Bryt dere nytt land!

Sommeren preges blant annet av innspurten på biografien om fattern. Her er noen utdrag fra en gammel preken fra slutten av 1990-tallet …

“I Hosea 10,12 står det: BRYT DERE NYTT LAND! I Sarons Dal på 1960- og 70-tallet hang det et svært banner med nettopp den teksten i hallen: BRYT DERE NYTT LAND!
Det var noe av den ånden som preget de stevnene. Man kjente at Gud utvidet plassen for de troende. Man brøt nytt land. Det var en pionerånd som gjorde seg gjeldende, man ville ut av begrensningene som tradisjoner hadde skapt.

Gud vil mer enn det vi har sett til nå. Gud vil strekke oss lenger enn det vi har sett til nå. La oss ikke være fornøyde med å kjøre i de samme hjulsporene som alltid. La oss bryte nytt land. Det vil pionerånden alltid. Og Gud har kalt denne menigheten til å være en pionerforsamling.

Noe av problemet i mange vekkelser, er at man bryter nytt land sånn med det samme, når det drar igang. Men så finner tingene etterhvert sine faste former og alt roer seg liksom litt ned. Så bryter man ikke nytt land lenger. Mens man bryter nytt land, får man gjerne en hel del motstand, og man regnes for kontroversiell og omdiskutert. Når det så har roet seg littegrann, blir man mer akseptert, og for noen er det såpass kjærkomment at man gjerne vil forbli der.
Men når Gud kalte oss til å starte en ny forsamling, kalte han oss også til å bryte nytt land. Og det oppdraget er IKKE fullført. Gud har kalt oss til å være pionerer hele veien.

Forskjellen på en pioner og en etablert, er blant annet at den etablerte sier: “Nå er jeg egentlig fornøyd.” Samtidig legger han til: “Men allting var i grunnen bedre før.” Den som har parkert og slått seg til ro, er noenlunde fornøyd med tingenes tilstand som det er nå, samtidig som han glorifiserer det som var før, for da var det enda bedre.
Den etablerte synes alt var så herlig før, bare fordi han har glemt hvordan det egentlig var. Det var som regel ikke så herlig som noen skal ha det til.
“Gamle tiders vekkelse vi venter”? Nei, huffamei! Det vil vi IKKE ha! Vi vil ha det som Gud har for oss i dag og i morgen!

“Gamle tiders vekkelse”, vet du når den passet inn? Ja, nettopp: I gamle dager. Gud gjør det som passer akkurat der og da. Så det er herlig med gamle tiders vekkelse – i gamle dager. Ingen er tjent med at de dagene kommer om igjen. Gud er så rik på mangefold og uttrykk, han har ikke engang skapt to like mennesker, ikke to like løvblad eller trær … så hvorfor i all verden skulle han lage to like vekkelser? Er han så fattig i det åndelige, at han der må kjøre repriser hele tiden? Nei, det er bare NRK, det, som kjører repriser hele tiden – ikke GUD! Han har noe friskt og ferskt og nytt for denne tiden her. Vi takker Gud for det som skjedde i tidligere tider, men Gud vil nå DENNE generasjonen med evangeliet, og da reiser han også opp nye menigheter som er født i denne tiden, fordi de bedre kan matche den generasjonen som lever AKKURAT NÅ.

Den etablerte sier: “Det var bedre før. Men jeg har det bra nå.” Pioneren sier: “Vi må bryte nytt land! Vi må lage større plass for evangeliet!
Pioneren får aldri slått seg helt til ro, det er ikke i pionerens natur.
Til alle predikanter og pastorer der ute: Gud har kalt oss til noe mer enn å være vedlikeholdsarbeidere som holder hjulene i gang. Han har kalt oss til noe mer enn å ha “jevne, gode virkeår”. For det siste betyr som regel bare: “Like dårlig som i fjor.”

En pioner må regne med motstand for hver meter. Men Bibelen snakker om troens gode strid. For en fotballspiller er ikke kamp noe negativt begrep, det er noe han ser fram til og gjør seg klar for, spesielt om han tror seieren er sikret i utgangspunktet. Mange kristne ledere har blitt åndelige pasifister. Pass deg så du ikke blir en så fredsæl kristen at du mister noe av den gløden og den erobringsånden, eller temperamentet, som kreves for å være en slik som bryter nytt land.

I verden forøvrig trengs også pionerer. Det spesielle med pionerene, er at de ofte gjør ting på en genialt enkel måte. Andre vil si: “Det kunne jeg også gjort.” Forskjellen er at de ikke gjorde det.
Dette er min første sesong på klappskøyter. Du merker forskjellen – det går fortere på klappskøyter! Og du holder lenger på klappskøyter. Det er en veldig enkel og genial oppfinnelse, som har eksistert på skibindinger i et langt liv. Det var bare noen som plutselig fant ut: “Kanskje vi kan gjøre det med skøyter også?”

Når du tenker over det, er det egentlig merkelig at ingen har funnet det ut før. Ja, det er nesten uforståelig at ikke de første skøytene ble lagd sånn! Det var jo rett og slett dumt at det satt låst fast bak, liksom. Er bare at ingen hadde tenkt på det før, på den måten. Og da de første klappskøytene kom, og noen av nederlenderne skulle prøve dem, så heiv de dem i veggen og sa: “Det der skal jeg aldri prøve igjen!”
Men nå går dem på det, alle mann.

Du skjønner, en SVENSKE, til og med … Det forteller hvor nådig Gud er. Hehe. En SVENSKE! Nå var riktignok dette en frelst svenske, og det kan jo være forklaringen, for deg som lurer på hvordan noe sånt kan skje, hehe. Men altså: Det var en KRISTEN svenske som het Bokløv. Som plutselig fant ut at når du hopper på ski, så lønner det seg å ligge med skia ut.
Og alle lo, og dommerne diskuterte hva slags stilkarakterer de skulle gi. “Kråkehopp”, kalte folk det.

Men du skjønner, det var så enkelt, så genialt enkelt. Etter hvert som de begynte å tenke over det, skjønte de at det blir mye større bæreflate, han svever alltid fem-seks meter lenger enn alle de andre. Så i dag er det INGEN … jeg mener, hvis du I DAG plutselig kom nedover med sånn Wirkola-hopp med skia, så ville de ha ledd på tribunen! De ville applaudert og sagt: “Haha! Eddie the Eagle, liksom!”
I dag er det SELVSAGT. Men alle de som hopper sånn nå, de er ikke pionerer. De er bare apekatter. De bare gjør det som han fant på. Og det tok litt tid, han fikk motstand, skjønner du, akkurat som Peter og Paulus. Han ble innkalt, liksom, og de sa: “Hva er det her for slags hopping?”
Men i dag gjør altså alle det, for alle skjønte hvor enkelt og genialt det var.

Men pioneren er han som våger å gjøre det og regner med at de kommer til å le av ham. En pioner bryter nytt land. Og jeg sier: AKKURAT sånn er det i kristen sammenheng også. Noen må våge å plutselig hoppe på en annen måte. Noen må våge å holde møter på en annen måte. Noen må våge å drive menighet på en annen måte. Noen må våge å gjøre noe som ikke alle de andre alltid har gjort før.

Noe av problemet med personer og kretser som har brutt nytt land, er at de blir fornøyde i det. Snart gjør alle det på samme måte som dem, og de kan slå seg til ro. Faren med oss i Oslo Kristne Senter, er at enkelte av de tingene som i begynnelsen brøt nytt land, i mellomtiden har rukket å bli etablert – og så skjønner ikke vi at det da kanskje er tid for å bryte nytt land, igjen!

La meg gi deg noen eksempler. Da LOVSANGEN kom for en del år siden i karismatiske sammenhenger, så var det nytt land. Det å plutselig ikke bare synge seg gjennom noen vers i sangboka, men isteden STÅ og synge – det var radikalt. Det var så radikalt at det ble bråk i menigheter på grunn av det. Jeg har vært i menighetsmøter hvor det virkelig ble hete diskusjoner på grunn av TROMMER.
Men Gud brøt nytt land på forskjellige ting: lovsang, trosforkynnelse, budskapet om helbredelse … Og det ble brutt nytt land i kristenmiljøer som før ikke hadde noe særlig sans for tungetale og nådegaver. Så kom sang i ånden, folk frydet seg, det ble brutt nytt land.

Men jeg sier: Det er viktig at vi ikke størkner i den formen som DA var ny, for ti år siden.
Det er ikke snakk om å hele tiden være ny for selve nyhetens skyld, eller for å være fiffig. Nei, det er snakk om å følge Guds ånd. Det er snakk om å bryte nytt land. Det er snakk om å ikke bare synge alle de sangene som alle andre har skrevet, men skrive noen sanger sjøl! Jeg takker Gud også for stilarter jeg ikke liker selv. For det er sannelig på tide – vi er langt over tiden – at noen formidler evangeliet på måter som vi halv-gamlinger ikke liker så godt! Kristne må ikke alltid komme ti år etter, vi burde heller være i forkant av kulturen, SKAPE sjangere. Bryt nytt land!”

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?