Flyvrak i Marka

Visste du at det ligger flere flyvrak i Oslomarka?

For tre år siden dro lillejenta (som allerede da begynte å bli stor) og jeg til Hansakollen for å finne restene av det tyske bombeflyet.

Vi kjørte til Movatn stasjon innerst i Maridalen, hvor det ikke var enkelt å finne parkering denne vakre maidagen. To lokale unggutter på rundt ti år tilbød seg å vise oss en hemmelig parkering i nærheten, som kun lokalbefolkningen kjente til, og ledet an på hver sin elektriske sparkesykkel. Tusen takk, kidsa!

Jeg hadde googlet opp og ned i mente for å få vite hvor flyvraket lå, og hadde fått inntrykk av at det ikke var så helt enkelt å finne. I så måte ble jeg “skuffet”. Det er jo bare å gå rett opp, og plutselig er vraket der når du tror du bare er halvveis.

Men altså, til eventuelle folk som måtte ønske å ta turen nå som det livnar i lundar: Fra Motvatn stasjon går du til den lille idrettsplassen like i nærheten, hvor du så tar til høyre inn på Rundmyrveien. Denne blir etterhvert grusvei, og du kommer til en slags snuplass, men fortsetter videre mot neste lille snuplass, hvor veien også slutter.
Du skal ikke inn på de merkede stiene som går fra snuplassen, men derimot inn på stien som går til venstre et par meter før snuplassen.

Da kommer du straks til to broer og er i så fall på rett vei.

Ikke lenge etter broene har du muligheten til enten å gå rett fram, eller ta bratt opp til høyre. Mistenker at de som har lagt ut svært omstendelige beskrivelser av ferden opp, har gått rett fram. For dersom du tar til høyre her, er det så enkelt som at du går rett opp helt til vraket plutselig ligger på venstre side langs stien.

Det skal visstnok være 3 kilometer opp, men det føltes kortere. Jeg ville ha tippet maks 2. Men hadde ikke med GSP eller lignende, så er ikke sikker. Kan hende de regner de 3 km helt fra Movatn stasjon.

Uansett tok vi oss god tid oppover, med to raster, siden Victoria syntes det var noen fine utsiktssteder som fortjente mer enn at man bare stresset forbi.Så kommer man altså til vraket. Dette var et Dornier DO17M, som styrtet 2. juli 1942. Tre nazister mistet livet.

Vi hadde lest at det fantes et viktig krigsminnesmerke lenger opp, og fant noen røde piler som viste vei.

Her gikk det skikkelig bratt oppover:

Vi var nå i et område hvor flere nordmenn mistet livet under krigen, og det var på nettet rådet til å gå der i respektfull stillhet. Slikt adlyder man selvsagt.

Etter hvert kom vi til minneplaten på kanten av en kolle. Her sendte nordmenn i sin tid fra radiostasjonen med det noe aktuelle navnet Corona.
De pleide å sende fra ulike steder for å unngå å bli tatt, men denne gangen gikk i de fella.
To nordmenn ble skutt på stedet, mens en tredje, en kvinne ved navn Agnes Larsen, klarte å komme seg unna.
En desperat flukt fulgte, hvor hun til sist ble hengende etter armene i en av de bratte kollene i området. Hun ble tatt til fange, men kunne siden fortelle historien om det hele.På veien ned stakk vi innom vraket igjen, og der traff vi på Daniel, som i tillegg til å være en knakandes bra fyr er av mine gode patroner. Verden er liten og Norge enda mindre!

Det tyske bombeflyet er altså bare ett av flere vrak i Marka. Har oppsøkt de andre også, og i morgen følger referat fra de turene. Men det innlegget blir kun for patroner med det magiske passordet. Ærta bærta. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?