Det raser fra Haukefjell

LODALEN 055 (1)

Lodalen – kanskje Norges vakreste og farligste dal. Her har to store ras krevd tilsammen 135 menneskeliv.

Nesten noe levende

15. januar 1905 kom det første raset her inne, og i 1936 kom et enda større ras fra det samme fjellet. Idag kan man fortsatt se de store arrene i Ravnefjellet, som ligger innerst ved Lodalsvatnet. Det gir en spesiell følelse å stå med fjellet rett imot seg, og minnestøtten over de omkomne som aldri ble funnet bak seg. Mikkjel Fønhus kom i 1965 med romanen “Det raser fra Haukefjellet”, som var sterkt inspirert av katastrofene i Lodalen. Hovedpersonen i boka opplever fjellet slik: “Han kjente mest som en agg til dette fjellet nå, det ble nesten noe levende ved det.”

LODALEN 066
LODALEN 084

Norges farligste

Tar man turen videre innover, kjører man på det enkelte kaller Norges farligste veistrekning. Veien ble nylig åpnet igjen etter å ha vært stengt i lengre tid på grunn av… ras. Her står det skilt om “køyring på eige ansvar”, og klippeblokker henger like over veien.

LODALEN 130

Først kommer man forbi Kjenndalsstova, en tradisjonsrik kafe som eierne dessverre nylig måtte gi opp driften av, fordi det har vært store økonomiske tap etter at veien har vært stengt så lenge. Kjører man helt inn til veien stopper, er man like ved Bødalsbreen. Herfra kan man gå den korte veien helt inn til breen, og få en naturopplevelse man skal lete lenge etter.

LODALEN 142
LODALEN 155

Om man ikke vil helt inn i dalen, men heller kjøre opp i høyden, kan man prøve seg på den bratte veien opp til Bødalssetra. Eller man kan gå ned til det siste gjenstående gjenstående huset etter ulykken i 1936. Det var i dette huset de overlevende samlet seg etter at den 70 meter høye flodbølgen ødela hele Bødal og Nesdal innerst i Loen.

Hotel Alexandra

Loen har flere hundre tusen turister innom i løpet av en sesong, men majoriteten av disse kommer om sommeren. Så man kan få en ganske fredelig og ensom naturopplevelse ellers i året. Uansett har turiststrømmen i området ført til et godt utvalgt av overnattingsmuligheter. Ønsker man både luksus og historie, er Hotel Alexandra det perfekte valget. Hotellets historie går helt tilbake til 1884, og i dag er det et av Norges beste spa-hotell. Her kan du nyte aromaterapi og nydelig mat, eller sitte i et utendørs boblebad mens du ser opp på de massive, truende fjellene som omgir hotellet.

LODALEN 2 018

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?