Skip to content

Fanget av tradisjoner

Jeg tror vi alle er mer bundet av tradisjoner enn vi selv tror. Vi er rett og slett hjernevasket, på den måten at vi tar visse ting for gitt uten å reflektere nevneverdig over hvorfor de er slik de er.

Dette gjelder alle mennesker, i alle slags miljøer, og det er ikke til å komme helt unna. Men det kan være sunt med mer bevissthet på at det er slik.
For ting ikke nødvendigvis forbli slik de er.

(Resten av innlegget må du være patron for å lese.)

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

Published inTanker om tingene

3 Comments

 1. Christina Christina

  Haha, veldig bra! Var nettopp på gudstjeneste der datteren min skal konfirmeres. Prekenen var knallbra, og mye annet også – men alle de versene som skulle synges og holdes på med, «amen» som føk opp og ned, osv. føltes så kleint ….

  • admin admin

   Samstemmer med min egen opplevelse fra forrige besøk i Den norske kirke.
   Da tenkte jeg: “Her er det jo SÅ mye bra! Masse folk (for en gangs skyld), en dyktig prest med talegavene i orden (ja, de finnes!), en god stemning i lokalet (folk sang med av full hals) – så hvorfor i all verden MÅ man på død og liv ødelegge hele greia med disse kleine liturgiske detaljene som tar drepen på alt det andre og bare virker fremmedgjørende for majoriteten av de tilstedeværende? Pliktskyldig opp og ned i mente, rare fakter og morradi hele veien.”
   Vi fikk til og med et eget ark med tegninger som beskrev håndbevegelsene vi skulle gjøre under den ene bønnen! Alle ble stående og stirre på arket og styre med hendene, redde for å gjøre noe feil, sannsynligvis uten å få med seg et eneste pøkk av innholdet i bønnen (i hvert fall gjaldt det meg). Det blir litt ironisk, når de pedagogiske virkemidlene virker fullstendig mot sin hensikt.

 2. Artig lesestoff. Virkelig noe å tenke over og bli bevist på
  Hadde ertesuppe med kålrabiskiver i suppa, for det hadde alltid min mor.
  Og når jeg tenker etter——-
  Slik har det alltid vært liksom. Hvorfor forandre på det ? Vanedyr med andre ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?