Posted on

Det som følger er min oppsummering av Bergprekenens viktigste poeng, skrevet slik jeg tenker Jesus ville ha formidlet de samme sannhetene til meg i dag. Foto over: Fra et av mine tidligere mislykkede forsøk på å formidle samme konsept. 🙂

Far har gjort det så genialt at han lar mennesket bli sin egen dommer.

Den målestokken du bedømmer andre etter, er den samme målestokken han kommer til å bruke overfor deg. Så mye nåde du spanderer på andre, så mye blir spandert på deg. De kravene du setter til andre, er kravene han vil dømme deg etter.

Noen henger seg helt opp i at andre har riper i lakken, mens de selv går rundt med store bulker. Forstår de ikke at de dermed dømmer seg selv?

Noen føler seg berettiget til å dømme andre fordi de tross alt er litt bedre selv. Hele deres moral er bygd opp rundt konseptet “bedre enn” eller “verre enn”, ut i fra et eller annet akseptabelt gjennomsnitt de selv har kommet fram til. De føler seg rett og slett gode av den enkle grunn at det finnes folk som er verre enn dem.

Men Far setter lista langt høyere enn som så. Om du dømmer noen som har vært utro, så vit at du i Fars øyne har vært utro om du bare én eneste gang har avkledd feil person i tankene dine. Om du rister indignert på hodet når du leser i avisa om mordere som får for liten straff, så vit at det finnes en domstol som mener du fortjener dødsstraff bare du har kalt en annen for en dust.

Jeg vet om kristne som er opptatt av å sensurere banning, mens de selv bruker bibelvers på en måte som stikker i øra på Gud.
Og selv om du gjør hundre ganger mer for de fattige enn Moder Teresa, om du kjemper tusen ganger mer for rettferdighet enn Mandela, om du er ti tusen ganger mer hellig enn den største av de som enkelte kaller helgener – så er du fortsatt like dårlig stilt som Hitler når det gjelder å nå opp til ditt guddommelige kjærlighetspotensiale.

Derfor er det ingen på jorda som ikke er fullt og helt avhengig av Fars nåde. Det er ikke en eneste en av dere som har noe å brife med. Ingen av dere klarer verken å imponere eller sjokkere Far.

Neste gang du dømmer noen, så husk at du selv trenger nåde på akkurat samme måte som dem. Husk at den som ikke dømmer andre, heller ikke vil bli dømt.

Er det noen du har noe imot? Send dem en gave anonymt. Elsk dine fiender. Sier ikke at du skal være en dørmatte, men likevel: Ha det som en grunnleggende livsfilosofi at du gjør godt mot dem som hater deg.

Da viser du at du er barn av Faren din. For han lar sola skinne likt for alle, og holder til og med pusten i gang på ateister, enda de bruker den til å benekte hans eksistens.

Om du bare er tolerant mot de du selv anser for tolerante, hva er vel den toleransen egentlig verdt? Selv nazister har da såpass standard at de er vennlige mot sine egne!

Men mye religion er basert på konseptet om at man oppnår rettferdighet ved å være bedre enn gjennomsnittet. Det beviser bare at mange religiøse aldri har kjent Far, selv om de hevder å tale på hans vegne.

Når du tar imot nåde, blir du også fri fra den religiøse trangen til å imponere. I motsetning til hyklerne, som alltid er avhengige av å tro de er bedre enn andre for at ikke deres univers skal rakne, siden de har hele sin trygghet i denne selvrettferdigheten.

Noen forsøker til og med å late som om de er bedre enn de er. De presenterer et idealbilde av seg selv utad, og så håper de å oppnå kvaliteten til det bildet før de blir avslørt.
Noen liker å brife med store ord, om hvordan de er på de svakes side, og ved hjelp av sine politisk korrekte meninger oppnår de å få ære av andre. I enhver debatt setter de seg selv og sine likesinnede på en pidestall.
Men den tomme æren kommer til å bli all lønn de noensinne vil få for sin såkalte solidaritet.

Når du gjør noe for folk som trenger det, så ikke skryt av det til alt og alle. Om du gjør hellige handlinger, så ikke fortell om det på Facebook for at andre skal se hvor hellig du er. Ikke ta på deg munkekutte for å vise andre hvor asketisk du lever.

Legg bort all ytre fasade når du snakker til din Far i himmelen! Noen ber sånn sidemannen ber, uten at det kommer fra hjertet. Det er bare et tomt ritual de gjennomfører, et show for de andre i rommet. En ting er sikkert: Sånne bønner får ingen svar.
Når du ber, så steng alt annet ute, og snakk med din usynlige Pappa rett fra hjertet. Og han, som ser oss og veit når vi er oppriktige, vil svare deg.

Når du ber, behøver du ikke ramse opp en drøss av ord eller lire fra deg innøvde fraser. Sånn gjør bare folk som ikke kjenner Far. Han veit jo hva du trenger før du ber ham om det, og han veit hva du har på hjertet før du har sagt et ord.

Hvorfor blir mange så krampaktige med en gang de skal representere Far? De kler seg i en spesiell, ytre væremåte som andre regner som veldig åndelig. Ikke vær sånn. Vær deg selv. Vær naturlig. Han kjenner deg bedre enn du kjenner deg selv.

Pass dere for religiøse som lærer dere løgn! Enkelte kan virke fromme og uskyldige, mens de egentlig er noen blendavaska jævler.
Du kan kjenne det på bismaken i det de sier. Du får nemlig ikke øl og kattepiss fra samme tappekran, selv om fargen kan ligne.

*

Kunne du tenke deg å bli en patron for undertegnede, og dermed få full tilgang til alt innhold i denne bloggen? (Som f.eks. inkluderer manuset JESUS ER IKKE KRISTEN og den ikke helt vellykkede filmen ASFALTEVANGELIET, som også forsøker å formidle Jesu ord i en moderne kontekst – pluss mye, mye annet.)

Og/eller: Kunne du tenke deg å bidra til reisekassa slik at jeg får kommet meg oppover til Repparfjord i aller nærmeste framtid?

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?