Posted on

Fredrik Dietrichson (27)

I juni fant de graven til generalmajor Fredrik Dietrichson på torget i Kristiansand, i forbindelse med byggingen av et parkeringsanlegg.

Denne Fredrik er faktisk min tipp(x4)-oldefar på morssiden.

Ikke dårlig at han dukker opp etter alle disse årene! Og fortsatt med ringen sin på fingeren.

Fylkeskonservator Yvonne F. Willumsen (som jeg har rappet bildet over fra, håper hun tilgir meg) uttaler til NTB: -Det er sånt man drømmer om å finne, men som “aldri” skjer.

Min tipp-tipp-tipp-tipp var dessverre en av de som kjempet mot bøndene under Lofthus-opprøret. Jeg skulle som gammel pønker selvsagt ønske han hadde vært på motsatt side. Men historien er spennende, og jeg gjengir herved NTB/NKPs versjon:

“Året er 1787. Generalmajoren står stilt opp ved Nidelva foran 300 soldater og to kanoner. På andre siden av elva står 800-900 rasende bønder.
-De sto med hattene på. Fredrik Dietrichson åpnet med å si at de måtte ta av hattene for øvrigheten. Da roet motstanden seg, forteller Gustav Sætra, førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Agder, til Fædrelandsvennen.
Bondeopprøret spisset seg da lederen Christian Lofthuus ble arrestert. Bøndene svarte med å sette fogden i fengsel, for å utveksle ham med Lofthuus. Generalmajor Dietrichson klarte å befri fogden, og det ble fyrt av et par salver med kanon og gevær for å roe ned de verste gemyttene.
Generalmajoren døde 29. mai 1791, 68 år gammel. Han ble begravd med uniformen på og tre hestetenner i høyre hånd. Nå er levningene hans funnet – med gullringen på.”

Kult.

Men skulle som sagt ønske han hadde vært på motsatt side i bondeopprøret. Så jeg er kanskje mer stolt av historien til mine andre tipp-x4-foreldre, Jakob og Anne, som i likhet med meg rota seg helt ut hit til Hobøl. 🙂

Uansett: Slektshistorie er interessant!

Og i morgen skal vi ha slektstevne for Åleskjær-familien. Det gleder jeg meg veldig til.

Facebook Comments

2 Replies to “Tipp(x4)-oldefar funnet på torget i Kristiansand!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?