Fattern 1987

åge

I dag blir fattern 69 år!

I forbindelse med biografien om fattern, har jeg som dere kanskje veit hørt mange gamle talekassetter fra det glade 70-, 80- og 90-tall.

Legger herved ut et gammelt innlegg på nytt, med noen utdrag fra en tale holdt på Borg Kristne Senter i 1987:

“Hvis noe av det jeg sier i kveld virkelig støter deg, og om du blir dypt uenig allerede etter første skriftsted jeg går i gang med her, om jeg trår deg på alle religiøse liktær og tar et frontalangrep på ting som du har holdt som hellig i hele ditt liv, så har jeg lyst til å si: Vær åpen. Vær positiv. Du er en kjekk kar, vet du, og jeg er en kjekk kar, så vi skal nok komme ut av det med hverandre, pris skje Gud.
Men Gud har noe å si oss i kveld, så ha et åpent sinn. Men ikke godta noe bare fordi det kommer fra en prekestol. Hvis jeg skulle trodd på alt jeg hadde hørt fra prekestoler, så hadde jeg vært den mest forvirra person i verden. Jeg har lært meg en sak, og det er at du må sile det du hører og godta det som du ser sjøl.
Jeg er veldig glad for at jeg har min egen bibel, og Den hellige ånd, som kan hjelpe meg. Og det står i Bibelen at du skal prøve alt og holde fast ved det gode. Og noe godt blir det i kveld, som du kan holde fast på! Men mange er veldig opptatt av å holde fast på det som er dårlig, vet du. Men ta heller vare på det gode! Selv kan jeg få det beste ut av å høre på de verste predikanter. For tross alt siterer de fleste et eller annet fra Bibelen, så da kan jeg i det minste ta med meg det.”

Videre i sin preken går fattern løs på standard kristne tolkninger av bibelvers, som for eksempel det om at “alt tjener til det gode for den som elsker Gud” (Romerne 8,28).

“Dette er et av Skriftens mest misforståtte vers. For dette bruker djevelen, slik at når han angriper deg, sier du: “Ja, det er nok en mening med det … For alt tjener til det gode! Det vil nok komme noe godt ut av det her. Og det står jo også at vi skal takke for alle ting, så vi tar imot det her med takk.”
Det er jo tragisk, for det er det samme som å åpne døra for djevelen og si “velkommen”. Istedenfor å si “vik bak meg, Satan”, har folk sagt “javel, Gud”.
Men er det egentlig sånn at alt som har vært vanskelig i ditt liv, har vært noe Gud har sendt i din vei, for å lutre og rense deg? Bibelen er jo ganske tydelig på at du skal ta imot det som kommer fra Gud, men stå imot det som kommer fra djevelen. Så du skal ikke ta imot alt som kommer i din vei.
For tjener alt til det gode? Tjener synd til det gode? Tjener det at et ekteskap ryker til det gode? Tjener det til det gode at noen dreper andre? Hvis “alt” tjener til det gode for den som elsker Gud, vil jo det si at en skilsmisse i en kristen familie, eller et mord, eller dødsfall, tjener til det gode.
Nei, hvis du har litt oppi pappen, så skjønner du at ikke alt tjener til det gode! Selv har jeg sett mange ting som ikke tjener til det gode. Jeg har sett ting skje i menneskers liv som absolutt førte til det dårlige! Jeg har sett ting skje som har parkert folk helt i livet, så kom ikke og fortell meg at det tjente dem til det gode!
“Jamen, det står jo at vi skal takke for alle ting …” OK, hva betyr alle ting? Du må jo lese ting i sammenheng! Det er jo ut i fra sammenhengen tydelig at det snakk om alt det som er gitt deg i Kristus, alt som tjener deg i kampen mot det onde! Så det betyr ikke at kreft tjener deg til det gode, at konkurs tjener deg til det gode, eller at ulykker tjener deg til deg gode. For Gud ga deg verken kreft, konkurs eller ulykker, selv om det tydelig står i Bibelen at han ga oss alle ting med ham!
OK… La oss si jeg sendte deg, Finn Olav, en stor gave hver uke. En uke sendte jeg en bil, neste uke en båt – ja, du har tydeligvis ting i vente, Olav, hehe. Og neste uke kom det mat, så kom det penger, klær og sko. Om jeg da ba Olav om å takke for alle ting, så mente jeg selvsagt at han skulle takke meg for bilen, båten, klærne … for alt! MEN JEG MENTE SELVSAGT IKKE AT HAN SKULLE TAKKE MEG FOR AT SCHÄFERBIKKJA TIL NABOEN BET HAM I BAKEN MENS HAN VAR UTE OG GIKK TUR!!!

Gratulerer med dagen, fattern!

Liker du mine skriverier? Bli gjerne en patron!

3 thoughts on “Fattern 1987

  1. Så enig med Per Øyvind — love it! Det herligste med disse sitatene er jo at en levende hører for seg Åges stemme på det hele. ☺️

  2. Gleder meg til boka.
    Og i tillegg til at jeg har litt tapt historie, få vite litt/innblikk om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?