Tre dager til avreise

Lørdag går ferden til øya Patmos for andre gang i år.

Dette i forbindelse med boka “Syv byer og en øy”, som det er på tide å få ferdig 10 år etter at den ble påbegynt!

Var der altså i april, og da sammen med fotograf Jan Luneborg (og sønn Aleksander), som tok bilder til boka.

Den uka ble litt hektisk for min del, ikke minst fordi jeg hadde glemt en deadline som dermed måtte fullføres mens jeg var der nede (med datatrøbbel i tillegg), pluss at vi hadde en del “obligatoriske” steder vi måtte innom og få bilder av.

Men nå som alle bilder er i boks, samt det meste av teksten, ser jeg fram til en uke med tid til refleksjon, noe øya innbyr til. Alle obligatoriske steder er allerede krysset av på lista (CHECK! Been there, done that!), og jeg kan oppleve øya på en litt roligere måte.

Jeg har pløyd mange bøker om “endetiden” og Åpenbaringsboken i forbindelse med dette prosjektet. Ikke minst har mange såkalte preterister sendt meg bøker, både fysisk i posten og på e-post, og disse bøkene har gitt meg mange nye tanker.
Har nok endt opp som preterist selv, sånn i det store og hele. Så takk for den. Det hjelper å sende ting til folk.

Men “Syv byer og en øy” kommer ikke til å by på bastant endetidslære, den kommer snarere til å ta avstand fra mye av denslags.
Jeg prøver å ha et åpent sinn. For der Bibelen bruker billedspråk, fremstår det ganske dumt å være hyper-bastant på tolkningen nesten 2000 år etter, i en helt annen kultur. Og slik har jeg i hovedsak opplevd enkelte av dem som formidler såkalt pretribusjonal premillennisme (det synet du finner i f.eks. “Left Behind”-serien). De har meget sterke meninger som de mener å finne et helt innlysende grunnlag for i tekstene. Men for en objektiv leser er det faktisk ikke slik at visse setninger helt garantert handler om amerikanske krigshelikoptre. Det kan faktisk hende at ordene beskriver noe helt, helt annet.
Mest sannsynligvis gjør de faktisk det, tror jeg.

Anyway, neste uke har jeg gitt meg selv plass til å tenke, tenke, tenke, og kanskje konkludere på visse ting av alt jeg har lest. Skal sitte ved Johannesklosteret, gni meg i skjegget og si “hm” en hel uke, mens jeg innimellom skriver ned tankene som “hm”-ene uttrykker, og stryker/legger til i det som allerede er skrevet.

Nå skal jo ikke boka i trykken med en gang jeg kommer hjem, så jeg er fortsatt SVÆRT åpen for boktips og YouTube-linker og forkynnere og seminarer og teorier og tanker og meninger rundt disse emnene. Så: KEEP ‘EM COMING! Kommentarfeltet er åpent for anbefalinger og tips!

De mest basic tingene har jeg riktignok vært igjennom forlengst. (Det er som sagt 10 år siden jeg begynte på denne boka, og litteraturlisten på de siste sidene er ganske omfattende, mildt sagt.) Men likevel har du fortsatt mulighet til å farge Åleskjærs tolkninger. Han har ikke landet helt. Bare nesten. (Spesielt sliter han fortsatt med tanken på at Jesus indirekte sto bak ødeleggelsen av Jerusalem i år 70, det får jeg rett og slett ikke til å stemme, og alle forklaringer jeg har fått virker så langt som bortforklaringer.)

Bare ikke still spørsmål i kommentarfeltet. Eller, det må du jo gjerne, bare ikke still dem til meg. Jeg har nok av dem i mitt eget hue i øyeblikket. Derfor vil jeg helst ha teorier, spørsmålene klarer jeg å finne selv.
Svarene må du i øyeblikket lenger ut på landet enn Ringvoll for å finne!

Spørsmål utgjør faktisk det meste av reisebagasjen min til Patmos. Dessverre kan de ikke sjekkes inn, fordi de er usynlige. Hadde de gått an å sjekke inn, kunne jeg i det minste hatt et håp om at de havnet et helt annet sted, i et helt annet hue.

Til deg som synes hele dette innlegget var gresk, og ikke aner hva verken preterisme eller pretribusjonalmorradiermannismeteorien går ut på … For det første: Gratulerer med å ha lest helt hit likevel! For det andre: Frykt ikke, “Syv byer og en øy” blir ikke bare tung teologi, men også en lettlest reisebok med mange fine bilder. Her snakker vi godmiksen sin! Mitt mål er at leseren skal kunne velge mellom å være vannløper eller dypvannsfisk under lesningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?