No more bullshit

I sommer leste jeg to bøker som jeg vil anbefale dere av bloggleserne som er skrivende mennesker på en eller annen måte.

1. Writing without bullshit av Josh Bernoff.

Denne boka er jeg virkelig glad jeg kom over. Den har inspirert meg til å gå brutalt til verks mot overflødige ord i tekstene mine. Tror minst 70 000 ord har blitt slettet fra mine ulike manus siden jeg hørte den. Og flere elsklingdrap skal det bli.

Som forfatteren påpeker: Vi inkluderer UTROLIG MYE bullshit i våre skriverier. Spesielt dersom vi har et eller annet kontroversielt poeng. Da pakker vi det inn i så mange lag som mulig før vi kommer til selve poenget, som om vi forsøker å forberede leseren på sjokket.
Bernoff er klar i sin tale: Cut the crap. La de to første setningene i hele avsnittet være de mest direkte og tydelige, og bruk heller resten av plassen på å forklare – ikke motsatt.

Han synes det er trist at vi har blitt opplært til å skrive på “akademisk” vis, med innledning, hovedpoenger og avrunding. I stedet burde vi bare klinke til – si det vi har på hjertet og deretter gå videre. All drøfting av egen tekst – “på den annen side”, “slik jeg ser det”, osv … BORT MED DET! 🙂

Lydboka er aktuell for alle som skriver romaner, fagbøker, e-poster i jobbsammenheng, søknader, bloggposter, debattinnlegg – i det hele tatt svært mange av oss.

2. Business for authors – How to be an Author Entrepreneur av Joanna Penn.

En bok som har fått meg til å tenke vågalt rundt en del ting!

Joanna Penn mener det er mulig for langt flere å leve av sine skriverier om de går bort fra den klassiske fremgangsmåten innen publisering. Hun ber blant annet leseren (eller lytteren) vurdere følgende radikale tanke: Om man fullstendig glemmer alt som heter forlag og papirformat, og utelukkende tenker egenutgivelser og e-bøker, kan det økonomiske bildet se annerledes ut ganske umiddelbart.

E-bøker krever minimalt med investering; det trengs ikke trykkeri- eller portoutgifter.
Det er også enklere å få e-bøker ut på flere språk, og Penn mener f.eks. Spania ofte glemmes av indie-forfattere, enda det er et av verdens største bokmarked, ikke minst for e-bøker med religiøst innhold.

Hun opplyser også om en rekke linker, deriblant til nettsteder hvor dyktige oversettere står i kø for å oversette ukjente forfattere mot en andel av inntekten på e-boka.

Penn har fått meg til å tenke nytt om bruken av min penn (hø-hø). Kanskje får hun DEG til å tenke nytt også?

Disse lydbøkene finnes på Storytel, og du rekker å høre dem begge helt gratis i løpet av prøvetiden som du kan melde deg på her:

Facebook Comments

  1. Men fremdeles gjelder det vel at de fleste avsnitt starter med en temasetning, etterfulgt av utdyping og så til slutt en logisk og språklig bro til neste avsnitt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?