Forsinkelser, sekterisme og naturvern

Tre ting jeg har skrevet en del om i bloggen i nyere tid, er a) sekterisme, b) naturvern, og c) forsinkelser på prosjekter.

I dag hørte jeg en nyhet som inneholder alle disse tre elementene! 🙂

*

Noen av dere har kanskje sett NRK-dokumenteren “Tro kan flytte fjell”? Hvis ikke, er den herved anbefalt.

Se den HER!

I dokumentaren følger vi historien om de svært sekteriske nonnene som ønsker å bygge et kloster på Syltefjellet, på grunn av en eller annen obskur bullshit-legende om at en formasjon i fjellet skyldes et mirakel utført av Olav den såkalt hellige.

Blant de som forsøker å hjelpe nonnene, er ordføreren i kommunen. Man veksler mellom medlidenhet og oppgitthet i løpet av dokumentaren. Den snille, eldre mannen burde kanskje ikke ha viet så mye tid til å hjelpe noe som åpenbart er en usunn kult. Men han ønsker å tro det beste om alle. Og har en visuell drøm et flott kloster på toppen av fjellet, gjerne med et lysende kors i bakgrunnen. De hjernevaskede nonnene er jo også uskyldige; de er selv ofre, ikke manipulatorer av andre.

Dokumentaren er utrolig godt håndverk. Nå er jeg klar over at dokumentarer ofte er 90 % juks, uten at innholdet dermed er løgn. Har selv lest et par fagbøker om hvilke “triks” en dokumentarfilmskaper kan tillate seg for å få fram sannheten, uten å tråkke over den moralske grensa. Et element av skuespill vil nødvendigvis alltid ligge i bunn når noen blir fotfulgt av kamerafolk. Valgene i klippen og vinklingene i narrativet er selvsagt heller aldri helt objektive.

Men i denne dokumentaren føles det hele uvanlig ekte! Mye mimikk og ansiktssutrykk i nærbilder. Innblikk i forholdsvis følsomme situasjoner som umulig kan være “reenacments”. Vi kommer nært inn på både nonnene, ordføreren og ikke minst kona til sistnevnte.
Kanskje er det fordi filmskaperne har fulgt disse folkene over såpass lang tid, at kameraene på en måte har forsvunnet i hovedpersonenes bevissthet.

Klosteret blir aldri noe av. Utsettelse på utsettelse kommer, av ymse vage årsaker. Økonomiske løfter og tillatelser blir gitt, for så å omgjøres igjen og igjen. Ikke minst er selve sektlederen umulig å få tak i.
30 år har gått siden planene i utgangspunktet ble lagt (og der minner det om enkelte av prosjektene mine, med andre ord – selv om mine tross alt har fått viss grunnmur på plass, alle sammen!). 🙂

Dokumentaren er fra 2021. Etter hva jeg forstår, har karusellen fortsatt å gå de samme rundene siden det. Eks-ordfører Arne Sandnes er fortsatt ivrig tilhenger av klosterplanene.

*

Men i dag hørte jeg altså nyheten: Naturvernforbundets funn og erklæring setter sannsynligvis en endelig stopper for det hele. Furuskogen i området er nemlig gammel og bør tas vare på. Nonnene bør rett og slett finne seg et annet sted, mener Naturvernforbundet.

Enig. For undertegnede blir det forsåvidt en no-brainer: Beholde verneverdig, gammel furuskog – eller etablere et sete for en skummel kultleder som hjernevasker stakkars ortodokse nonner og munker?

Valget er ikke så altfor vanskelig.

*

Driks til bloggen? Tusen takk! Bruk gjerne Vipps 99 12 36 34

Ellers må du gjerne bli en patron!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?