Posted on

GunnerudJørgenSjudageriseptemberStor

I dag vil jeg trekke fram en bok fra 2015, nemlig “Sju dager i september” av Jørgen Gunnerud.

Vi befinner oss i andre verdenskrig, hvor etnografistudenten Kristian Kolseth fra Oslo er på feltarbeid i Finnmark for å studere byggeskikken til sjøsamene, og må overbevise nazistene om at det kun er det han driver med. I samme område finner du fiskeren Gustav Henriksen, krigshelt fra Narvik. Han har gjeld, men også penger og en slags form for plan som bare han helt forstår. På vei til deres hverdag er besetningen på et tysk krigsfly, som vi også blir godt kjent med underveis.
Stemningen er satt etter noen få sider, og man får store forventninger til resten. Forventninger som i høyeste grad innfris, leseren er i de trygge hendene til en dyktig forteller hele veien. Det lukter tang og tare, olje, svette og frisk høstnatur av sidene.

Troverdighet

Gunnerud trekker fram en krigsskueplass som har fått lite oppmerksomhet i norsk krigshistorie. Underveis serverer han en detaljrikdom som skaper troverdighet. Ikke minst er beskrivelsen av reisen som den tyske flybesetningen foretar fra Frankrike til Finnmark helt fantastisk. Hvem hadde trodd at en monoton flyreise, som går i flere etapper, kunne være så spennende! Som leser er man i flyet og får med seg både utsikt, angst og stemning, og glemmer noen øyeblikk at det slett ikke er besetningen i dette flyet man ønsker å identifisere seg med.

Overraskende slutt

Boka gir et innblikk i klasseskillet i et lite samfunn under krigen, hvor den enkeltes forhold til nazistene også er preget av inntekt. For noen er krigen bare et bakteppe, det er helt andre utfordringer de strir med i det daglige. Enn så lenge. Som Kristian Kolseth tenker om seg selv: «Da verdenshistorien banket på døra, hadde han latt som om han ikke var hjemme.»
Spenningen er til å ta og føle på helt til siste side. Skal ikke røpe slutten, bare at den inneholder noen helt uventede dimensjoner, basert på en lokal vandrehistorie, og at den skaper noen svært så visuelle bilder i sinnet, bilder som ikke kommer til å forsvinne så lett. Samtidig som det dreier seg om groteske saker, kan nok leseren merke at hun/han trekker ufrivillig på smilebåndet.

Det skal innrømmes at dette faktisk er mitt første møte med Gunnerud, som er mest kjent som krimforfatter. Jeg har visst ikke fulgt med i timen. Andre bøker fra forfatterens hånd må også sjekkes ut, og jeg ser fram til flere store leseropplevelser.

Mitt pent brukte eksemplar kan forøvrig havne i dine hender, sammen med en drøss andre bøker. Ellers finnes den også som lydbok på Storytel, som du kan prøve gratis i 14 dager ved å klikke deg inn her:

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?