Western, ass …

Elsker western-filmer. Og bøker. Helt fra barndommen av har det liksom vært det store.

Så vel “Danser med ulver” hele seks ganger på kino, om jeg ikke husker feil.

Nå er det Amazon Prime som byr på godsaker. “The English”, heter miniserien på seks episoder, skapt av Hugo Blick og med Emily Blunt og Chaske Spencer i hovedrollene.
Er i skrivende stund på episode 4, og tar en pause for å skrive dette, fordi jeg gruer meg til serien er ferdig. Vil at opplevelsen skal vare så lenge som mulig; vil se mer, mer, mer.

Det er så fin cinematografi at det nesten blir too much, med svære bilder av svær natur, midt oppi all handlingen som ikke mangler action ett eneste minutt.

Skulle ønske dette var en sånn gammel serie som jeg ikke hadde oppdaget før nå, slik at det lå x antall sesonger og bare ventet på meg. Alltid deilig når det der skjer.

*

Som kid husker jeg “I ville vesten” på NRK (eneste kanal på den tiden). Luke og Zeb. 1982 og 1983 (jeg er gammel). Serien heter “How the West was Won” på engelsk, og kan streames på Viaplay.

Da jeg fulgte serien som 10-åring, var jeg så blodfan at jeg tok opp episodene på kassett. Ikke videokassett, men vanlig kassett – uten bilder! Plasserte rett og slett kassettspilleren min foran TVen og gjorde lydopptak, for så å høre opptaket om og om igjen de kommende dagene. Skjønte ikke en fjerdedel av hva som ble sagt når de norske tekstene ikke var å lese, men husket bildene i hodet mitt og fremkalte stemningen fra TV-skjermen. Jeg kunne mange setninger utenat, uten å vite hva de betydde. Det spørs om jeg gjenga dem helt korrekt, men jeg tør likevel påstå at da familien et år senere flyttet til USA for et års tid og jeg klarte å henge rimelig bra med i språket, var det nok mer Zeb og Luke Macahan sin ære enn barneskolens sure engelsklærerinne.

How-the-West-Was-Won-Complete-Collection

Med et slikt utgangspunkt tenkte jeg at jeg nesten var nødt til å få en nedtur ved et gjensyn i voksen alder. Men jeg skyldte 10-åringen i meg å se det.

Etter å ha sett noen episoder, var jeg helt hekta og så hele serien omtrent i strekk. Denne holder fortsatt mål, folkens, i motsetning til mye annet av indianer- og cowboy-greier fra barndommen.

*

Tilbake til “The English”. Sitter alene på Ringvoll en fredagskveld (daaakar meg), og skal nå se videre på de siste episodene.

Snakket om serien da jeg var en tur innom Aye Aye Club før Fuglane på onsdag.

Da var det en fyr ved bardisken som plutselig snudde seg mot oss. “Hey, gutter, kunne ikke unngå å høre samtaleemnet deres. Men vet dere hva som er den beste westernfilmen gjennom tidene? SHANE fra 1953!!!”

OK, har sett den også flere ganger. Men som en tribute til fyren i baren og det gamle westerndramaet, står den først på lista etter at jeg er ferdig med “The English”.

Westerns roler gata!

*

Kjøpe e-bøker?

Bli patron og få fri tilgang til alle mine skriverier?

Driks til bloggen? Vipps 99 12 36 34. Tusen takk!

One thought on “Western, ass …

  1. Jeg er lik deg der, har sett omtrent alt jeg har kommet over iløpet av livet. Tusen takk for tipsene, tilfeldigvis har jeg Amazon prime, og har nettopp kjøpt filmen Shane (som jeg ikke har fått med meg før) og skal se den nuh!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?