11. – 12. januar

Værgudene klarte aldri bestemme seg for om de skulle servere regn eller snø denne tirsdagen. De serverte en miks. Vått ble det uansett.
Men greie temperaturer for stillestående utejobb.

(Resten av innlegget er kun tilgjengelig for patroner med det magiske passordet. Du kan bli patron på den klassiske måten eller på disse alternative måtene.)

Protected Area

This content is password-protected. Please verify with a password to unlock the content.

6 thoughts on “11. – 12. januar

 1. Ærlig talt, hvilke bibliotek er det som har fjernet bøkene til J.K Rowlins? Ja, hvilke? Det får du jammen dokumentere at har vært vanlig noe sted. Og dama er transfob som bare pokker og er slettes ikke kneblet med sine millioner av Twitter-følgere, og det meste av det hun sier der refereres av media. Og den siste romanen hennes er en eneste lang transfob fortelling. Vi er mange som er skuffa over at noen som kunne beskrive livene til transfolk så godt: Låst inn i skapet under trappa med bare gomper rundt seg, kan være så jævlig.

  Du er skikkelig på jordet nå, David. Rowlins har ikke blitt knebla eller “kanselert” på noen måte. Det som har skjedd, er at transfolk som før var en usynlig majoritet, har motsagt henne. Det er noe annet.

  • Elin, jeg gjenga bare det jeg leste i A-magasinet. De trekker fram ulike eksempler på debatter som har fulgt i kjølvannet av woke-bølgen, og intervjuer folk med svært ulike perspektiver på dette. De bruker som eksempel samer som finner det problematisk at Klanen joiker i en av låtene sine, og som dessuten synes det er problematisk at joik inngår som en sjanger i Stjernekamp. Videre bruker de eksempelet om den norske professoren som opplevde at hans profesjonelle liv falt i grus etter han slo en rimelig uskyldig vits om at “tyskerne åler seg inn i landet vårt igjen”.
   A-magasinet trekker også fram Per Petterson, som opplevde trøbbel med forlaget Graywolf Press da hans “Menn i min situasjon ” skulle ut på engelsk. I den norske utgaven beskrives karakteren Arvid, som alltid ville være indianer når han lekte med andre barn. Dette ble vanskelig for Graywolf, fordi det i deres øyne ble en slags “redfacing”, for å bruke Pettersons ord.
   Og så bruker de J.K. Rowling som eksempel, da. Personlig har jeg null kunnskap og mening om dama, da jeg aldri har lest en bok hun har skrevet og til dags dato har til gode å se en hel Harry Potter-film. Hennes Twitter-kommentarer har jeg heller aldri lest. Har bare fått med meg overskriftene om skolebibliotekene og bokhandlerne som fjernet bøkene hennes (dog ikke i Norge, hvor de bare VURDERTE å gjøre det).
   Det var faktisk ikke hennes Twitter-kommentarer jeg tenkte på da jeg brukte det å si feil på Twitter som eksempel. Tenkte mer på kjendiser datteren min snakker om, hvor det virker som om unge følgere plutselig kan forsvinne i stor antall basert på kollektive misforståelser. Snakket altså i veldig generelle termer.

   Jeg har dessverre kastet de fleste av sidene fra A-magasinet nå, men har fortsatt arket med selve introen her. Så jeg kan jo gjengi det de skriver, og som jeg baserte meg på:

   “Hva er greit å skrive i en skjønnlitterær bok, rope fra en tribune eller si mens det er publikum i salen? Hva er “tillatt” å harselere med på TV eller slenge ut av seg i et radioprogram som utelukkende har som mål å få folk til å le?
   Og: Går det an å skille et verk fra meningene til personen som skapte verket? Harry Potter-forfatter J.K. Rowling vet mye om det siste. Rowlings uttalte kritikk av transbevegelsen og harselering med ordbruken om kjønn startet et råkjør mot 56-åringen. I januar i år ble det kjent at flere norske bibliotekarer vurderte å slutte å promotere Harry Potter-bøkene.”

   (Det sto mer om selve debatten og problemstillingen, som også nevnte Petterson har uttalt seg om, men jeg har altså kun bevart arket med selve introduksjonen.)

   Jeg kommer med flere tanker rundt dette med kanselleringskultur i senere poster. Men husk: Jeg tenker bare høyt her. Stiller noen spørsmål. Trekker noen store linjer om ting jeg frykter i debatter sånn generelt, siden jeg kjenner så mye igjen fra 1990-tallet for min egen del.
   Så, Elin, jeg skjønner ikke helt hvordan jeg kan være “helt på jordet” allerede før jeg har tatt ett eneste konkret skritt utover det å gjengi A-magasinets beskrivelser av selve åkeren jeg står i utkanten av og lurer på hvordan man skal bevege seg i. 🙂

   Peace and love, godtfolk. Vil gjerne ha debatt i kommentarfeltet (det hadde vært veldig kult, faktisk, lenge siden sist!). Bare la oss alle holde en delvis vennlig tone, a – så vi ikke bekrefter nettopp det som jeg anser som en del av problemet med deler av woke-debattene som foregår for tiden.
   Og igjen, husk at min personlige agenda her, er en debatt om selve debattene. Blir nok derfor lite konkret når det gjelder min holdning i enkeltsakene jeg bruker som eksempler på den større og overordnede debatten. Men i de enkeltsakene veit vel de fleste av dere hvor dere har meg uansett.

  • Vel, en mer konstruktiv debatt i lys av mitt hovedanliggende i dette innlegget, vil da heller vært som følger:

   Hvordan skal man ha håp om endre holdningene til folk som er rasister? Ved å hate dem tilbake? Isolere dem, så de kun får hengt med likesinnende rasister?

   Min holdning har jeg beskrevet i “Alle inn i varmen” i boka OG DET MENTE JEG (for å nevne den enda en gang, hehe):

   “Jeg føler fortsatt behov for å få enkelte folk til å forandre meninger. Men det tror jeg altså ikke de gjør dersom de bare får lov til å henge med likesinnende.
   Er du rasist, så henger jeg gjerne sammen med deg! Jeg tror du er helt på jordet, og kommer kanskje til å bruke mye av samtalen på å formidle nettopp det. Samtidig husker jeg på 1990-tallet, hvordan kvasi-rasister som hele tiden fikk grisebank og ble stemplet som nynazister, endte opp som radikale og farlige, nettopp fordi de ble isolert fra alle sunne og oppegående mennesker.
   Det er fort gjort å begynne å leve opp til stemplet man får av sine fiender. Blir man først gjort til martyr for en sak, kan det jo tenkes at man i større grad begynner å brenne for saken.
   Boikott funker kanskje på internasjonalt nivå. Det funker dårlig som metode oss enkeltindivider imellom.”

 2. Det det handler om her, David, er hvorvidt jeg er et menneske, som stort sett alle transfobe ytringer til sist handler om. Det vill hjulpet mye om alle store og vanlige aviser ville behandlet umenneskeligegjørende yttringer slik de burde, nemlig å faktasjekke og kaste i søpla. Det trykkes jo ikke leserinnlegg fra den Nordiske motstandsbevegelsen heller….

  Og så er det dette med factsjekking ja. I årevis har Rowlings forlag i Norge pusha kampanjer på folkebibliotek, og fått dem til å ha egne Potter-kvelder osv. Den markedsføringen har nok bibliotek tatt imot med glede fordi den har vært gratis for dem. Det er ingen som har sluttet å promotere Harry Potter-bøker, fjernet dem fra hyller osv. Det er et par folk ansatt i bibliotek, som i offentligheten lurer på om det er rett å følge opp en markedsføringskampanje slik. Vi er mange som liker Ringenes Herre, men for bibliotek er det dyrt og tidkrevende å lage Ringenes Herre-kvelder. Debatten på Dax18 var åpenbart en clickbait-debatt, som foreningen FRI burde ha avstått fra å delta i. Det har i alle fall jeg som betalende medlem. Og nå brukes alskens hatsaker mot transpersoner som clickbait. 4 av de 10 største mediene hadde ei uke i desember 4 slike. Og jeg er drittlei.

  At Rowling er transfob, er det ingen tvil om: rimelig transfobiske utsagn på Twitter + et langt transfobt manifest + en hel roman. Igjen: det er ingen som “kanselert” henne, hun har fremdeles millioner av følgere på twitter, hun blir utgitt av forlag verden rundt, og når hun åpner munnen, refereres det i haugevis av medier. Det hun har møtt er motargumenter fra masse fans og gledelig nok fra en haug av de kidsa som spilte i filmene.

  Grensen for hva jeg tåler, går ved debatt vedr min menneskelighet og mitt menneskeverd.

  • Ja, enig med deg i alt dette, Elin. Tror jeg. Det er meget mulig Rowlin er en skikkelig transfob som BØR boikottes, det vet jeg ikke, siden det er en av de få kjendisforfattere jeg vet særdeles lite om. Og meget mulig A-magasinet bør gjøre bedre faktasjekk.
   De andre debattene du refererer til, må jeg også bare innrømme at jeg kjenner lite til. Liker ikke å fremstå så uvitende og lite oppdatert, men sånn er det.

   I dette ligger det kanskje også et trist prinsipp. Jeg vet mer om forfulgte religiøse minoriteter i verden enn jeg vet om forfulgte transer. LIker ikke at det er sånn; på en eller annen subtil og klønete måte tror jeg at nettopp DET er konklusjonen jeg kommer til å ende opp med i denne nettopp påbegynte tankerekka mi. At vi alle i det store bildet til syvende og sist representerer to each his/hers own, i negativ forstand. 🙁 Og at noe bør gjøres med nettopp det. Framfor å pælme steiner på folk som ikke aksepterer oss, mens vi dukker for steinene de pælmer tilbake fordi de ikke føler at vi forstår DEM, bør vi sette oss ved den samme bardisken (i både konkret og overført betydning) og prate sammen.

   Rowling driter jeg i grunnen langt i, personlig sett, men skjønner at andre har gode grunner for ikke å gjøre det. Men vil bare få fram poenget mitt med å bruke henne som eksempel (utover gjengivelsen av A-magasinet), i den ene setningen min, nemlig at Sam Harris også beskrev muslimer på en måte som gikk langt utover vanlig religionskritikk, og som gikk på selve deres menneskeverd og menneskelighet løs.
   Det var poenget mitt, som jeg sikkert formidlet dårlig. Ikke å sette to utsatte grupper opp mot hverandre, men å påpeke at de som er UTENFOR begge gruppene ikke alltid er like konsekvente i sine holdninger.

   For det er utrolig at Harris ikke fikk mer pes for sine uttalelser. Nå HAR han riktignok fått pes, og det som er litt kult er at han ikke har fått dette i hovedsak fra muslimer, men fra sine “egne”. Det er mange såkalte nyateister som har tatt avstand fra Sam Harris på grunn av hans muslimofobi. (Jeg mener at islamofobi er helt legitimt, mens muslimofobi er forkastelig, og at media i større grad bør skille mellom de to.)

   Harris’ sine uttalelser kjenner jeg godt til, i motsetning til Rowlings, hvor jeg har kun fått overskriftene . Men jeg skal lese meg opp, Elin.

   We snakes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?