Forslag til lørdagsfilm

På Disney kan du nå strømme “The Eyes of Tammy Faye”, spillefilmen basert på historien om Jim Bakker og kona Tammy Faye.

For uinnvidde: Jim og Tammy var mellom 1974 og 1987 the shit blant såkalte TV-evangelister, gjennom sitt merkelige program The 700 Club. Det hele gikk på hue og ræva etter en rekke skandaler, ikke minst av økonomisk art. For sistnevnte ble Jim opprinnelig dømt til livsstid i fengsel, men ble benådet etter en viss tid.

Jeg husker godt ekteparet fra min tidlige ungdom. Da jeg som 12-åring bodde i Tulsa, Oklahoma, var de stadig å se på TV-skjermen. Der tagg de om penger i stor skala, samtidig som de skilte seg ut fra lignende konsepter ved at diverse kjendiser lot seg intervjue i sofaen deres. Mest av alt husker jeg den gedigne høysåta til Tammy, som ble utgangspunkt for en god del vitser.

Så fikk jeg senere med meg skandalene og nyhetene da Jim ble arrestert. I 1996 kom hans tjukke selvbiografi med den slående tittelen “I Was Wrong”, hvor han tok et kraftig oppgjør med hele den industrien han hadde vært en del av. For en pengeindustri var det hele veien, selv om det hele ble presentert som en slags kvasi-kirke. Jeg leste boka da den kom, og husker hvor sjokkert jeg ble over at en slik menighetsvirkelighet var mulig.
Hvordan gikk det an å tro på Jesus og fortsette bevisst hykleri på den måten? Eller trodde de ikke på Jesus, men bare latet som for å tjene penger?

Altså, vi snakker f.eks. om et “eldsteråd” som i hemmelighet spanderte en prostituert på pastoren, siden hans ekteskapsproblemer preget TV-arbeidet, noe som igjen preget inntektene.

Bakkers egen forklaring gikk noe i retning av at han ble fanget opp av en “greie”, som bare vokste seg større og større. Jeg ble aldri helt klok på om jeg skulle tro på fyrens oppriktighet i oppgjøret med det hele. Virkeligheten som boka beskrev var liksom litt for absurd.

Den morsomme HBO-serien “The Righteous Gemstones” har nok hentet svært mye inspirasjon fra Bakker-historien. Ikke minst når det gjelder forsøket på å lage et slags kristent ferieparadis. Det var dette som til slutt felte The Bakkers, at de solgte opphold til sine støttepartnere på forskudd. De solgte langt flere rom enn de hadde planlagt å lage, noe som dermed var et bevisst bedrag.

Sønnen Jay Bakker har vært sine foreldres rake motsats. Han har blitt en profilert forkynner innenfor den mer rocka kristenverdenen. Men han har uttalt takknemlighet for at denne filmen portretterer hans foreldre som “ekte mennesker”. For det har nok ikke vært tilfelle tidligere. Det er få som er lettere å hate for folk enn amerikanske TV-predikanter. De stiller visstnok på plassen rett etter pedofile, ifølge undersøkelser.

Og det har blitt litt debatt rundt dette allerede, om denne filmen fremstiller dem i et litt for sympatisk lys. Tammy er i dag død, men Jim fortsetter til denne dag i noenlunde kjent stil, dog i langt mindre skala. Nylig var han i rettssystemet for å ha presentert en falsk kur mot Covid-19 (noe en i “The Righteous Gemstones” også gjør). Man kan lure på om han i stor nok grad tok inn over seg at han faktisk WAS wrong den gangen.
Man kan også spørre seg om filmen strekker seg for langt i forsøket på å fremstille Tammy Faye som et offer for sin egen naivitet og oppriktige barnslighet.

Eller så kan man droppe de spørsmålene og bare nyte det hele som en film. For det er uansett en film som er verdt å se! “Spiderman”-Andrew Garfield gjør en utmerket jobb som Jim, og det samme gjør Jessica Chastain som Tammy.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?