Rått snakk


Foto: Tanja Michelsen

Min store skrekk når jeg sier noe offentlig i menigheter, er at jeg skal glemme meg bort og komme med en eller annen glose.

Selv om jeg forsøker å etterleve de pauli ord om å droppe “rått snakk”, er det jo et definisjonsspørsmål hva det innebærer. Jeg bruker f.eks. ikke banneord som representerer en åndelig virkelighet jeg faktisk tror på. Men i hverdagen kommer det forholdsvis ofte diverse kraftuttrykk som kanskje ikke bør brukes fra plattformen i en menighet.

Fortsatt snakker enkelte pinsevenner om den gangen Magnus Persson sa “fuck it” i en preken i Filadelfia Oslo. Det er vel mer enn ti år siden. Spør du hva prekna handlet om, husker de ikke. De husker bare det ene ordet.

Altså en fordel å unngå slikt. Og jeg har vært flink så langt.

Men i talen i Filadelfia Fosser forrige helg kunne det fort blitt kleint. Under talen hadde jeg litt intern kommunikasjon med den legendariske K.P. (Knut Petter Vangol fra Growing) som satt på første benk.
“Du er så bonde, ass!” sa jeg til sist.
“Tror ikke du skal bruke det som skjellsuttrykk akkurat her …”, gliste han.

Over halvparten av de tilstedeværende var jo bønder! Snakk om å ikke være jøde for jøde og greker for greker!

Heldigvis er agronomene i Høland såpass storsinnet og vennlige at denne situasjonen førte til mye latter og gjorde at jeg kunne senke skuldrene. Så da slapp jeg å legge ut på min lange rotur til Fiskeskjær og forklare at uttrykket “bønder” i negativ forstand har fint lite å gjøre med hardtarbeidende folk som sørger for å gi oss kortreist mat på bordet.

“Bøndene” i min begrepsverden er jo enten hipstere på Grünerløkka eller LSK-supportere (K.P. er blant de sistnevnte). Men en slik definisjon av ordet fungerer vel best innafor Ring 2.

*

Blir jeg noen sinne invitert til Bergen, må jeg nok preppe meg selv i forkant med alt jeg IKKE må si. Faren er at loven vekker synden. Hvis du har en stolpe midt på et åpent jorde og sier til en kid på sykkel at han ikke må treffe stolpen, kan det jo hende kidden tenker: “Ikke kjøre på stolpen, ikke kjøre på stolpen … kjøre på stolpen … stolpen, stolpen …” – BANG!

Men satser på at bergenserne er like storsinnet som agronomene i Høland (som altså ikke er “bønder”, bare bønder).
I så fall kan jeg jo åpne hele møtet med følgende vits:

Vet du likheten mellom sædceller og bergensere? Det kryr av dem, men det er svært få av dem det blir folk av.

(Så kan jeg vurdere tonen i resten av talen ut i fra om de i salen ler eller ikke.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?