Takk for anmeldelsen, Audun!

dagen

Fikk nettopp høre at tidligere redaktør i Dagen, Audun Mosevoll, har gått bort, etter lang tids kamp mot kreften. Audun skrev den eneste positive anmeldelsen av noen av mine bøker i nyere tid, så hans navn er forbundet med noe godt i mitt liv. Hvil i fred, Audun, og takk for anmeldelsen!

Anmeldelse fra Dagen, skrevet av Audun Mosevoll i 2017:

En teologisk thriller, nei, det henvises ikke til debattspaltene i Dagen, men til en ny roman signert David Åleskjær. Og jeg må bare si det med en gang: Jeg likte det jeg fikk lese i denne ganske spesielle historien.
Vel er det en såkalt spenningsroman, men den inneholder teologi, og det innen flere disipliner. Derfor er den interessant på flere måter. Åleskjær underviser oss både i bibel- og kirkehistorie, og om en vil lytte til læreren her kan en få med seg kunnskap ved siden av underholdningen som romanen byr opp til.

KATOLSK MUNK

Når vi får vite at vi her skal møte den unge og “svært så frikirkelige” frelsesarmé-soldaten Mikkel, han er hovedperson og gjennomgangsfigur, så skaper det forventninger til hvordan en slik “frikirkelig” person manøvrerer gjennom landskapene han møter. Og disse forventningene får vi oppfylt til gagns.
Faren Trym holder seg på en helt annen kirkegrunn, han er nemlig katolsk munk. I det teologiske landskapet som rulles opp, er det både “folk og røvere”, ikke alle som er ikledd munkekapper er like redelige!

SPENNING OG DRAMATIKK

Sentralt i historien, som også har kriminalromanens sjanger innebygd, står det berømmelige Jesu likklede i Torino. Jeg skal ikke her gå videre inn på handlingen, men den som gir seg i kast med boken vil oppleve rikelige mengder spenning og dramatikk. Stundom blir forfatterens fantasi vel frodig, men det tåler jeg.

VELFLYTENDE SPRÅK

David Åleskjær skriver med et glimt i øyet og det på en måte som gjentatte ganger får meg til å humre. Han benytter seg av et ungdommelig, velflytende språk med sjargonger som tilhører en annen generasjon enn undertegnede. Men jeg tror det blir godt mottatt av unge lesere.

FORTELLERENS NÅDEGAVE

Min konklusjon blir at David Åleskjær har fortellerens nådegave, og han klarer til og med å drive kristen apologetikk i romanform. Derfor er det flere gode grunner til å gi seg i kast med “Det mystiske ansiktet”.

anmeldelse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?