Fin og våt høstdag i Nordmarka

Det var ikke akkurat utsikt over Oslo da jeg parkerte på Frognerseteren. Tåka lå tykt over landskapet.

Med Kjentmannsboka i hånda gikk jeg innover i Marka.

Første post på dagens program, var Future Library, som ligger ved Vettakollen.

Konseptet er som følger: Det er plantet 1000 trær på stedet. De skal felles først i 2114, altså etter din og min levetid. Da skal de bli til bokpapir og brukes til utgivelsen av en antologi med hundre tidligere upubliserte tekster.
Hvert år mellom 2014 og 2114 får en forfatter det æreriket oppdraget å bidra med tekst, som ingen får lese før i 2114.Undertegnede får med andre ord aldri lest en eneste en av disse tekstene. Deriblant en Knausgård-tekst. Hvert år overleverer den aktuelle forfatteren teksten under en høytidelig seanse på nettopp dette stedet, før den så blir låst inn og gjort utilgjengelig.

Etter besøket ved Fremtidsbiblioteket, gikk ferden opp en klissvåt løype til Skjennungstua, hvor jeg spiste en velfortjent vaffel. Joggesko var nok ikke det smarteste valget av fottøy denne dagen. I begynnelsen trippet jeg forsiktig rundt for å unngå å bli våt, men etterhvert innså jeg at det bare var å gi eff i det og gønne på. Gjennomvåt kom jeg til å bli til sist uansett.

Fra Skjennungstua gikk jeg opp til Skjennungåsen og et utsiktspunkt som var dagens andre kjentmannspost.

*

Det ble tid til ytterligere en post før sola tok kvelden. Fra Frognerseteren bilte jeg til Korsvoll skole, og gikk så inn til “Svenskemuren”.

Vanligvis er slike nærposter blant de kjedeligste i kjentmannsbøkene. Mye mer stas med poster langt inne i Marka! Likevel hender det disse nærpostene er spennende også, noe som definitivt var tilfellet med denne “svenskemuren”. Angivelig skal den ha blitt bygd av svenske krigsfanger i 1808. Under den dansk-svenske krig 1808-09 ble en mengde svensker plassert på Akershus Festning, og disse kunne storbøndene leie til å utføre manuelt arbeid. Som i dette tilfellet: Til å reise en mur for å skille en tomt fra en annen. (Det er først i moderne tid vi bruker svenskene som bartendere.)

Det imponerende med svenskmuren er hvor lang den er. Tar jo aldri slutt.Underveis kunne skogen også by på denne lite koselige opplysningstavla:

20 down, 30 to go!

Facebook Comments

One thought on “Fin og våt høstdag i Nordmarka

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?