Ønsker politi-, jurist- og/eller blitzerhjelp!

Har jeg noen snutevenner som fortsatt husker pensum fra Politiskolen? Eventuelt noen blitzervenner som har studert opprørspolitiets metoder?

Her er greia: I romanen “Apasjer” har jeg en sekvens hvor nærmere tusen demonstranter angriper anleggsmaskiner midt i skauen, i forbindelse med en demonstrasjon mot utbygging i Nordmarka.

De er altså veldig mange, samtidig fordelt på ulike “indianerleire”, stratetisk plassert på ulike steder i skogen.

Selv om vi snakker om en roman som er langt utenfor virkeligheten, og som flørter med gammel indianerbok-sjanger, vil jeg jo gjerne gjøre det hele så troverdig som mulig.

Derfor vil jeg gjerne vite hvordan politiet i teorien ville ha forholdt seg og agert overfor en stor mengde svært aggressive demonstranter in the middle of nowhere.
Sånn ned til minste detalj, liksom. Og sånn halvveis i henhold til læreboka.

Handlingen foregår forøvrig litt før mobiltelefoner ble allemannseie, på begynnelsen av 1990-tallet. Så vi snakker typ Willy Haugli-tiden.
Har jo selv en del erfaring med demoer på tiden, og har i den forbindelse både sonet litt og vunnet en sak (så det, så!). 🙂 Men i romanen dreier det seg om et helt annet nivå, med demonstranter som er langt tøffere i trynet enn noen av oss noensinne var.

Det nærmeste vi kommer det jeg ser for meg i norsk historie, er den såkalte Alta-saken, hvor hundrevis av demonstranter ble arrestert.

Hva om Alta-demonstrantene hadde vært like mange som de var, men samtidig like voldelige som f.eks. enkelte demonstranter var mot svensk politi under forrige intifada? Hva om de istedenfor “sitt ned”-aksjon og lenkegjeng hadde gått til angrep på politibiler, slik vi så i Sverige?
Hva om det planlagte sprengningsforsøket i Alta faktisk hadde vært vellykket, og bare ett av flere lignende angrep på bruer og maskiner?

Hvordan ville politiet forholdt seg til noe sånt? Altså ikke bare en markering, men demonstranter som rett og slett hadde til hensikt å stanse noe – uten å sky noen midler? I hvor stor grad ville politiet ha satt hardt mot hardt?

Ville norsk politi i det hele tatt hatt sjans til å stanse tusen aggressive demonstranter i å hindre veibygging midt i Nordmarka? Når vi altså snakker om et stort område, og ulike fraksjoner av demonstranter spredt omkring i skogen?

Jeg er som sagt interessert i detaljene. De konkrete metodene og fremgangsmåten politiet ville brukt, med andre ord.
Og hva som eventuelt ville fått dem til å trekke seg fra kampen. (Eller havner vi da over i et gir som må kalles en slags “borgerkrig”, siden lovens håndhevere i teorien ikke har anledning til å gi opp en lovlig sak for godt? Kunne man da risikert at militæret ble satt i, slik myndighetene også vurderte i Alta?)

Hvis du har peil, kan vi ta en kaffe/øl en dag?
Hvis du ikke bare kan sende meg hele opprørspolitiskolepensum, da. 🙂

Mailen min er hqfilm@gmail.com

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?