AKKURAT NÅ: Bislingen rives

I fordums tid, den gang troll og vetter vandret omkring, var det en stolt fjellstue nord i Marka ved navn Bislingen.

Men så døde stedet helt og ble liggende der som en stadig mer forfallen minnestøtte om tidligere vaffelinntak og påskesoler.

Noen drømte stort og ønsket å lage et 40 meter høyt SPA-hotell på stedet. Og selv om disse drømmene fortonet seg som et mareritt for alle oss som holder Nordmarka for hellig, ble planene utrolig nok godkjent. (Hva feiler det folk!?)

Stedet skulle visstnok se slik ut:

blislingen

Det hele ble utsatt og utsatt. De nye eierne fikk til sist dagbøter på grunn av utsettelsene, fordi Bislingen-ruinene utgjorde en fare for folk og fe (og ikke minst for folk som oppfører seg som fe).

Så gikk de heldigvis konk. Da var vi mange som var glade, selv om vi ikke er slike som vanligvis gleder oss over andres ulykke. For selv om en ny skistue på stedet var ønsket, ville høyden på det planlagte bygget gjøre det synlig langveisfra. Nordmarka er kanskje ikke en villmark i utgangspunktet, men det var nok få markatravere som ønsket denne glorete utsikten i det fjerne på sine turer i området. Det var planer om heftige demonstrasjoner for å unngå nettopp det.

Men demonstrasjoner slapp vi altså, takket være at SPA-planene gikk i dass.

*

Ifjor var jeg oppe ved stedet for første gang på maaaaange år. Gikk fra parkeringen ved Mylla …

… og opp en bratt blåsti og deretter på skogsbilvei …

… fram til de sørgelige restene av den en gang så ærverdige Bislingen Fjellstue.

Bislingen har stått der som et spøkelseshus i mange, mange år. Det er et sted hvor beitedyr stadig har skadet seg og hvor lokal ungdom har fått utløp for splintromani (trangen til å knuse).

Nå har atter nye eiere kommet på banen. Mandag startet rivingen av det gamle bygget som skal erstattes med et nytt.

Det er lov å håpe at de nye initiativtakerne har litt mer gangsyn enn de forrige hva gjelder natur og ødeleggelser. Selv vet jeg fint lite om hva vi nå kan vente, men Nina Didriksen i NRK kan rapportere at det er snakk om en fjellstue, samt noen små hytter til utleie. Og det er visst snakk om at dette skal bygges ganske raskt.

Selv om det sikkert er mye støy i området akkurat i disse dager, så husk at du ikke skal mer enn noen hundre meter vekk fra Bislingen Fjellstue for å finne selveste paradis. Her er det formidabel utsikt i flere retninger, og myrene på toppen kommer snart til å kle seg i sin vakreste høstdrakt.

La oss be om at nye eiere vet å respektere denslags. Foreløpig har de ikke gitt oss grunn til å tro noe annet, og derfor kan jeg i utgangspunktet bare ønske dem lykke til og love at jeg kommer innom for å spise og overnatte før eller siden.
(UPDATE: Har nå fått med meg at det er Stefan og Paal, kjent som bakmenn på steder som b.la. Blå og Mono, som står bak hele prosjektet. Da senker jeg skuldrene i trygg forvissning om at området er i de beste hender.)

Her oppe er det også en kjentmannspost: Post 23, Bislingflaka. På søndag kommer det ny kjentmannsbok, og yours truly gleder seg som et barn til julaften. Men postene fra forrige bok blir liggende ute ett år til, så det er fortsatt mulig å ta dem for de som ikke har kommet så langt.

Post 23 ligger rett ved en bålplass mellom to av myrflakene. Om vinteren får man mer følelsen av å være på fjellet enn i skogen, forteller Kjentmannsboka. Men selv om dette sikkert er en ypperlig post å ta på ski, vil jeg på det sterkeste anbefale en høsttur også.

Facebook Comments

  1. Det er flott at du belyser saken. Røkke ville bygge sitt signal-tårn på Fornebu. Han fikk avslag av kommunen. Utbygger ville hatt enorm gevinst ved å få et signalbygg, med en unik plassering og utsikt. Men gevinsten ville vært på bekostning av verdien for alle andre brukere.

  2. Vokste opp med familiehytte ved Belteren. I vinter og Påskeferier var det daglige turer noen ganger to til Bilslingen. Ett fantastisk område som har gitt meg mange gode minner. Kommer det ett godt overnattingstilbud på Bislingen ser jeg fram til å overnatte der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Why ask?