Posted on

To motsatser har det til felles at de kan være ganske slitsomme å diskutere med.

Den ene er kristne som er villige til å ignorere godt dokumenterte vitenskapelige fakta, i sine forsøk på å være bibeltro (“Jorden er bare 6000 år gammel, for det sier Bibelen!”).

Den andre er ateister som mener at de godt dokumenterte vitenskapelige fakta har langt flere implikasjoner enn det de faktisk har (“Vitenskapen har bevist at det ikke finnes noen Gud!”).

La meg her og nå få lufte litt frustrasjon rundt førstnevnte gruppe. Og la meg bruke nettopp såkalte ungjordskreasjonister som eksempel (de som tror jorda er 6000 år gammel).
De legger nemlig opp til å lese bibel på en måte som Bibelen selv ikke legger opp til. Resultatet blir at de ødelegger troen til mange unge mennesker. For deres bibeltolkninger gjør at enkelte ungdommer føler seg programforpliktet til å velge mellom åpenbare fakta og kristen tro – i stedet for å leve godt med begge deler.

Med de kraftigste teleskopene kan vi se omtrent 12 milliarder lysår ut i rommet. I boka “Skaperkoden” ber Oskar Skarsaune oss om å meditere et øyeblikk over denne opplysningen:

“I løpet av ett år tilbakelegger lyset en distanse på ca. 94.600.000.000.000 eller 94.600 milliarder norske mil. Går vi opp til en milliard lysår, må vi føye ytterligere ni nuller til dette tallet. Prøv å uttale det tallet du da får! Og så må du gange dette med 12. Da vil du få, i antall norske mil, den maksimale avstand vi kan se til utover i universet. Vi kan se like langt i stikk motsatt retning, og det er ingen ting som tyder på at universet slutter akkurat der vi ikke kan se. (…) Universet er så stort i utstrekning at de fullstendig sprenger enhver forestillingsevne.”

Men dette betyr også følgende: “Lyset fra en galakse så langt ute i rommet har brukt 12 milliarder år på å nå oss! Den galaksen vi observerer i dag, er vedkommende galakse slik den så ut for 12 milliarder år siden. Med andre ord: når vi ved teleskopenes hjelp reiser utover i rommet, reiser vi samtidig tilbake i tiden, lengre tilbake dess lengre utover vi kommer.”

Når 15 år gamle kristen-Stine får valget mellom å tro på det man kan se i et teleskop eller ungdomspastorens idé om at universet er 6000 år gammelt fordi Bibelen angivelig sier det – vel, da har denne ungdomspastoren enten oppnådd å ødelegge troen til et ærlig menneske, eller skapt en uærlig kristen som nekter å ta fakta inn over seg.

Derfor synes jeg denne ungdomspastoren fortjener ris på rompa!

Jeg kan skryte på meg at jeg har lest forholdsvis mye om kirkehistorie og bibelforskning. Derfor blir jeg rimelig oppgitt når jeg ser hvordan kanaler som National Geographic og forfattere som Dan Brown formidler rene løgner og halvsannheter som folk glatt svelger på grunn av ren kunnskapsløshet.
Jeg har nemlig lest bøkene til enkelte av forskerne som intervjues på NatGeo, og veit derfor at kanalen til tider klipper forskeruttalelser på en spekulativ måte for å underbygge sine egne salgbare ideer. (Før de så på slutten gir TV-seeren en motforestilling i form av en liten setning som de fleste sannsynligvis ikke får med seg, siden programmets konsept allerede er etablert i folks bevissthet.)

Det plager meg at folk flest kommer til å svelge programskapernes tendensiøse fremstillinger, eller regelrette forvrengninger av forskernes faktiske standpunkt, fordi de tross alt tror at det er oppriktige mennesker som står bak.
Noe det åpenbart ikke alltid er.

Man kan bli konspiratorisk anlagt av mindre. For hva da med de programmene som handler om ting jeg ikke har noen som helst peil på? Er de like tendensiøse? Bør jeg være skeptisk til alt som vises der? Eller gjelder den feilaktige fremstillingen kun de emnene jeg kan litt om?

Og så har det slått meg: Kanskje de som har vitenskapelig utdannelse føler på samme type oppgitthet når de ser kristne som uttaler seg bastant om emner de ikke har det minste peil på? Eller når de opplever at kristne tyr til halvsannheter for å fremme sin egen agenda?

Det holder ikke å google noen løsrevne sitater fra forrige århundrets forskere for å “bevise” at vitenskapen egentlig er helt enig med din egen snevre bibeltolkning.

Selv veit jeg altså forholdvis much about history, men don’t know much biology (beklager, fikk plutselig en sang på hjernen). Og da har jeg valget: Jeg kan enten tro at de som forsker på disse tingene er oppriktige sjeler, eller at de alle er en del av en verdensvid konspirasjon som ønsker å underminere et fundamentalistisk bibelsyn.

Velger jeg det sistnevnte, er jeg vel egentlig ikke noe bedre enn ateister som tror at alle de millioner (eller milliarder) av mennesker som påberoper seg opplevelsen av Den hellige ånd, bare er ofre for en kollektiv massesuggesjon eller et selvbedrag?

Når det gjelder virkeligheten av Den hellige ånd, er jeg overbevist fordi jeg selv har opplevd Ånden, en opplevelse jeg deler med svært mange mennesker. Når det gjelder vitenskapelige emner jeg ikke har peil på, velger jeg å tro at forskere flest ikke ligner programskaperne på NatGeo og History Channel, og at de er oppriktig nysgjerrige folk på jakt etter sannhet.

Og jeg tror at den som søker, vil finne, slik Jesus sa. Kristne bør slutte å være så redde for det forskerne faktisk finner.

Flere som har tanker om dette? Kom gjerne med motforestillinger også!

Men skulle det oppstå en debatt i kommentarfeltet, så husk å være litt snille mot hverandre, da. (Selv mente jeg jo ikke det med ris på rompa. Mente selvsagt bare en liten ørefik, hehe.) For, som Paulus sa: “Kunnskapen oppblåser, men kjærligheten oppbygger”.

Dessuten: I do know that I love you, and I know that if you love me too, what a wonderful world this would be.

Hæ? Er du ikke patron ennå? Er du ikke klar over at alle patroner får utdelt brannsikkert surfebrett ved skjærsilden? Og dessuten tilgang til ALLE lukkede innlegg i denne bloggen, som blant annet inkluderer DISSE? Du kan bli patron HER eller på disse måtene.

Facebook Comments

One Reply to “To motsatser som begge er slitsomme å diskutere med”

 1. Men viss du spør vitenskapsfolk følgende:

  Er det mulig å stå opp fra de døde?
  Er det mulig å bli helbredet med bønn?
  Er det mulig at det finnes et helvete?
  Finnes det ånder og engler?
  Finnes det en himmel?
  Kan en jomfru føde et barn?
  Kan et menneske leve i en fisk i flere dager?
  Kan man dele et hav i to?
  Kan man stille en storm?
  Osv osv, du skjønner poenget.

  Her vil jeg tro vitenskapen sier Nei.

  Mener du da, at vi skal slutte å fortelle og tro på dette også?

  Så tenker jeg hvem skal da bestemme hva som skal tas bokstavelig i bibelen og ikke. Hva er eventyr og hva er sannhet?

  Du snakker om at man kan jo bare se inn i en “kikkert” så ser man at jorden er gamlere en 6000år, ergo det må være feil det står i bibelen

  Det står at Gud er God også, men ser du på Dagsrevyen ser det ikke slik ut.

  Bibelen sier at folk skal bli helbredet, ta en tur på et sykehus, så ser det ikke slik ut.

  Bibelen sier be så skal du få, ta en tur til slummen i Afrika så ser det ikke slik ut.

  Poenget mitt er selv om du ser noe annet nå, eller ikke ser det, betyr ikke det at det ikke er sant.

  Så tenker jeg det skal en del tro til å tro at først var hele universet komprimert i en prikk. Så sa det “pang”. Så tilfeldigvis ble det laget et solsystem der jorden ble tilfeldigvis til. Der ble det tilfeldigvis startet liv. Først en liten mikroorganisme som ble et “rompetroll” som ble en “fisk” som av en eller annen grunn “plutselig” begynte å krabbe rundt på jorden, for så på mirakuløst vis fikk bein og ble et dyr, før det ble apekatt og så menneske.

  Så kan man jo si at Gud står bak, men det sier ikke bibelen. Og viss man “fjerner” skapelsesberetning går ikke bibelen opp, for skapelsesberetning gjentas og stadfestes flere steder i bibelen også i nytestamentet og til og med av Jesus selv.

  Vi forstår ikke alt, det er umulig. Vi får ikke forklart alt det er umulig. (Her på jord). Å da hive seg på vitenskaplige teorier og myter for ungdommens skyld er bare tull. Jeg tror du heller gjør dem en bjørnetjeneste.

  Å hvorfor er man “dust” viss man tror jorden er 6000år, mens det er ok å være ungdom og tro på helbredelse, tungetale, evig himmel og jomfrufødsel. Da må man heller si til ungdommen som sant er at å være kristen og tro på Guds ord vil føre til forfølgelse og folk vil si du er “dust”.
  Det er sannheten. Så kjære bror led dem, istedenfor å villede dem .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?