
Ta ikke med bymentaliteten ut i naturen!
TA IKKE MED BYMENTALITETEN UT I NATUREN!
Slik lyder overskriften på et intervju med villmarksforfatteren Mikkjel Fønhus, hentet fra Familien nr 14/15 1964. Intervjueren er Arvid Møller, som døde i 2020. I dette innlegget gjengir jeg høydepunktene.
Skoggangsmannen Mikkjel Fønhus vil være den første til å agitere for ferie i det fri, men han kan ikke begripe hvorfor folk vil kjøre i kø, sove i kø og fiske i kø.
-Jeg undrer meg på om ikke den moderne campingen alle på død og liv skal være med på rett og slett er en motesak som om ikke lenge har sett sine beste dager. Jeg skjønner i hvert fall ikke hvordan folk trives med å ligge telt i telt på overfylte campingplasser og å kjøre i kø på landeveiene.
Det er skoggangsmannen i norsk litteratur, rovdyrenes og naturopplevelsenes skildrer, som sier dette. Gjennom skrift og tale har Mikkjel Fønhus forsvart det opprinnelige i norsk natur, villskogen og villdyrene, og han har midt i vår teknifiserte tidsalder, maktet å åpne øynene på mangt et menneske som stod i ferd med å rasere den natur Mikkjel Fønhus ser som en gave til menneskene i et moderne velferdssamfunn.
-Selve ideen bak camping, dette at bymennesker skal komme seg ut i skogen, opp i fjellet og ned til sjøen, synes jeg er god nok, men slik det har utviklet seg, med masseopphopninger på badestrender, med overbefolkede hyttebyer på fjellet og med endeløse bilstrømmer på veiene våre, tror jeg denne form for ferie og “avslapping” tjener en helt motsatt hensikt. Folk går jo snart oppå hverandre inne i storbyene. De fører en stadig og fortvilet kamp med klokken, og de står i kø flere ganger hver dag for å oppnå det de har tenkt seg. Når de så drar på ferie ut i naturen, tar de med seg bymentaliteten. De kjører i kø, de sover side om side, og står i rekke og rad langs elvene og prøver fisken. Jeg kan ikke skjønne at dette er ferie og hvile!
-Men vi har jo noen fredede områder.
-Ja, vi har det, og takk og pris for det. Men se nå på mitt eget hjertensbarn, Vassfaret. Nå går det skogsbilveier dit også. Den moderne tiden har trengt inn i det mest opprinnelige stykke Norge vi eide, og i våre dager har man større sjanse for å bli kjørt ned av en bil enn å bli tatt av en bjørn der inne.
-En annen ting er at bønder overalt i landet selger så altfor mange hyttetomter. Det er en uhyre farlig ting. (…) På den måten får vi ikke lenger stykker med uberørt natur å ferdes i. Naturen er blitt allemannseie, og det sørgelige er at naturen taper mye av sin verdi ved å bli tilgjengelig for alle og enhver.
-Har de tatt opp dette problemet i noen av bøkene deres?
-Bare i en av dem, “Vegen over fjellet”, som jeg skrev for mange år siden. Det er en bok mot biltrafikken over fjellet, som allerede da jeg skrev boken var ganske stor. Men boken hjalp ikke det minste. I dag raser tusentall biler innover fjellviddene.
-Har de hatt inntrykk av at bøkene Deres har vært med på å bedre folks natursans?
-Ja, og jeg har faktisk fått en del beviser på det. Det er klart at utviklingen ikke kan stanses. Snart har vi ikke noen uberørte trakter igjen i hele landet. Den moderne tid vil trenge seg inn overalt og fortrenge dyr og folk som er ett med skogen og den opprinnelige naturen. Men jeg håper at jeg kan ha hvisket leserne noen alvorsord som kan være gode å ta med på en vandring i skogen, sier skoggangsmannen fra Valdres.
*
Driks til bloggen? Bruk gjerne Vipps 99 12 36 34. Tusen takk!
Ellers må du gjerne bli patron og få tilgang til ALLE innlegg her inne.