Påsken 2022

Påsken 2022 har blant annet inneholdt følgende …

HYTTETUR TIL VALDRES

Man skal være rimelig optimist for å spørre om noen har en hytte til gratis lån i første halvdel av selve påskeuka. Men den som intet våger, intet vinner. Et innlegg her i bloggen, delt på Facebook, førte til at vi fikk låne en hytte på Hugulia i Valdres. Takk til Jonas og Elisabeth!

Yours truly, Dawn, Vic og en venninne fikk sett Valdres-natur og meditert rundt peisen.

Her er et bilde av en vakker dame foran peisen som tar bilde av peisen:

*

PÅSKEKRIM SKREVET AV NAZIST

Iblant må man skille kunsten fra selve utøveren.

Årets påskelektyre har vært krimboka “Natten til Fandens geburtsdag” av Max Mauser. Bak dette psedonymet finner vi Jonas Lie (1899-1945) som var politiminister i Quislings regjering.

Som det står på omslaget, så var han en av Norges mest forhatte menn under okkupasjonen. “De fem kriminalromanene han skrev i årene 1932-1939, ble hyllet som mesterverker av samtiden og solgte i flere opplag. Etter krigen ble bøkene glemt – opphavsmannens navn var så belastet at hverken publikum eller forleggere ville ta i dem. Dermed har noen av de mest briljante romanene i vår kriminallitteratur vært tapt for to generasjoner lesere.”

Ikke hver dag man leser roman skrevet av en nazi. Man får ta romanen som den er, og prøve å glemme forfatteren. Det har jo en del av oss god øvelse i når det gjelder Knut Hamsun. Som forøvrig skryter av romanen på omslaget.
Og det er en god krim, som man jo skulle ønske var skrevet av en annen. (Samme forbanna problematikk som når man hører låter av Michael Jackson eller ser filmer med Kevin Spacey.)

*

FINE FOLK

Vi har vært på besøk hos Pål og Eli Skjennum, og hengt med Dawns naboer Thomas og Gry, samt PC og Anita.

*

TV, FILM OG LAM

Vi så NRKs påskekrimserie “Siste kapittel” (Magpie Murders), som jeg synes var god. Dessuten så vi “Verdens verste menneske”, som jeg synes var litt skuffende etter all hypen i forkant. Men helt grei film, altså.

Påskeaften ble tilbrakt i solsteika på Åsgreina, med tidenes beste lammelår til middag.

Og apropos lam: Vi har vært på bondegård, hvor bonden inviterte Victoria og oss andre til å se noen helt nyfødte lam.

*

MAKTEN OG TROEN

Har ellers lest en del i “Makten og troen” av Richard Bærug. Meget bra skrevet bok, som man blir klokere av å lese. Det er skremmende å se hva en sakramentalistisk og politisk kristendomsforståelse kan føre til. Anmeldelse vil følge i bloggen i løpet av neste uke.

*

Takk til Kirstin, Sigrid og Hilde for påskedriks til bloggen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?