Sommeren 2018

Da vi gikk på barneskolen, måtte vi alltid skrive stil om sommerferien vår. Enkelte voksne bloggforfattere har ennå ikke helt vokst fra det konseptet, så her kommer min rapport fra sommeren 2018.

LYSE NETTER I MOSS

Wovenhand, Susanne Sundfør, Motorpsycho, Beezewax, Das Body, Jonas Alaska, Ledfoot, Mariam The Believer, Silvana Imam og Wildbirds & Peacedrums.

For et sted og for en festival! Opprinnelig dro jeg kun for å se Wovenhand på fredagen, men hele opplegget var så tvers igjennom hyggelig at jeg ble værende.

Fikk vandret en del i de naturskjønne omgivelsene omkring festivalområdet, blant annet på turstien “I Munchs fotspor”. Idyll!

Kan nå skryte på meg å ha gått i dette bildet:

Hang med flere hyggelige folk, deriblant Tom-Arne Paulsen, som er sterkt engasjert i Hjelpekilden. I tillegg kan jeg namedroppe Rudi Myntevik, som det var veldig hyggelig å se igjen.

TUR PÅ KROKSKOGEN

Vi – lillejenta, nabo/kompis Jan Luneborg og yours truly – syklet fra Damtjern, forbi ymse småtjern, tok en pause ved Heggeliseter og Nordre Heggelivann, før vi så kom til Søndre Heggelivann. Der startet vi den noe strabasiøse spaserturen opp mot Gråberget.
Litt knall og fall og plastring på veien opp, men der ble vi belønnet med en utsikt av en annen verden.


(Foto: Jan Luneborg)

GJENSYN MED GAMLE VENNER

Besøkte gode folk som jeg ikke hadde sett på 25 år, nemlig Frank og Camilla. Førstnevnte bodde jeg sammen med i et kollektiv på Rommen på begynnelsen av 1990-tallet, back in the days.
Det var godt å se dem igjen, og det ble en helaften hjemme hos dem på Grorud med fotball-VM og mimring over både avdøde og nålevende venner.

TONS OF ROCK

Tonnevis av rock i Halden, som jeg nøt sammen med den gode mann Roar. Selv om værgudene var litt kjipe til tider, klarte de ikke stagge stemningen på Fredriksten Festning.

Vi bodde hos Levi og Laila Holt, som tok oss imot med en gjestfrihet av en annen verden. De hadde redd opp til oss i et eget anneks tilknyttet huset, tilbød frokost med nybakt brød om “morgenene”, og fri tilgang til bad inne i huset døgnet rundt. Og all denne luksusen kostet altså kr 0.

Høydepunktene var Gåte og The Good, the Bad, and the Zugly. Og deretter In Vain, Girlschool, WASP, Helloween, Black Debbath …

Ja, også Ozzy, da, stakkar. Fyren var i storslag! Det høres alltid verre ut på YouTube-klippene i ettertid enn det gjør live:

HOLSTAD OG PETERSON

Blant jobboppdragene i sommer var språkvask på Leiv Holstads nye bok, “TENK OM …”, med undertittelen “Forstå Romerbrevet” (anbefales!). Jobbet også mye med oversettelsen av “The Message” av Eugene Peterson.

BARNECAMP

Victoria deltok på Barnecamp for første gang. Hun er allerede fast bestemt på at hun skal dit neste år også.

Barnecamp er en barnefestival arrangert av OKS Romerikskirken. En ateist-venn satte ting i perspektiv for meg i fjor høst: “David, seriøst, la meg se om jeg skjønner dette riktig … du er kristen, eller i hvert fall Jesus-troende eller hva du nå kaller deg, medlem i en avdeling av Oslo Kristne Senter, hvor lillebroren din er pastor, og som arrangerer en av Norges feteste sommer-happenings for barn, med mellom 600-800 deltakere, og så har du ALDRI HATT KIDDEN DIN DER??! Kødder du?”

Han hadde rett. Det er en skam. I år fikk jeg endelig fingeren ut (mens ateisten altså hadde hatt barna sine der lenge før det.)

Victoria fikk en uke med show, musikk, hoppeslott, vannsklier og vannkrig, ATV-kjøring, mini-tivoli, trampoliner, sukkerspinn, cowboy-landsby, klatrevegg +++.

Ballet ble avsluttet med stort familieshow og “åpen dag”, hvor det blant annet – tradisjonen tro – kom et helikopter og tømte ut lass på lass med godteri. Bokstavtro tolkning av ordtaket som sier at alt det gode kommer ovenifra!


(Bildene er rappet fra Romerikskirkens Facebook-side)

BURSDAG

Vic ble hele 10 år i sommer. Se eget innlegg!

THE CURE I HYDE PARK

The Cure feiret 40 år som band sammen med 150 000 mennesker i Hyde Park. Jeg hadde gledet meg helt siden jeg fikk billett i julegave av lillebror.

Jan Banan Heisekran ble også med nedover (han har tatt konsertbildene), og vi dro til London allerede på torsdag. Fredag skulle Roger Waters spille på samme scene, og vi tenkte det kunne være en “grei” oppvarming.

Med oss på konsert(er) ble også Inger-Lise, som hadde vært i London en uke for å gjøre ferdig førsteutkastet til sin nye bok.

Herr Waters serverte en aldeles nydelig forestiling. Jeg har ikke noe særlig forhold til hans nyere materiale, men det fikk begrenset plass. Det var Pink Floyd som sto på menyen. “Breathe”, “One of these days”, “Time”, “The Great Gig in the Sky”, “Welcome to the Machine”, “Wish you were here”, “Another Brick in the Wall” (part 2 + 3), “Pigs”, “Money”, “Us and them”, “Brain Damage”, “Eclipse”, “Comfortably Numb” …

Så fulgte den store dagen. Aller først hang vi på en fotballpub for å se Englands kvartfinalekamp mot Sverige. Stemning!

Vi ankom Hyde Park tidsnok til å se Goldfrapp og Interpol, før det store øyeblikket da Robert & Co. gikk på scena.

Setlista til The Cure så slik ut: Plainsong, Pictures Of You, High, A Night Like This, The Walk, The End Of The World, Lovesong, Push, In Between Days, Just Like Heaven, If Only Tonight We Could Sleep, Play For Today, A Forest, Shake Dog Shake, Burn, Fascination Street, Never Enough, From The Edge Of The Deep Green Sea, Disintegration.
Ekstranumre: Lullaby, The Caterpillar, Friday I’m In Love, Close To Me, Why Can’t I Be You?, Boys Don’t Cry, Jumping Someone Else’s Train, Grinding Halt, 10:15 Saturday Night, Killing An Arab

Ahh, DIGG …

Dette var for min del den 26. Cure-konserten så langt i dette livet. Håper det blir mange flere.

VICTORIA-OG-PAPPA-DAGER

To uker med sammenhengende Victoria-og-pappa-dager. (Snek riktignok til meg noen arbeidsøkter etter at hun sovnet på kveldene, men ellers var det stort sett lek og moro hele tiden.) Blant annet var jeg dyrevokter for en geopard og en gavmild kjendis som måtte på sykehuset etter at han stagedivet som Mira Craig på et nødhjelpsseminar. Bare sånn for å nevne noe. (La meg da også nevne at manus og regi på lekene i hovedsak ble styrt av den minste av oss.)

Vi hadde en fin (og VARM!) dag på Tusenfryd. Lillejenta fikk dilla på Tors hammer, altså den eventyrferden inni fjellet med 3D-briller, og hun fikk så skikkelig dilla at vi tok den turen rundt femten ganger.

Vi dro så til Sverige, nærmere bestemt til Nordens Ark. Her finnes blant annet tigre, flere leopard-arter, ulver, jerver, gauper, ugler og huggormer.


(Alle dyrefoto: Victoria Skas-Åleskjær)

Dyreparker er ofte triste saker for de av oss som er glad i dyr. Men Nordens Ark drives på svært idealistisk vis. Dyreparken deltar i arbeidet med å bevare utrydningstruede dyrearter.

Etter å ha hilst på rovdyrene, tok vi turen til bondegården ved siden av.

Dessuten fant vi tegneserier fra fortiden:

På hjemveien hadde vi det man kan kalle hell i uhell. Etter å ha kjørt omtrent 40 mil tilsammen den dagen, mistet motoren plutselig all kraft da vi var hundre meter hjemmefra. Vi rakk akkurat å trille inn på parkeringsplassen hjemme før bilen stanset helt. Det viste seg å være selveste registerreima. Tenk om den hadde røket på motorveien i Sverige i stedet, det hadde blitt et slitsomt styr!

Da jeg skrev om biltrøbbelet i bloggen, tilbød Anita og Øivind (kusine med mann) sporenstreks å låne bort en bil i ferien. Dermed hadde lillejenta og jeg fortsatt muligheter til å ta noen fine turer, i dette gliset:

Den siste helgen i disse fjorten feriedagene, dro vi på “Barnas hotell”, det vil si Quality Hotel i Sarpsborg. Vic fikk velge å gjøre akkurat hva hun ville denne helgen, og selv om valgmulighetene var mange, var hun ikke et øyeblikk i tvil. (Noe som jo er en ganske god reklame for hotellet.)

Hotellet har Badeland som en hovedingrediens. Personlig kan jeg tenke meg bedre måter å tilbringe en helg på enn å putre rundt i tilsammen 11 timer (fordelt på tre dager) i andres klorifiserte og til tider boblende hudavfall og urin.
På den annen side kan jeg ikke tenke meg bedre måter å tilbringe en helg på enn å se lillejenta være et eneste stort smil fra fredag til søndag. Det eneste som bekymrer meg, er at jeg er litt redd hun er i ferd med å bli til en fisk. Sånn seriøst.

TUR TIL SØRKEDALEN

Så dro kidden på sydentur med mora og storesøstra si. Yours truly brukte de første fem dagene til 24/7-jobbing, det hadde hopet seg bra opp på hjemmekontoret.

Det vil si, 24/7 var en overdrivelse. Jeg sov jo noen få timer innimellom, og dessuten ble det to lufteturer: Besøkte Torstein og Ann-Eline på deres nydelige gård på Hadeland. En helt fantastisk ettermiddag!
Tok dessuten kjentmannspost med Jan Banan, Aleksander og Jakob i Sørkedalen, og fant restene av “Raabes gamme” (hvor jeg har vært før) og taubanen som Løvenskiold bygde under krigen for å frakte tømmer i forbindelse med brenselkrisa i hovedstaden.

TUR TIL MÅNEN

Månefestivalen i Fredrikstad var en aldeles strøken helg. Se eget innlegg!

RONDANE

Fire skrivedager i ensomhet. Forsøker å få til noen Rondane-turer fra tid til annen, for inspirasjonen er alltid ekstra sterk der oppe. Også denne gangen fikk jeg gjort uendelig mye mer enn jeg ville fått gjort på et hjemmekontor i Hobøl.

Rondane har gjennom livet har vært åsted både for store avgjørelser og utklekking av nye ideer. Om jeg noen gang står overfor vanskelige valg i livet, tar jeg turen opp hit for å bestemme meg! Personlig tror jeg ikke på det folk kaller “thin places”, tror Vårherre er like tilgjengelig overalt. Likevel … hvis jeg skulle trodd på noe sånt, hadde Rondane vært min kandidat til jordens helligste sted.
Her fra en tidligere tur, siden jeg ikke tok noen bilder denne gang:

TRESTOKKFESTIVALEN

På veien hjem tok jeg omveien innom Finnskogen og Trestokkfestivalen, hvor jeg hadde fått gratisbillett til DumDumBoys. Hang med Tone Elisabeth + venninneflokk i teltleiren i forkant, men det ble flere haner i kurven etterhvert, deriblant disse herrene (bilder rappet fra Facebook-veggen til Andreas Meland):

DumDum var forøvrig i storslag som alltid. Digg.

INNFLYTNINGSFEST

Madeleine J., Sara og Åse Kath hadde innflytningsfest i sin kåk på Grefsen. Værgudene spilte på lag som så ofte denne sommeren (for oss som ikke er bønder), og det ble ren og skjær idyll i den fine hagen, med utsikt over hovedstaden. Deilig fest!


(Bilde rappet fra Facebook-veggen til Madeleine J.)


(Forstørret utsnitt foretatt av den onde Kalle Solvang.)

SISTE FERIEUKE

Etter å ha vært i Syden, var Victoria tilbake på Ringvoll mandagen som var, og klar for sommerens siste ferieuke med sin gale far.
Vi har hatt base her hjemme, og tatt diverse dagsturer (mens jeg har jobbet litt nå og da mellom slagene).

Tirsdag tok hun med seg en klassevenninne til Eventyrfabrikken, og mens de lekte og herjet satt gamlefar på stedet og leste Tom Egelands nye bok (som ikke frelste meg helt, anmeldelse kommer senere).

Dagen etter var Sirkus Arnardo i Ørje, og Vic og jeg tok turen. Nå som det heldigvis har blitt forbudt med elefanter og løver og denslags på sirkus, og de eneste dyrene på programmet er noen lekne hunder og ponnier, er det ikke lenger moralske kvaler knyttet til det å dra. Kult!

Det var en flott forestilling, som ble spilt for et telt som var 1/3 fullt. Til tross for billettpriser som kan virke noe stive, fatter jeg ikke hvordan dette kan gå rundt. Rike er det i hvert fall ingen som blir på sirkus. Og la det ikke være noen tvil: Forestillingen er definitivt verdt prisen.

Håper det er flere besøkende de andre stedene på turneen. Det fortjener de så absolutt. Det var stor stas med blant annet en av verdens sterkeste menn (ifølge Guiness rekordbok), som lot seg overkjøre av en stor jeep. For ikke å glemme slangemennesket/alveprinsessen Kelly Saabel (wow!) (wow og atter wow!) (sannelig, sannelig, jeg sier eder: WOW!).

(Foto hentet fra arnardo.com)

Som tidligere nevnt er jeg litt bekymret for at lillejenta er i ferd med å bli en fisk. Fredagens tur til Østfoldbadet styrket min angst.
Første gang jeg er i dette store badelandet i Askim, men dessverre blir det vel ikke siste. Hater klorbasseng, det er nesten like helvete som Ikea. Samtidig elsker jeg lillejentas glede over det samme, så da blir det nok noen turer utover høsten. Pappapoeng & sånn.

Denne dagen hoppet Vic fra 3-meteren for første gang i sitt liv. Det er mer enn faren hennes tør.

*

Og med det var sommeren over for i år. Fra og med i morgen er det fulltids jobbing, og neste gang Victoria er hos meg, har hun vanlig skoleuke.

Men sensommeren byr på to mimre-repriser, da. Allerede tirsdag spiller Roger Waters på Telenor Arena, og selv om det garantert blir en amputert versjon i forhold til Hyde Park (lokalitetene tatt i betraktning), blir det et gledelig gjensyn åkke såm.
Og 7. september spiller DumDumBoys på den “rusfrie” gratisfestivalen Granittrock. Det blir for min del sommerens sjette (!) og siste musikkfestival. (En solid musikalsk hevn over de siste par somrene, hvor det nesten ikke har blitt noen festivaler i det hele tatt.)

Flere som har hatt noen fine opplevelser i sommer? Del gjerne om dem i kommentarfeltet!
(Ja, du har forresten lov til å dele kjipe opplevelser også, om sommeren din ikke har vært som den skulle.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?