Posted on

I kommentarfeltet til forrige innlegg, det første innlegget i en serie om åndsdåp og nådegaver, la Elin ut spørsmålet: “Hva med Snåsamannen?” Hun la også ut linken til sitt eget innlegg om ham.
Skrev først et laaaangt svar i kommentarfeltet, men det forsvant på mystisk vis idet jeg skulle legge det ut. Nå skriver jeg heller et svar i form av et eget blogginnlegg …

(Resten av innlegget er kun tilgjengelig for patroner med det magiske passordet. Du kan bli patron på den klassiske måten eller på disse alternative måtene.)

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

Facebook Comments

5 Replies to “Et svar på Elins spørsmål om Snåsamannen”

 1. Hei, det du beskriver hos den amerikanske predikanten er ikke “Cold Reading”, men det motsatte: “Warm reading”, dvs. i stedet for å bruke teknikker som blir brukt blant annet av påstått synske, svindlere og illusjonister for å gi inntrykk av at de har, eller på mystisk vis får, detaljerte og private kunnskaper om en ukjent person de møter, om hendelser som har berørt personen eller om historier fra vedkommendes fortid. Personer som utøver cold reading, har ingen forhåndsinformasjon om dem de snakker til. Ved å analysere kroppsspråk, alder, kjønn, talemåte, religion og klesstil, og ha kjennskap til statistikker, klarer trente personer likevel raskt å late som de får informasjon på overnaturlig vis. En profesjonell «tankeleser» som bruker denne metoden, kan også fiske etter passende svar ved å foreslå selvsagtheter som passer alle, antyde muligheter og føre samtalen i en prøvende, søkende stil med et bombardement av hyppige, men diskret spørsmål for å finne det som kan oppleves som overraskende presise treff. Slik avlesning kan også skje intuitivt og ubevisst. Warm reading er å bruke “private etterforskere” til å skaffe seg info om det samme, og er altså noe jeg aldri har ment Snåsamannen holdt på med. Når jeg har venner, som har vært hos han, og som opplevde dette positivt, så faller det godt innenfor det jeg kaller svindel, fordi man gir fra seg pengene sine frivillig. Jeg tror at grunnen til at flere av disse ble sure, er den gode gamle: “Tar man livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske tar man livsviljen fra ham” (Ibsen).

  Jeg har som jeg skriver i mitt innlegg, observert en ren amatør som utførte dette på 2 personer, og ingen av dem trodde på han når han etterpå forklarte hvordan han brukte trikset, og at det hele var en bløff.

  Når det kommer til påståtte synske evner, så er det jo beviselig slik at han tok feil oftere enn han fikk rett, hver gang han kom med disse offentlig, også på 50/50 spådommer. Hvordan man kan hevde å være synsk når man i offentligheten driter seg ut gang på gang, fatter jeg ikke.

  Den mest kjente historien hans om den blinde jenta som skal ha fått synet igjen, er beviselig usann. Men for meg er problemet her, det finnes ingen dokumentasjon på at hans “helbredelser” noen gang fant sted.

  Jeg ser at du ikke forholder deg til alle de andre inntektene jeg nevner, en Snåsamannen-industri på 120 millioner i pr 2013, og dette var før de siste filmene og bøkene, for ikke å snake om de indirekte følgene med at han genererte omsetning og klikk for media, så er jo summene gigantisk langt høyere.

  Sånn til slutt, jeg innser jo, at i forhold til min egen tro, stå står jeg jo bare i startgropa. Min gode venn Tore sier til meg: “Å være kristen og ikke tro på helbredelse, det er nesten som å be en avholdsperson være toastmaster i bryllupet sitt.”. (Litt urettferdig mot oppfil flere gode venner som er avholds, men som ville gjort en glimrende jobb som toastmaster om de fikk den tilliten) Men det er derfor i mitt blogginnlegg, at jeg ikke skriver det 🙂

  1. Ja, jeg vet godt hva cold reading er, og mente ikke å bruke den nevnte predikanten som eksempel på det, men som et annet eksempel på regelrett JUKS som man selv er bevisst på at er juks – siden det altså i prinsippet er noe annet enn ærlige folk som tror de har rett (selv om de tar feil).
   Når det gjelder industri-summen du nevner, så er det jo ikke Joralfs feil at media og andre bruker navnet hans til å tjene penger. I så fall må vi trekke ganske mange kjente navn med i dragsuget. Ja, Jesus Kristus er jo å regne for en milliardbedrift her i Norge hvert år, om man skal se det med slike briller. Og for å ta motsatt eksempel: Selv fisle-terroristen Manshaus har vel de siste månedene gitt inntekt til minst femti mennesker, det være seg regissører, voiceover-skuespillere, klippere, forfattere, journalister +++. Så for meg blir det en litt snål ting å bruke mot et menneske, at ANDRE engasjerer seg i vedkommende.

   Hehe, morsomt eksempel av Tore. 🙂 Men enig med deg, mange avholdsvenner som ville gjort en god jobb som toastmaster, sannsynligvis bedre enn enkelte av de litt for tørste vennene, hehe. De av begge leire som IKKE ville gjort en god jobb, er de som ikke hadde tålt at andre drakk – eller ikke drakk. (Men slike finnes heldigvis bare i kristenpressens kommentarfelt, begge to.)

   Elin, det er fullt mulig å være kristen uten å tro på helbredelse. Bare man tror på mirakelet at Gud ble menneske, så holder det i massevis. Men selv er jeg altså av dem som tror på helbredelse og nådegaver och stora Lisebergspaketet. 🙂 Gratulerer uansett med å ha landet en tro! Å være i startgropa er en bra ting, da ligger det en spennende reise foran deg – enten den inneholder nådegaver eller ei!

   Håper vi treffes snart. Long time.

   1. De 120 millionene, er bare det som direkte kan knyttes til det han hadde inntekter fra. Bøker, filmer osv. De indirekte inntektene kommer i tillegg, og er forklaringen på hvorfor media ikke var mer kritisk på tross av stort sett feilaktige spådommer og udokumenterte helbredelser, hvor som sagt den mest kjente historien er beviselig usann: Jenta var aldri blind, men har en øyesykdom som gjør henne svaksynt, både når hun var liten, og i våre dager. Historien ble faktisk fremført av han i Nidarosdomen når han ble intervjuet der av biskopen.
    Nå bærer det til fjells, er på setra, og med avstikkeret til Vassfaret og Hedalen.

    1. OK, trodde du mente indirekte inntekter, sorry misforståelsen (lang dag i dag). Men likevel nysgjerrig på hvor mye av de 120 mill som tilfalt ham personlig. For å si det sånn: Jeg har alltid tjent mer som redaktør på andres bøker enn på mine egne bøker (kanskje dårlig eksempel, all den tid han solgte “et par” flere bøker enn meg; samtidig som det gjelder ganske mange: det er mer lønnsomt å jobbe med andres bøker enn å skrive dem selv, med mindre du heter Jo Nesbø) (spesielt gjelder dette dersom han i tillegg hadde en ghostwriter, noe jeg sterkt mistenker).
     Og snakker vi omsetning på et prosjekt og inntekt til en av aktørene i prosjektet, er det jo to rimelig ulike ting.
     Grunnleggende blir vel mitt spørsmål følgende: Tjente han uforholdsmessig mye i timebetaling på den tiden han brukte på samtaler/håndspåleggelser av mennesker i forhold til andre yrkesgrupper som snakker med mennesker?
     God tur til Vassfaret og Hedalen! Deilige områder, ass …

     1. Og historien om den blinde jenta har jeg aldri hørt, så kan ikke kommentere den. Veit som sagt ikke så altfor mye om herr Snåsa, annet enn at jeg ikke fikk noen dårlig vibb av ham. Og for sånne erke-karismatikere som meg kan det noen ganger være nok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?