En bergvegg og en grunnmur

Så langt har september vært et eneste stort gult smilefjes. I dag kom regnet, og det skal visst være grått i lang tid framover.

Vel, høsten er fin uansett, selv om soldagene er ekstra gode å gå turer på.
De siste dagene har det blitt ytterligere to korte skogsturer …

En dag parkerte jeg ved Grønmo utfartsparkering. Jeg er gammel nok til å huske den tiden da Grønmo søppelfylling fylte hele denne delen av Marka med en forferdelig stank. Nå for tiden er avfallsplassen helt luktfri.

Gikk forbi det lille tjernet Sølvdobla og videre til Trollvann.

På sørsiden av Trollvann går det umerkede stier innover, og disse førte meg til kjentmannspost nr 46 i boka, nemlig “Bergvegg ved Svartkulp”.

Bergveggen er ifølge Kjentmannsboka et eksempel på det karakteristiske ribbelandskapet i Østmarka, “med dype nord-sydgående sprekkedaler og vassdrag og relativt høye, langstrakte åskammer”, som gjør Østmarka “strevsom å krysse på tvers, altså fra vest mot øst eller omvendt”.

Etter klippingen i boka gikk jeg videre forbi Trollvann og til Milorghula som finnes i området. Har ingen bilder fra den kule hula, siden mobilen var tom for strøm på dette tidspunktet (det er Gert Nygårdshaug sin skyld, gikk og hørte på lydbok av ham). Det siste jeg rakk å knipse var høstens talerliste på Østmarkskapellet, i tilfelle noen av mine mer høykirkelige lesere skulle lure på den:

*

En annen dag gikk utferden fra Skullerudstua. Vandringen herfra var nok et eksempel på at det går opp og ned i Østmarka. Først opp og ned til Øgården, nedover forbi Øgårdsmåsan og fram til Sør-Elvåga.

Her passerte jeg brua som har fått navnet “El Paso” …

… og kom fram til plassen som heter Nordre Skytten (kjentmannspost nr 44).

Nede ved odden fikk skiklubben Freidig lov til å bygge hytta “Vågheim” i 1916. En hytte som ble et populært turmål og overnattingssted, og hvor Skiforeningen i 1930-årene drev servering av kaffe og wienerbrød og ymist anna. Rett etter andre verdenskrig ble hytta demontert, for Sør-Elvåga var da blitt drikkevannskilde, og hytta lå for nær vannet i henhold til reglene.

I dag er bare grunnmuren tilbake:

11 down, 39 to go! Nå ser jeg fram til noen regnværsturer også. Finnes ikke dårlig vær, bare sure tær.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?