Bøker, bøker, bøker!

Forrige torsdag, rett etter at jeg la ut innlegget om to brave kvinner, forsvant nettet mitt.

Nå har en montør fra Telenor vært hjemme hos meg og fikset problemet. Ganske raskt levert, det skal de ha! Tre dager før annonsert tid.

Samtidig merker man jo fort hvor avhengig man har blitt av nettet, når man plutselig er uten en hel langhelg. Ikke minst merker man hvor avhengig husets ungdom har blitt av det!

For meg var det likevel et fint øyeblikk da vi plutselig begge satt sammen i sofaen med hver vår bok. I flere timer. Det skjer ikke så ofte. Selv leste jeg ut “Løpe ulv” av Kerstin Ekman. Fantastisk og vakker bok, om den store jaktlederen og skogeieren som på sine gamle dager får et annet syn på naturen han har bidratt til å ødelegge. (Selv om jeg gjerne skulle hatt en annen slutt.)

For å bli litt kvasi-filosofisk her, i lys av hvor vanskelig det er å være uten nett når man først er vant til det, selv om man fint klarte seg en hel oppvekst uten, tenker jeg at dette gjelder på mange områder. Det skumle med menneskets behov av stadig vekst og økt levestandard, er at det nærmest blir utenkelig å gå tilbake til lavere standard, samtidig som vi alle er innforståtte med at stadig økende vekst før eller senere vil kjøre kloden i grøfta. At selve konseptet ikke kan funke på sikt, at det finnes en vegg der som vi vil klæsje rett inn i med et smell.

Sånn sett har kanskje deler av den såkalte “strømkrisen” vært en lærepenge, selv om årsakene til den er sammensatte og burde vært unngått. Vi lærer at vi ikke kan ha romtemperaturer på 24 grader og sløse i vei 24/7, og blir plutselig nødt til å gjøre som engelskmenn og andre har gjort i alle år: Ta på oss en genser innendørs fra tid til annen.

*

Apropos bøker, så kan dere hindre den store bokbrenneren i å bega sine store synder.

Jeg legger ut alt jeg leser HER. Bak noen av bøkene vil dere finne en stjerne i parentes: (*)

De bøkene gis bort. Eneste jeg ber om er at mottaker i etterkant vippser over den summen som står på konvolutten hen mottar i posten, altså portoen. Selve boka og konvolutten er på huset.
Ellers kan bøker overlevers personlig og portofritt, enten på en pub i Oslo eller på døra på Ringvoll eller Åsgreina.

Vil du ha en bok, så legg igjen kommentar om det (og eventuelt adresse, om den ikke er hemmelig) i det nyeste blogginnlegget som ligger ute.

*

Etter et langt liv som lesebøffel, skal det innrømmes at mitt forhold til bøker begynner å bli en smule manisk, etter at det på et tidspunkt rett og slett ble for mange av dem i huset. Jeg har fått et ekstremt ryddebehov, både praktisk og mentalt. I dag er det slik at en del bøker direkte eller indirekte representerer research, og dermed jobb. Da vil jeg gjerne bli ferdig med dem og få dem ut av hylla så fort som mulig, selv om de er aldri så gode.

Jeg er altså det motsatte av en samler. Det kan være litt slitsomt, og som sagt gi seg regelrette maniske utslag til tider.
For jeg veit innerst inne at mange av bøkene jeg kvitter meg med, er bøker jeg sannsynligvis kommer til å kjøpe på nytt en gang i framtiden.
Orker bare ikke ha dem i hylla akkurat nå.

Derfor er det nesten skummelt for meg å legge handlingen i noe jeg skriver til f.eks. Vassfaret eller Finnskogen, mine favorittområder på Østlandet. For det innebærer i praksis at alle mine lekre bøker fra disse to stedene, alle mine praktverk som jeg har slitt med å skaffe meg gjennom en årrekke, med en gang blir jobb og dermed noe som må gis bort etter en ny gjennomlesning, av rent psykologiske og kreative årsaker.
Hue mitt funker ganske rart, for å si det mildt. Et evinnelig ryddebehov har gjort seg gjeldende, siden det skjer altfor mye oppi der til tider.

Jaja, flaks for dere som dermed får alle disse bøkene! 🙂 Den enes galskap, den andres brød! (Eller noe sånt.)

Det eneste som er varig freda i min bokhylle, er mine komplette samlinger av Ingvar Ambjørnsen og Mikkjel Fønhus. De er for hellige skrifter å regne i mitt univers.
Alt annet er up for grabs sånn etterhvert som det er gjennomlest.

        1. Kult! Stengte Dører!

          Ja, lenge siden. Jeg er som regel på Ringvoll hver halve uke. Altså uke 5, 7, 9 osv. De andre ukene henger jeg stort sett på Åsgreina. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?