Tid for kraftigere protester


Fra “Maktens Ringer”

Jeg nyter fine dager i skogen for tiden. Naturen bjudar på.

Men det er med en viss bismak. For flatehogsten har blitt helt ekstrem de siste årene. Kanskje er det de store, moderne skogsmaskinene som også gjør at man legger ekstra godt merke til det, siden de etterlater seg enorme og stygge arr i naturen. Smale stier som har blitt tråkket langsomt opp gjennom mange år, blir harva i filler og gjort til brede gjørmehøl av gigantiske skogsmaskiner.

I skrivende stund planlegger Losby Bruk å ødelegge masse av Østmarkas indrefilet ved å bygge en ny vei tvers gjennom uberørt natur. Østmarkas venner forteller i siste utgave av “Nytt fra Østmarka” at det dreier seg om en 3860 meter lang vei, 4 og en halv meter bred, med sju parkeringplasser for skogsmaskiner, tre møteplasser for vogntog, fire snuplasser og sannsynligvis tre-fire masseuttak.

Det vil bli det største inngrepet (les: hærverket) i Marka på mange år.

Samtidig ødelegges nå uerstattelige naturverdier i Follsjå, hvor den massive hogsten får fortsette til tross for alle protestene.

Fordi så få områder vernes, og fordi hogsten foregår kliss inntil de få verneområdene som er, er snart hele Marka en treplantasje og ikke en skog. Det er ikke særlig naturopplevelse å se alle trær stå pent på rad og være akkurat like høye og av samme sort.
Det er knapt noe villmark igjen i de vakre Romeriksåsene. På turen her om dagen så ikke rent lite av landskapet slik ut:

Alt dette er til å bli deprimert av. Men jeg håper aktivismen vil bre om seg, at vi vil se aksjoner i en helt annen skala enn tidligere. Det bør ikke lenger lønne seg for noen å ødelegge så mye av naturen. (Det vil jo uansett ikke lønne seg for noen på sikt.)

Med mindre naturvernere snart gjør større motstand enn å “bare være litt triste på sidelinjen”, for å sitere naturverner Helge Braathen, vil våre barnebarn utelukkende se en rekke dølle treplantasjer i norsk natur. De vil ikke få oppleve ekte skog.

Jeg merker meg at misnøyen og aggresjonen er stigende blant “vanlige” folk også. En stor andel av samtaler jeg opplever med fremmede ute i Marka, omhandler nå flatehogsten og inngrepene i naturen – uten at jeg nødvendigvis tar initiativet til det emnet. Det er ikke lenger bare aktivister som reagerer på at naturgleden tas fra dem. Det er lov å håpe på en aldri så liten revolusjon blant folk på dette området.

Veit jeg har skrevet en del om disse tingene i bloggen fra før av. (Jeg har blant annet skrevet om min natursorg og mitt vemod.) Og jeg veit det er slitsomt med folk som bare kjører ett gir.

Men likevel, dette ER en forbanna uting. Så jeg kommer til å fortsette å mase om det, også her i bloggen.

Skogeierne:

Folket:

Og skogeierne bare:

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?