Ikke særlig handy

I dag har Dawn og jeg mekka en trapp.

Som gamle blogglesere veit, er jeg ikke særlig handy av meg, men trapp fiksa vi. Ikkje dårleg. Og det var utrolig nok litt moro å holde på.

Apropos ikke-handy, så skal dere herved få et gammelt blogginnegg, som også er med i boka “Og det MENER jeg”. Den er det fortsatt mulig å kjøpe til en billig penge. Vipps over 150 kroner til 94 12 36 34 og oppgi adressen din, så er bok sporenstreks på vei.

*

IKKE SÆRLIG HANDY

Hadde noen menn skrevet om hvor flinke deres bedre halvdeler var til typiske “kvinneting” som kjøkken og vask, hadde de kjapt fått høre det.
“Hun er en fantastisk husmor!” regnes ikke lenger som en kompliment.

“Handyman” er derimot et begrep som brukes hyppig for tiden. Kvinner hyller sine verre halvdeler på Facebook fordi de er så “innmari handy” med verandaer, biler, rør, terrasser og ymist anna.

Vel, ingen av eks-ene mine har skrevet noe slikt på Facebook, da.
For jeg finnes ikke handy.

Her følger bekjennelser fra en mann som er så lite handy som det er mulig å bli.

*

Jeg er av typen som har skulka flere dugnader enn jeg egentlig har samvittighet til. Grunnen er at jeg har til gode å være på en dugnad hvor jeg ikke føler meg komplett idiot.

Dere skal vite at det ikke står på innsatsvilje! Gi meg en oppgave som består i å flytte noe fra punkt A til punkt B, og dere skal se en arbeidsinnsats av en annen verden! Og jeg kan klippe plen! Løfte tungt! Male en vegg!
Problemet er bare at det ofte er helt andre oppgaver som venter.

Som den gangen dugnadsleder snakka om å høvle over noe, før han så gliste og babla noe om “sjutoms”. Jeg trodde et øyeblikk han drev med harry sex-preik.

Men neida, han gjorde visst ikke det.

Jeg har ti tommeltotter. Jeg er ubrukelig til praktisk arbeid. Jeg kløner det til, og får alltid overbærende blikk fra folk som inspiserer det jeg gjør, for så å overta, mens jeg står dum som et brød på sidelinjen og får belæring.
En belæring som går inn det ene øret og ut det andre, siden jeg er lite lærenem når jeg rødmer av skam.

Det er åpenbart at det er mye praktisk som regnes som allMENNkunnskap, som ikke alle menn har kunnskap om. Vi lærte ikke sånt på skolen, siden vi ikke gikk tømrerfag eller lignende.
Men innimellom blir det åpenbart at flere av de som kan slike ting, kan det nettopp fordi de tydeligvis brukte skoletiden til å lære denslags, på bekostning av slikt man egentlig skal lære på skolen.

Det er da en ikke-handy nerd som meg kan få sin patetiske og smålige hevn i sitt stille sinn. Når innkallelsen til dugnaden er full av og/å-feil og særskrivingsfeil. Da kan jeg tenke: “Kan dere ikke SKRIVE engang? Er dere 9 år gamle? Har dere ikke gått på skolen? Er dere IDIOTER?”

En stusslig og kortvarig skadefrohet, som straks erstattes med rødming når den analfabete dugnadslederen ber meg hente en kappsag, og jeg – foran tjue mannfolk – må innrømme at jeg kun veit forskjell på hammer og sag, og ikke på ulike typer sager.

Da hjelper det lite å si: “Men jeg er en kløpper på særskriving, i motsetning til deg! Hadde du gitt meg beskjeden skriftlig, hadde du vel skrevet “kapp sag”, din bonde!”

*

Så – sånn til opplysning: Begrepet “handyman” kan oppleves svært stigmatiserende for oss som ikke er det!!!

OK, nå overdriver jeg. Mente ikke å ha tre utropstegn, bare ett. Er ikke  sår av meg.

Samtidig skal jeg helt ærlig innrømme at det faktisk hadde vært veldig greit om det ikke ble så knyttet opp mot mannlighet, det at man er praktisk anlagt. For jeg er ikke alene. Vi er flere i verden som både har penis og ti tommeltotter.

Og motsatt: Ved å komplimentere Mr. Handyman, sier man samtidig at kvinner flest har ti tommeltotter.
Noe som definitivt ikke er tilfelle.

Tror dere jeg nå kommer til å stå på barrikadene for å få utradert dette begrepet, som er preget av gammeldagse kjønnsrollemønstre av verste sort, men som likevel brukes av selverklærte feminister som ville reagert kraftig om du sa til dem at oppvask er en kvinnfolkjobb?

Å nei, du, her blir det ingen barrikader. Motivet for dette innlegget er ikke annet enn å stå på sidelinjen av den forholdsvis aggressive kjønnsrolle-debatten som pågår i disse dager, med et fårete smil og et påtatt humoristisk glimt i øynene, mens jeg ser på de andre som er så flinke til å diskutere emner hvor jeg selv mangler både kunnskap og engasjement.

Denslags har jeg nemlig sinnssykt god erfaring med fra diverse dugnader.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?