“Kristen” feiring?

Det som følger er hentet fra boka “Og det MENER jeg”, som du kan bestille ved å vippse 150 kroner + oppgi postadressa til 99 12 36 34.

Det angår pinsen, men kunne jo like gjerne angått påsken.

*

Korsets Seier kan i dag fortelle om Israelsmisjonen, som synes det er trist at nordmenn flest bare anser pinsen for en frihelg og ikke for en kristen høytid. De har derfor laget noen forslag til ting man kan gjøre for å kristne pinsen. Blant forslagene er følgende: Å tenne to lys, plante et tre, lage jødiske matretter og pynte i huset.

Noterer meg altså at lystenning, treplanting, jødiske matretter og pynting er skikkelig kristne greier, i motsetning til hytteturer som f.eks. involverer elektrisk lys, norsk mat og rot.

Dette er kjekt å vite! For i en tid hvor ord som “kristen” og “kristendom” ofte har fint lite med Jesus eller hans lære å gjøre, men har blitt egne størrelser uavhengige av Ham, med helt særegne problemstillinger – ja, så er det kjekt å bli oppdatert på noen definisjoner av hva ordene egentlig inneholder.

For ordens skyld vil jeg repetere litt, for dere som i likhet med meg trenger mer kunnskap om hva “kristen” betyr i vår tid, og som gjerne vil ha det inn med teskje.

Ikke-kristen måte å feire pinsen på:

-Lese krim
-Spise vanlig norsk mat
-Skru på lysbryteren på veggen
-La hytta se ut som den pleier å gjøre

Kristen måte å feire pinsen på:

-Plante tre i hagen
-Spise jødiske matretter
-Tenne stearinlys
-Pynte

Dette er nå notert. Om jeg blir sånn skikkelig kristen noen gang, skal jeg love å følge opp. Men foreløpig har ikke Ånden i meg gitt noe uttrykk for at Gud setter mer pris på stearinlys enn elektrisk taklys, eller jødisk mat framfor norsk husmannskost. Men om Ånden noensinne skulle gjøre det, lover jeg å bli skikkelig kristen. Da skal jeg plante ripsbusker og spise kosher til den store gullmedalje hver eneste pinse.

Pinsens vin er forøvrig en amarone. Er den kristen? Fant ingen jødisk vin på Polet. Eller er det kanskje mest kristent å ikke drikke vin i det hele tatt, selv om Jesus gjorde det?

Dette er søren meg ikke enkelt. Jammen bra jeg ikke er en skikkelig kristen, men bare en stakkars Jesus-troende. Så slipper jeg å gruble så mye over sånne ting.

Og jammen bra at Ånden er en like stor virkelighet i mitt liv den 3. oktober som i pinsen.

Og at Paulus sa det faktisk er rom for oss som ikke anser enkelte dager som viktigere enn andre sånn trosmessig sett. Sånne som anser både jul, påske og pinse for fridager og ikke noe mer enn fridager, men som likevel lever med realitetene av både Jesu fødsel, død og oppstandelse og Åndens komme – hele året. Takk, Paulus!

Ja, i tillegg sa Paulus at det selvsagt også er rom for dere som vektlegger spesielle dager. Ønsker dere en fin pinse, enten dere nå tenner stearinlys eller planter trær eller begge deler! Kos dere!

Men fint om dere ikke synes det er så uendelig trist at vi andre ikke gjør sånne ting. Så går nok dette bra, skal dere se.

På forhånd takk!

*

Lyst til å bli en patron som støtter mitt arbeid hver måned? Da får du passordet som åpner ALLE innlegg her inne, og du får fri tilgang på mine e-bøker.

Ellers kan vi ønske Rita L. velkommen i Ny Reformasjon i dag. Vi vil gjerne ønske DEG velkommen også. Bli støttemedlem i dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?