Tilbakeblikk på 2018

OK, det er litt tidlig, dette innlegget bør vel egentlig skrives i slutten av måneden. Men la meg nå få nyte følelsen av å være før skjema for én gangs skyld. 🙂

Her er noe av det 2018 bød på …

STORE FORANDRINGER

Våren bød på store forandringer i hverdagen, da Marianne og jeg bestemte oss for å gå hver til vårt etter 12 års samliv. Det var utrolig kjipt og en stor nedtur i livet.
Samtidig har vi mennesker en stor evne til å omstille oss, og heldigvis gjelder det både store og små.

TO JUBILEER

I år ble lillejenta hele 10 år …

… og The Cure feiret 40 år som band i Hyde Park i London. En helt fantastisk konsert.

ANDRE KONSERTOPPLEVELSER

Det ble en del festivaler i sommer, i tillegg til BTS hvor Cure spilte (og hvor vi også så Roger Waters og Interpol). In order of appearance: Lyse Netter, Tons of Rock, Månefestivalen og Trestokkfestivalen.

Av andre store konsertopplevelser i 2018, må jeg nevne SILVER-konserten på Stopp Pressen (gjenforening i anledning en viss Gordons 40-årslag).
For ikke å glemme DØMT, som spilte siste konsert på RockIn. (Det vil si, RockIn har siden oppstått et annet sted, men er ikke lenger det samme.)

I tillegg fikk jeg sett Roger Waters to ganger til. Dette fordi vilt fremmede folk innimellom gir meg billetter til ting og tang. Det er bare en greie i livet mitt. Tror Gud gliser der oppe hver gang og sier til englene: “Følg med nå, han kommer til å bli like overraska denne gangen!”

BOKUTGIVELSER

I år kom endelig første bok i serien “VEIEN”. Førsteutkastet til denne boka ble skrevet for hele ti år siden, så visse ting ligger ganske lenge i rugekassa før de ser dagens lys (akkurat som flere av mine andre bokprosjekter, som er mer eller mindre ferdige, men som fortsatt venter på å få se sola).

Boka ble utgitt av Genesis Forlag, som eies av Hermon Forlag. (Du kan bestille den direkte fra forlaget eller spørre etter den i din lokale bokhandler.)

“VEIEN” skulle egentlig ut i april, men ble utsatt til høsten. Siden jeg var “totaaaalt innstilt” (Elling-sitat) på bokutgivelse i sommer, samlet jeg en rekke gamle bloggtanker og utga impulsivt Og det MENER jeg! på egen hånd.
Det er fortsatt eksemplarer igjen. (Denne får du ikke i bokhandlere, kun direkte fra meg. Send 237 kronasjer til Vipps 94 12 36 34 og oppgi adressen din.)

SKOGSTURER

Villmarken fortsatte å kalle i 2018. Det har blitt en del turer, ikke minst takket være ny kjentmannsbok.

Av alle fine turer er det vanskelig å trekke fram noen få høydepunkt. Men å finne restene av Milorg-cella i Styggdalen på truger i strålende påskevær, var en højdare. Det samme var det å finne restene av thunderjeten som krasjet i Dammyrdalen i 1952.
Og så var det veldig moro å ha med lillejenta opp på Gråberget ovenfor Søndre Heggelivann.

RESEARCH-TURER

I april dro jeg til øya Patmos, i forbindelse med research til “Syv byer og en øy”. Jeg dro sammen med Jan Banan Heisekran og sønnen Aleksander.

Jeg forelska meg såpass mye i stedet at jeg dro tilbake alene i september. Og jeg har planer om å dra dit igjen så fort det lar seg gjøre i 2019. Og i 2020. Patmos er paradis på jord.

Jan og jeg besøkte også en annen øy i år, nemlig Ponza. Du kan lese om turen HER og HER.

Ponza står også høyt på ønskelista for turer neste år, selv om det da blir ren ferietur, siden jeg er ferdig med research-arbeidet til “Veien 2”. For et sted!

Til sist må jeg nevne skriveuka jeg hadde på Rondane i månedsskiftet juli/august. Der gjorde jeg “Jesus VS. kristendom” om til to bøker og skrev som bare det.
Rondane er et sted jeg liker å dra til når jeg må tenke gjennom ting eller trenger inspirasjon. Her er et bilde fra en annen tur til samme sted:

YMIST ANNA

Beste teaterforestilling jeg så (kun i konkurranse med én annen): Antigone

Beste sakprosabok jeg leste: “Ingen introverte i himmelen” av Hans Eskil Vigdel

Beste roman jeg leste: “The Destroyers” av Christopher Bollen (krim med handling fra Patmos)

Besøkstall: Nå gjenstår jo store deler av desember. Men bloggen har så langt i år hatt 625 278 besøk, fordelt på 119 419 ulike besøkende. Det er over en MILLION færre besøk enn i 2017 og 2016. Det tror jeg enkelt kan forklares med at jeg hadde ganske lange bloggpauser i våres. Antallet unike besøkende er faktisk ikke så langt unna normalen, det pleier å ligge mellom 125 000 og 200 000.

Mest delte innlegg: “Mitt livsregnskap” (UPDATE: Nå slettet fra bloggen …)

*

Når jeg tenker tilbake på livet mitt, kjenner jeg på en dyp takknemlig til en del mennesker. Det kommer umiddelbart opp en rekke ansikter som har betydd en stor forskjell.
Det har ikke blitt færre av dem i 2018.

Selv om jeg fortsatt har store utfordringer på det området, var det folk som hjalp meg å ta noen store steg ut av den økonomiske hengemyra dette året. Jeg er evig takknemlig.

For ikke å glemme alle researchturene jeg har vært på, prosjektene jeg har jobbet med … ikke noe av det hadde vært mulig uten snille mennesker. Om jeg begynner å nevne navn, er jeg livredd for å glemme noen som absolutt burde ha vært på lista, pluss at det ikke er sikkert alle har lyst til å bli nevnt.
Men dere veit hvem dere er. Og de fleste av dere finnes på takkelistene bak i bøkene mine.

Takk til alle som leser bloggen, som gidder å følge med på mine prosjekter og kladder og meninger og mas og oppturer og nedturer! Jeg setter enorm pris på det. Når man stort sett sitter i ensomhet på et hjemmekontor og jobber, er det et eller annet psykologisk sunt ved å ha “arbeidskollegaer” i form av blogglesere (det hørtes kanskje veldig trist ut, men jeg ville ikke hatt det på noen annen måte). Denne bloggen er min skriftestol, hvor jeg utleverer meg selv. Her deler jeg både gleder og sorger med frimodighet. Bloggen er også stedet hvor jeg søker om hjelp i krisetider eller ber om støtte til spennende ting. Gjennom bloggen har jeg så langt fått 40 patroner (and still counting!). Her inne får jeg testet ut tanker og ideer før de kommer på trykk, og jeg får feedback på ting jeg er i tvil om.

Så håper jeg den betyr noe for noen av dere også, da. God bless, og takk for 2018!

Facebook Comments
Liker du mine skriverier? Bli gjerne en patron!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?