Det positive med Corona

Det er skumle tider for mange, og som nasjon og global verden står vi overfor tøffe tak i nær framtid. La meg likevel forsøke meg på litt forsiktig positiv tenkning oppi det hele.

For selv om vi ikke må underslå faren og angsten Corona skaper for tusenvis av de mer sårbare rundt oss, er ikke bildet bare svart. Akkurat som en ødelagt klokke i det minste går riktig to ganger i døgnet, har Corona et par positive bi-effekter også.

1. Kloden vår trengte dette.

Vårt globale system er i stor grad basert på stadig vekst og økt forbruk, selv om alle innerst inne innser at kloden vil knele av det på sikt. Vi skjuler vår fråtsing på naturresursser under lureord som “grønn vekst”, selv om noe slikt er ren utopi. Vi bygger vindmøller i noen av landets mest sårbare biotoper, og er så forbanna frekke at vi kaller det “miljøhensyn”, enda det hadde holdt i massevis med en oppgradering av allerede eksisterende vannkraft. Og alle med litt omløp i hue skjønner jo hvorfor: Det siste gir ikke like mye penger i kassa.

Forurensingen og ødeleggelsen av kloden, som dreper hundretusenvis av både mennesker og dyr, er sterkt redusert i disse dager.
Som de fleipet med på Nytt på nytt forrige fredag, men som såvidt jeg forstår er helt sant: I øyeblikket går vi kraftig i pluss på menneskeliv i forhold til vanlig, takket være Corona.

2. Vi lærer nøysomhet.

Nå som vi ikke kan kjøpe så mye eller gjøre så mye eller reise så mye, lærer nok flere av oss at det er mulig å klare seg på langt mindre enn det man vanligvis tror man “må” ha – både av penger og stimuli.
Vår tids store sykdom har vært FOMO (Fear of missing out). Nå er vi alle nødt til å misse out for en periode, og det kan nok tenkes at det er sunt å øve inn en litt roligere livsstil.

Nå har flere av oss stressa hamstere (må ikke forveksles med hamstrere) mista hjulet vi har løpt rundt på. Kanskje det får oss til å finne mer konstruktive veier for framtiden.

3. Vi blir bedre kjent med oss selv.

Nå er det jo sånn at mange sliter psykisk. For slike kan karantene og isolasjon være en stor utfordring, og det er viktig at vi tar vare på hverandre i disse dager.
Men folk som er friske mentalt og fysisk, og som til vanlig er omgitt av mange venner og action, vil nok ha en positiv effekt av litt ensomhet.

Man kommer til å bli bedre kjent med seg selv. Oppdage nye sider ved egen personlighet (og kanskje til og med utvikle den litt).

Og friske folk som ikke takler fjorten dager alene? Vel, de trenger pokker meg fjorten dager alene!
Som Silver synger: Only boring people get bored.

Jeg tror denne tiden vil gi mange av oss nye perspektiver på livet vårt. Vi gjør revurderinger. Finner ut hva som virkelig er viktig for oss. Hva vi savner sånn skikkelig akkurat nå, og hva vi faktisk klarer oss overraskende bra uten.
Ikke minst finner mange ut hvem som er ekte venner og ikke. Hvem man sliter med å klare seg uten.

4. Familier får mer tid sammen.

Mange hjem er i karantene, enten frivillig eller ufrivillig. Barna er hjemme fra skole og barnehage, voksne må ha hjemmekontor. Det er nok mange barn som innerst inne er glade for det som skjer nå; de ser plutselig foreldrene sine mer enn vanlig. Plutselig har mamma og pappa bedre tid til å leke, spille spill, snakke … eller bare være i samme rom/hus, noe som sikkert i seg selv føles betryggende for mange barn.
(Selv om det dessverre også finnes barn som opplever det helt motsatt, siden hjemmet de bor i er et helvete.)

5. Stadig flere oppdager Marka.

I hovedstaden er vi omgitt av fantastiske skogsområder, både Nordmarka, Østmarka, Vestmarka og Sørmarka. Selv er jeg en hyppig bruker av disse områdene, ikke minst takket være at jeg tar kjentmannsposter.
Ofte har jeg stusset over hvor ensom jeg får være i Marka. Jeg går milevis uten å møte på en kjeft. Det er jeg på den ene siden veldig glad for, siden det er nettopp ensomheten og freden jeg søker på skogsturer. Samtidig unner jeg flere å få oppleve det samme. Og her er det plass til flere, for å si det sånn!

Siden de strenge Corona-tiltakene kom, har tusenvis av folk prioritert Marka. I skogen er risikoen for smitte ikke-eksisterende (bare man holder behørig avstand til de man eventuelt møter på). Så sant man ikke er pålagt karantene, er dette en fin tid å gi både seg selv og eventuelle kids smaken på Guds frie.

Og husk at det fortsatt er lov å brenne bål i skogen noen uker til! Som en eller annen klok sjel sa: “Graden av lykke i livet er proporsjonal med antall bål i hverdagen.”

6. Nytenkning fører til økt kreativitet.

Jeg føler med alle som sliter økonomisk i disse dager (welcome to the club, noen av oss har vært medlemmer i mange år!). Ikke minst gjelder det frilansere og selvstendig næringsdrivende, spesielt innen kulturbransjen.

Men akkurat som et frø må dø for at en plante skal vokse fram, ser vi allerede at mange kreative sjeler blir enda mer kreative. Situasjonen krever nytenkning på mange områder.
Og selv om det er utrolig trist med rekken av konkurser vi uunngåelig vil oppleve, til tross for all verdens krisepakker, tror jeg også vi vil se kimen av ting som blir nyetableringer på sikt. Standup-show og konserter som streames live mot et Vipps-bidrag behøver jo ikke bli en saga blott etter at Corona er borte.

Kulturen er som en elv. Når en elv møter hindringer, finner den seg nye veier. For fram til havet skal den! Det var kanskje vel pompøst sagt, men jeg mener det: Kulturen sprenger grenser i disse dager, grenser den ellers ikke ville ha sprengt.
Og at mange av oss nå innser hvor mye vi savner konserter og forestillinger og utstillinger og festivaler, kan føre til en oppsving for slike på sikt.
(Ellers er dette en fin tid å plukke opp en bok eller tre. Du må gjerne skaffe deg en av mine!)

Også menigheter må tenke nytt i disse tider. Det tror jeg er uhyre sunt, for er det noen som trenger å tenke nytt, er det nettopp menigheter. Vi ser drive-in gudstjenester, live gudstjenester på nett (hvor folk sitter med brød og vin og tar nattverd sammen foran hver sin dataskjerm) +++.
Her gjelder også det samme: Mange innser hvor viktig menighetsfellesskapet faktisk er for dem – noe som vil føre til en oppsving for menighetene på sikt.

7. Vi lærer å ikke ta ting for gitt.

Denne unntakstilstanden vi er inne i, kom ganske overraskende på mange av oss. Selv om vi hørte advarslene og fikk diverse scenarioer presentert, tenkte vi nok at det ikke kom til å bli så ille. For så ille blir det jo aldri.
Men vips – her er vi, i den mest radikale situasjonen siden krigen.

Over natta ble vi fratatt goder vi var vant til. For min del er diverse puber en viktig del av livet mitt. Nå er alle mine stamsteder stengt. Konserter jeg hadde gledet meg til, er avlyst. Og flere av oss går med en uro i magen med tanke på Tons of Rock og andre festivaler. Får vi ting under kontroll innen den tid, eller kommer hele sommeren til å gå i dass? En sommer uten festivaler er for meg som egg uten salt, kaffe uten koffein.

Jeg har tatt ting for gitt, som godt bortskjemt nordmann. Nå lærer jeg takknemlighet i større grad. Neste gang jeg er på en konsert, sitter på puben med gode venner eller ser en fotballkamp på stadion, så vil jeg vite at jeg ikke kan ta slike ting for gitt – og jeg kommer til å kjenne på en takknemlighet over å få oppleve det enda en gang.

8. Vi blir gladere i hverandre.

Ja, til sist: Disse tider henter fram det beste i mange. Etter at vi alle er blitt ferdige med våre smålige krangler på Facebook, om dassruller og hamstring og diverse, kommer nå den andre siden fram. “Jeg er frisk, er det noen som trenger noen til å handle for seg?” “Hei folkens, det er bare å ringe meg dersom noen sliter psykisk av ensomheten.” Osv, osv.

Det varmer å se at de fleste av oss faktisk er glade i hverandre og bryr oss om hverandre. La oss fortsette med det. Denne tiden blir en sunn øvelse i godhet.

Love you all. Peace out.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?