Posted on

Litt søking på Storytelog man finner noen sjeldne perler. Denne uka har jeg hørt “Domesticated Jesus” av Harry L. Kraus Jr.

Der beskriver han hvordan kristendommen ofte lager sin egen, temmede versjon av Jesus Kristus. En stuerein versjon, tilpasset det religiøse markedet.
Han kaller denne falske Jesus-versjonen for DJ – “Domesticated Jesus”.

Når man hører ivrige forkynnere snakke om å “ikke ha Jesus på baklomma”, ligger det gjerne en lovisk snert i bunn. En liten pisk. Kraus snur problemstillingen på hodet: Hele vårt oppheng i synd er nettopp det som gjør Jesus til en dings, en knapp vi kan få tilgivelse fra.
Et stort fokus på egne mangler og synder, er dyrking av DJ. En virkelig relasjon til den virkelige Jesus, vil gjøre oss opptatt av å lytte til Åndens veiledning framfor å lytte til egne selvbebreidelser.

All kristen tro som ikke fokuserer på Åndens liv i oss, men som heller forholder seg til ulike “fy”-lister, handler om å temme Jesus. Om å gjøre ham til en fiks liten syndefikser. Til DJ.
All kristen tro som hele tiden skaper dårlig samvittighet, ja, endog mye av den kristendommen som hele tiden fokuserer på å “omvende seg” og “leve helhjertet for Jesus”, stammer ironisk nok også fra disse forsøkene på å temme ham. Temme det åndslivet han ga oss da han fødte oss på ny, og på den måten degradere Åndens kraft til smålige, vestlige problemstillinger best egnet til å skape samvittighetskvaler.

Kraus definerer et falskt evangelium og DJ på denne måten: Alt jeg tror kan gjøre meg bedre i Guds øyne, bortsett fra nåden og Jesus selv.

Noen tror de kommer nærmere Jesus når de kommer nærmere sin egen dårlige samvittighet. Men den dårlige samvittigheten er som regel trigget av DJ, siden en relasjon til evangeliet vil gi deg en seiersfølelse i livet.

Andre tror de kommer nærmere Jesus når de øker aktivitetsnivået sitt og gjør langt flere kristne “ting” og gode gjerninger. Men igjen, det de skaper ved en slik tankegang, er et forhold til DJ.
Og han kan til tider være rimelig krevende. Han kan få deg til å jobbe deg halvt ihjel i menighet, helt til du blir utbrent og ødelagt, siden han vil få deg til å tro at du aldri gjør nok og aldri er bra nok. DJ kopierer stresset som denne verdens gud har klart å få inn i vår tidsalder, og overfører det til menighetsvirksomhet.

Ja, DJ gir selve stresset en åndelig forkledning. Mens den virkelige Jesus derimot har lagt visse gjerninger klare for at vi helt enkelt kan vandre inn i dem. Den virkelige Jesus gir oss en byrde som er lett og et åk som gjør byrden enda lettere.

*

Hva finner jeg verdi i når jeg er innfor Gud? Hva er min trygghet? Min egen oppførsel og gjerninger de siste dagene? Min egen selvfølelse?
Vel, jeg står innfor han som skapte universet ved å si ett ord, så jeg tror ikke egentlig han blir så imponert av hva jeg har fått til i det siste.
Innfor ham bør jeg ikke ha trygghet i noe som helst annet enn nettopp ham selv. I hans nåde og frelse.

Kommer jeg i kraft av meg selv, er det fordi jeg har blitt kjent med DJ, ikke Jesus. Tror jeg at korset ikke er nok, men føler behov av å kompensere overfor Gud på andre måter i tillegg, gjennom avlatshandlinger eller mental selvpisking, er det fordi jeg dyrker DJ.

I Guds nærvær bader jeg i hans kjærlighet, ikke i min egen fortreffelighet. Innfor ham er det bare ett nivå som gjelder, og det er nivået basert på nåde og frelse. Derfor kan vi GLEMME OSS SELV og nyte Guds nærvær! I det ligger også selve kraften til positiv endring i livet – ikke gjennom å stadig rive seg etter håret eller ha et voldsomt fokus på “synd”.

Når jeg får inn dette perspektivet, har jeg fått en ny skala – en ny standard – å dømme meg selv etter, nemlig hans kjærlighet.
Og siden vi mennesker har det med å dømme andre mennesker ut i fra våre egne standarder, kan jeg da begynne å se andre mennesker gjennom Guds kjærlighets filter også. Jeg ser både dem og meg selv som høyt elsket.

*

Alt som i praksis gjør min innsats større og Jesu verk mindre i min trosutøvelse, er resultat av et forhold til DJ.

Når vi enten føler oss uverdige eller bedre enn andre – DJ sin skyld!
Når vi tror at vi trenger et eget presteskap til å gjøre tjeneste på våre vegne – DJ sin skyld!
Når vi kommuniserer vårt budskap ut i fra en maktposisjon og ikke en tjenerposisjon – DJ sin skyld!

Når vi formidler evangeliet med anklage, hardhet og pekefinger – DJ!
Når vi er mer opptatt av hvem som sa noe, enn av hva som ble sagt – DJ!

Menneskelig stolthet liker å kle seg ut som ydmykhet. Når man selv føler seg uverdig og tror man trenger en prest eller pastor for å foreta f.eks. nattverd eller dåp, setter man i bunn og grunn mennesket høyere enn Gud.
Alt som setter mennesker eller bestemte tjenester/roller på pidestaller i menigheten (selv om det gjelder andre mennesker enn oss selv), er stolthet og DJ. Selv det å blindt underkaste seg andres autoritet, har sitt opphav i stolthet og ikke i ydmykhet, siden hele tankegangen gjør mennesket til noe mye større enn den Gud som har sagt at vi alle er søsken og lemmer på samme kropp, med samme direktetilgang til vår Far i himmelen.

*

Dyrkelsen av DJ gjør at vi hele tiden har kontroll. Vi kan forholde oss til Gud som vår egen lille hageflekk som vi kan pleie, og ikke som en villmark hvor vi møter noe større enn oss selv. Vi kan lage en institusjon rundt Gud og kalle det “kirke” – selv om det forblir vår institusjon, ikke hans.

Slik kan vi “forrette” på vegne av Gud. Vi kan bruke Gud som en slags superkraft til å utføre våre egne prosjekter eller vedlikeholde egne tradisjoner. Vi kan gi oss selv status og innbille oss kraft i konsepter som Gud aldri har bedt oss drive med. Vi kan gi status til de samme maktsymboler som resten av verden gir status til, enten det nå er prangende byggverk eller spesielle drakter. Vi kan tilegne oss selv gammeltestamentlige presteroller og gjennom visse pompøse fakter og geberder “sakralisere” fysiske gjenstander gjennom såkalt “vigsling”. Ja, vi kan til og med innbille oss at vi gjør bygninger hellige ved å sprinkle vann på dem!
Alt fordi vi har lagd oss noen DJ-konsepter som har sin basis i alt annet enn Det nye testamentet.

Vi kan be Gud endre måten den-og-den tenker på, siden vi selv vet best hva som er Guds vilje for vedkommende. Vi kan be Gud velsigne våre ulike “ministries”. Vi kan gradere mennesker etter vår egen definisjon av hva et godt kristent liv er for noe, med rett til å dømme i henhold til den.

I det hele tatt: I dyrkelsen av DJ har vi skaffet oss en fin, religiøs brusautomat. Vi putter inn litt egeninnsats, og får litt “gudegreier” tilbake.
Eller vi skaffer oss rett og slett en DJ som ønsker å hjelpe oss å leve “den amerikanske drømmen”, ved å sørge for at vi får tilfredsstilt all vår grådighet gjennom “name it and claim it”-konsepter.

DJ kan også omgjøre Jesus til en ufarlig, koselig og familievennlig figur som sensurerer alt som måtte være utfordrende på noe vis.

Selv om dyrkelsen av DJ gjerne applauderer at han tok vår straff på seg, vil den alltid stoppe der. Den stanser ved påsken og kommer seg aldri til pinsedag. Dermed vil Golgata-verket ikke påvirke grunnleggende ting i livet, utover det man ber om hjelp til oppfyllelse av vestlige luksusønsker eller vedlikehold av egne religiøse tradisjoner og liturgier.
DJ er i det hele tatt en fin liten tjener som er kjekk å ha i huset.

Troen på DJ viser seg i stadig større navlebeskuelse framfor kjærlighet til andre mennesker. I dyrkelsen av DJ er ikke nåden en kraft som preger hele livet, men snarere en back-up og tillatelse til å fortsette som før. På samme måte fører dyrkelsen av DJ aldri til noen reformasjon eller endring av menighetsvirksomhet, da DJ fungerer som et alibi og en unnskyldning for å drive videre i det samme egenproduserte, liturgiske sporet på bekostning av alt annet.

Men når DJ blir avslørt, kan jeg få Jesus ut fra sirkusmanesjen i min egen sjel, og tilbake på Tronen i mitt hjerte.

*

Du kan høre boka “Domesticated Jesus” HELT GRATIS ved å klikke på banneret under. Storytel tilbyr 14 dager uforpliktende gratis prøvetid.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?