Nøysomhet er livskunst


Foto: Min neste leilighet? 🙂

“Nøysomhet er livskunst”, erklærte villmarksforfatteren Mikkjel Fønhus.

Den holdningen passer dårlig med tidsånden. Ting skal helst bli større, bedre, flottere og raskere.

Som jeg skrev i innlegget Min store sorg:
Det er ideen om kontinuerlig vekst som føkker oss opp. En slik ide vil kjøre kloden i grøfta før eller senere. Det hjelper ikke å grønnmale veksten. Grønn vekst er en utopi.

Nå opplever mange tøffe tider. Jeg skal ikke kimse av det. Faktisk er jeg definitivt en av dem sjæl. Men akkurat som korona hadde sine positive sider, har pokker meg nåværende krise det også.

For nå må alle bremse litt. Det har mange forskere ment at folk burde ha gjort for lenge siden. Kjipt om folk har skikkelig dårlig råd, men samtidig veldig bra at mange ikke har råd til samme forbruk som før.

For det forbruket dreper kloden vår.

Høyere matpriser fører til mindre matsvinn. Dritdyr strøm fører til energisparing.

Helgens A-magasinet hadde en morsom tekst kalt “Den nøysommes hevn”, hvor Simen Tveitereid skriver om hvordan de nøysomme nå kan godte seg over at alle andre endelig joiner deres livsstil. “”Nøysomhet var nordmannens fremste kjennetegn. Men på 2000-tallet ble dyden glemt og begravet. Den siste nøysomme ble kalt gamlis-ungdom, 50-tallsmannen og verre ting. (…) Han likte koier med utedo bedre enn hotell i London. For sånt ble han ledd av. Nå er revansjens time kommet.”

Endelig må alle andre også skjønne at de ikke kan gå i T-skjorte innendørs hele vinteren, eller i motsetning til resten av Europa holde en gjennomsnittstemperatur på 22 grader døgnet rundt bare fordi “det er kaldt i Norge”. Som om det ikke også er kaldt innendørs i England, når folk lever med 17-18 grader i stua og kler seg deretter i kuldemånedene.

Nå blir ting annerledes for mange. Man må begynne å tenke over ting. Og det er ikke alle vant til. Kan ikke lenger kjøre oppvaskmaskinen når den er halvfull, ha på lys i alle rom man ikke bruker, bruke duppedingser for alt mellom himmel og jord.

Ny renessanse for å plukke bær og lage eget syltetøy, høste fra naturen, hermetisere, bruke Norgesglass framfor energikrevende kjøkkenredskaper?

Tveitereid: “Kanskje vil noen til og med innse det absurde i å betale for å løpe på en maskin innendørs.”

Selv er jeg vel det man kan kalle selektivt nøysom. Lever i det store og hele på langt mindre enn folk flest, hater duppedingser av alle slag, kommer aldri til å etterlate meg et lager fullt av rot som jeg kjøpte men nesten aldri brukte.
Likevel unner jeg meg luksus så det holder. Nettopp fordi jeg lever på knekkebrød mandag til torsdag, kan jeg unne meg den dyre restaurantmiddagen på fredag. Fordi jeg bare rister på hue av folk som kjøper seg isbitmaskiner og dyre biler og tre ulike kantklippere, kan jeg dra på flere konserter enn noen jeg kjenner.

Vi tar alle våre valg. Men så er det et par ting som gjør meg skikkelig forbanna midt oppi alt det vi opplever for tiden. Som når hytteeiere ber om strømstøtte.
Når folk krever samme standard på hytta som i huset, med bilvei og boblebad og utendørs belysning, tenker jeg som så: Bli heller hjemme, da, i stedet for å herpe skogene og fjellene våre!

Ja, for det der er et seriøst problem: Vårt evige statusjag og forbruk fører til en lengsel etter roligere og enklere tider. Men så tar vi med oss alt det andre ut i roen og enkelheten, slik at vi dermed ødelegger det.
Så mange vil ha hytte i nærheten av “ekte villmark”, og vil gjerne kjøre bil til døra. Men når slike blir mange nok, er jo hele villmarka forsvunnet. Tilbake står en hyttelandsby som du kunne fått like mye naturopplevelse av på Alnabru.
Det er nettopp dette som er i ferd med å skje både i Vassfaret, på Hardangervidda og en rekke andre steder. Naturen ødelegges av de som vil tilbake til den.

Anyway. I denne tiden kan vi nøysomme både rase og hovere. Men som Tveitereid også skriver om den nøysommes hovering: “Han bør nyte det nå, for en dyrtid varer ikke evig. (…) Han vet at denne underlige tiden av ullstrømper og sparing kun er et brudd i historiens gang. Snart er det den nøysomme som igjen er til latter, med sin nistepakke og termos og hullete skjorte.”

Ja, dessverre. Kommer sikkert en ny jappetid etter dette. Men da er det kanskje ikke noe mer natur igjen å ødelegge.

Lykke til med den!

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?