THE CHOSEN – verdt å se!

“THE CHOSEN” er den nye snakkisen blant mange troende venner. En filmserie om Jesu liv, lansert gratis gjennom en egen app (eller på hjemmesiden).

Måtte jo sjekke det ut for å ikke være helt utenfor, og ble meget positivt overrasket.

For, om man skal være ærlig: De fleste filmatiseringer av Jesu liv de siste tiårene, har vært ekstremt kleine. Det har irritert meg. For jeg tror de forholdsvis bleke og vasne Jesus-fremstillingene påvirker den kollektive bevissthet mer enn vi aner. Skrekkeksempelet for meg er Franco Zeffirellis klasiker “Jesus of Nazareth”, hvor Jesus skal tale for en stor folkemengde (uten mikrofon, selvsagt), og nærmest hvisker ordene, med sterk britisk aksent: “Blessed are the meek of the earth.”
Selv på første rad i kinolokalet slet du med å høre hva denne forsiktige hudpleie-Jesus forsøkte å si, denne svært hvite snekkersønnen som etter alt å dømme aldri hatt hatt møkk under negla, og som åpenbart kunne trengt en halspastill eller fem.

Etter den har det kommet en rekke Jesus-filmer som alle har det til felles at de viderefører klisjeene fra den forrige. Eller til og med forsterker dem, som tilfellet var med “Son of God”, hvor Jesus er så blaut og amerikansk at det ikke får blitt særlig verre. Den fyren der får i hvert fall ikke jeg særlig lyst til å bli etterfølger av. Vil nok alltid være skeptisk til budskapsformidlere som kommer rett fra kombinert tannbleking og bilselgerkurs, og som forsøker å fremstå kloke ved å nistirre på deg med hundeøyne.

At primus motor bak “The Chosen” i tillegg er sønn av “Left Behind”-forfatteren, gjorde meg ikke mindre fordomsfull. (Som om epler alltid faller inntil stammen.)

Som du skjønner: Jeg var skeptisk.

Forutinntattheten ble gjort til skamme ganske raskt. Det er en skikkelig GOD VIBB over denne serien!

I serien følger vi Jesus og andre kjente bibelfigurer, både før og etter det nytestamentlige narrativet begynner. Bibelen oppgir jo forholdsvis lite forhåndshistorie om disiplene, så her har serieforfatterne vært ganske frie. Kvinnen ved brønnen får sin fortelling plassert i en sannsynlig historisk ramme. Maria Magdalena søker i forkant av møtet med Jesus å bli fri gjennom henholdsvis fariseernes ritualer og barbesøk.

Og nettopp det er seriens store styrke: At filmskaperne har vært såpass vågale når det gjelder å gå utenfor “det som skrevet står”, samtidig som du virkelig føler de har bevart ånden i fortellingene.
Alt av subtekst i evangeliene har blitt melket for det den er verdt, og andre ting er hentet rett fra fantasien. Jesus kommer også med en rekke sitater som du ikke finner i Bibelen, men du er sjelden i tvil om at dette er replikker Jesus kunne ha sagt, ut i fra det vi allerede vet han sa.

Jesus fremstilles befriende anti-religiøs og lite pompøs. Hans budskap handler ikke om bygninger og ritualer, men om hjerte. Jesus har mye humor. Radikaliteten er krydret med vennlighet og mildhet. Han er jordnær og himmelvendt samtidig.
Serien byr på mange svært rørende scener. Seff noen kleine også, det hører med i alle amerikanske serier. Noen episoder er definitivt bedre enn andre. Men helhetsinntrykket er skikkelig godt.

Om man skal henge seg opp i noe negativt, så synes jeg den innlagte aksenten, som liksom skal forestille en slags midtøsten-engelsk, blir slitsom noen ganger.

Forøvrig er serien finansiert på en ganske revolusjonerende måte. Det hele er basert på crowdfunding, og de spiller altså inn nye episoder etter hvert som pengene kommer inn. Siden det hele er giverbasert, blir serien også gratis for alle som vil se den. Appen “The Chosen” finner du på Google Play og andre steder.

HERVED ANBEFALT!

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?