Skip to content

R.I.P. Ravi Zacharias (1946-2020)

Føltes litt pussig. Akkurat idet jeg la inn noen sitater av Ravi Zacharias i to av de beslektede manusene jeg fullfører denne uka, kom plutselig meldingen om at han var død.

Han ble 74 år gammel.

Ravi var en klok fyr. Her er de tre sitatene jeg bruker i bøkene mine:

«Å bedømme alle trosoppfatninger som like sanne, er ren og skjær nonsens, av den enkle grunn at å benekte en slik uttalelse dermed også ville være sant. Men hvis benektelsen av denne påstanden også er sann, kan ikke alle religioner være sanne.»

“Vi hører så mye kritikk fra fra skeptikere om det de ofte betegner som “annenhånds tro”, underforstått at mange mennesker tror på Gud bare fordi de står i en viss sammenheng når det gjelder fødsel, familie eller bestemte forhold. Hvis kritikken er rettmessig, og uten tvil er den iblant det, hvorfor viser vi ikke da den samme mistilliten til annenhånds tvil? Hvis det er mulig at et menneskes tro bare er et ekko av en annens tro, er det da ikke også mulig at det er hyklere blant tvilerne?”

“Vanskeligheten har ikke ligget i å vite hva jeg skulle si, men i hva jeg ikke skulle si. (…) Filosofisk sett kan du tro på hva som helst, så lenge du ikke påstår at det er sant. Moralsk sett kan du leve akkurat som du vil, så lenge du ikke hevder at det er en “bedre” vei. Religiøst sett kan du klynge deg til hva som helst, så lenge du ikke nevner Jesus Kristus. Hvis en åndelig idé kommer fra Østen, er den garantert kritisk immunitet. Er den fra Vesten, blir den kritisert sønder og sammen. En journalist kan for eksempel gå inn i en kirke og spotte det som foregår, men han eller hun våger ikke å gjøre det samme hvis seremonien skjer blant folk fra Østen. Dette er stemningen i begynnelsen av det 21. århundre. En slik stemning kan være farlig, ettersom den kan knuse fornuften under vekten av følelser.”

Takk for gode refleksjoner, Ravi!

Facebook Comments
Published inTanker om tingene

Be First to Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?