Bok nr 2: “Beatles” av Lars Saabye Christensen

Jeg har tatt utfordringen fra min gamle klassekamerat og bestekompis i barndommen, Lars Petter Bull Tuhus, og legger ut bilder av bokomslag til sju bøker jeg liker, for å fremme leseglede. Legger omslagene ut på Facebook, med litt grundigere forklaringer i bloggen.

Bok nr 1: “Skoggangsmann” av Mikkjel Fønhus

“Beatles” av Lars Saabye Christensen var den aller første boka jeg ikke klarte å legge fra meg.

Og da mener jeg ikke i betydningen av at jeg leste den forholdsvis raskt fordi den var spennende (i så fall ville “Hjortefot i fjellene” ha vunnet konkurransen allerede da jeg var 10 år). Nei, jeg mener det helt bokstavelig: Jeg klarte ikke legge den fra meg.

Jeg hadde fått boka i gave av Cathrine Tellnes (takk, Cathrine!), og begynte på den en sen ettermiddag. Jeg leste hele kvelden, hele natta – og skulket skolen for å fortsette å lese utover formiddagen. Jeg var ferdig et stykke utpå dagen, og hadde da glemt å spise siden jeg begynte på boka.

Det er vel egentlig både første og foreløpig siste gang jeg har slukt en bok på fanatisk vis.

Oppfølgeren “Bly” var ikke av helt samme ulla, og den langt senere “Bisettelsen” føltes som en slags recap i syre-versjon. Men “Beatles” vil bli stående som en av ungdomstidens aller største leseropplevelser.

Det gjelder også enkelte andre oppvekstromaner, en sjanger jeg alltid har digga. Spesielt “Hvite niggere” av Ingvar Ambjørnsen, som jeg faktisk likte enda bedre enn “Beatles” (Ambjørnsen kommer inn på denne lista med en annen bok senere). “Seierherrene” av Roy Jacobsen gjorde også inntrykk mot slutten av ungdomstiden.

*

Til dere patroner: Jeg knoter selv på en slags oppvekstroman. HER kan dere lese første del.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?