Hvor lang bør prekenen være?

Fra tid til annen diskuteres det i diverse kristenfora: “Hvor lang bør prekenen være?»

Jeg mener at svaret gir seg selv: Det kommer helt an på predikanten.

En gang var jeg på et møte hvor den aldrende T.L. Osborn (1923 – 2013) holdt en tale på 2 og en halv time. Da han var ferdig, føltes det helt seriøst litt kort (omtrent slik det føles når The Cure “bare” spiller i tre timer …)

En annen gang var jeg såkalt «leirprest» (som jeg hater det ordet) for en gjeng ungdommer på et leirsted ute i gokk, og i et av møtene hadde vi besøk av en innleid gjestetaler som holdt en 20 minutters tale om anfektelser. Ingen av ungdommene ante hva ordet betydde, og for å være helt ærlig hadde jeg ikke noe fornuftig svar å komme med da de spurte meg om betydningen i etterkant.

Denne talen, som altså varte i 20 minutter, var cirka 19 minutter og 45 sekunder for lang.

Kan også nevne forrige (og siste) gang jeg var på en 17. mai-gudstjeneste i regi av Den norske kirke. “Presten” valgte, foran en festkledd forsamling som i utgangspunktet var der for å høre kidsa synge, å kjøre en intern og uforståelig debatt med seg selv om barnedåp versus voksendåp.
Selv om han begrenset talen til 10 minutter, var den nøyaktig 10 minutter for lang.

Det har hendt jeg har tenkt følgende: Blir denne forkynneren kjedeligere nå, kommer selv de lamme til å gå!

*

Som ghostwriter har jeg tidligere gjort om muntlige taler til boktekst og artikler. Da merker man fort hvor mye «kjøtt» og innhold en tale egentlig har. Noen ganger kan en halvtimes tale oppsummeres med tre-fire setninger, fordi taleren elsker mange turer rundt grøten mens han holder på. Og for all del, dette er ikke nødvendigvis negativt; noen ganger handler det bare om en original «evangelist-stil», kanskje ispedd mye humor, som gjør seg best i muntlig form.

Men jeg må si jeg er fan av lillebror Thomas, pastor i Citykirken. Som storebror er jeg muligens ikke helt nøytral, men jeg mener seriøst at flere predikantspirer og “prester” ville hatt godt av å studere hans måte å formidle ting på: Han har en løs og ledig stil, som gjør at man ikke ett sekund får inntrykk av at han leser fra noe manus (hvilket han heller ikke gjør), samtidig som de fleste setningene er såpass kompakte og innholdsrike at overgangen fra muntlig til skriftlig form kun ville krevd minimale redigeringer.
SE HER, FOLKENS – her finner dere en skikkelig skattkiste, helt gratis!

Fyren kom i år med en mini-bok på 30 sider (basert på en preken-serie), som herved anbefales. Jeg forsøker å overtale fyren til å utgi flere, da han har mange viktige ting på hjertet, men han er ikke helt på gli ennå. Kan flere av dere cityfolk som måtte lese dette også være så snill å mase på ham, slik at han etterhvert opplever det som et press han må gi etter for?
På forhånd takk.

Apropos tidsbruk: For tiden holder han daglige 1-minuttsandakter som julekalender på den nye YouTube-kanalen. 60 sekunder, ikke mer, ikke mindre. Sjekk det ut!

*

Som noen av dere har fått med dere, skal også Bambi snart ut på glattisen for første gang på mange, mange år. Jeg skal holde en preken her og der i februar og mars (foreløpig kalender ser du HER, flere datoer kommer etterhvert).

Dessverre varer den talen jeg skal holde hele 45 minutter. Jeg klarer ikke gjøre den kortere. Til mitt forsvar har jeg altså hatt ræva på et hjemmekontor i femten år nå, så når jeg endelig åker meg ut en tur, må jeg jo få lov til å puste litt, synes jeg. 🙂

Så får jeg håpe dere ikke synes den er mer enn cirka 10 minutter for lang. Jeg kommer til å ha med vannpistol i tilfelle noen sovner. Seriøst.

Og så lover jeg at det sannsynligvis blir omtrent like lenge til neste gang. For jeg skriver helst, mitt kall er ei at predike.

Facebook Comments
Liker du mine skriverier? Bli gjerne en patron!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?