Dyrets merke?

Bilde: Ukjent, rappet fra nett

Fra tid til annen kommer det nyhetsmeldinger om chip-implantater, som f.eks. i Nettavisen i fjor.
Og hver gang går mange kristne bananas på Facebook. For dette er jo 666, Dyrets merke, må vite.

Også hos söta bror er det hele aktuelt. Selv nettstedet Aletheia tok for seg problemstillingen rundt at en chip kan erstatte togbilletter.

Og la oss ikke engang begynne å snakke om kristenheten i USA! Der har hundretalls selvutnevnte profeter skapt heltidsstillinger av å “avsløre” disse tingene.
Ok, la oss likevel ta ett lite eksempel: Peter og Paul Lalonde hevder i sin bok “Racing towards the mark of the Beast” at kapittel 13 i Johannes Åpenbaring ikke kunne ha gått i oppfyllelse før i vår høyteknologiske tid. Gud så framtiden, og forutsa hvordan teknologien ville gjøre det mulig å merke ethvert menneske, for eksempel gjennom å implantere en mikro-chip under huden.

Men krever “Dyrets merke” egentlig høyteknologi? Kan det ikke like gjerne være snakk om en enkel tatovering, eller et slikt merke man en gang i tiden ga slaver? Et merke på kroppen kan man uansett ha fått til når som helst i historien.

Åpenbaringen 1,3 sier følgende til alle lesere: “Salig er den som leser og de som hører det profetiske ord og tar vare på det som står skrevet. For tiden er nær.”
De som skriftet opprinnelig ble skrevet til, nemlig kristne i det første århundre, ville jo ikke bli salige av å lese det, dersom det handlet om noe høyteknologisk surr 2000 år senere – noe de ikke hadde noen forutsetning for å forstå?

Skal egentlig “Dyrets merke” tolkes som et bokstavelig merke, noe synlig og fysisk? Kapittel 14 i Åpenbaringen fortsetter jo med å presentere en motsats til merket: “Og jeg så, og se: Lammet stod på Sions berg. Sammen med det var de hundre og førtifire tusen, som hadde Lammets navn og dets Fars navn skrevet på sine panner.”
Det er åpenbart at dette “Lammets merke” settes i direkte forbindelse til “Dyrets merke”. (Det er forresten merkelig at mange kristne er så opptatt og fascinert av Dyrets merke, mens Lammets merke er langt mindre kjent og omtalt i kristen litteratur. Det burde jo vært motsatt.)

Tror Peter og Paul Lalonde at også Jesus skal implantere en mikro-chip under huden på de 144 000 som nevnes i samme skrift? Det er jo isåfall den logiske konklusjonen om man leser ting i sammenheng.

Om vi forsøker å lese Bibelen i lys av Bibelen (noe som er spesielt lurt når man leser Åpenbaringen, siden nettopp det skriftet inneholder enormt mange gammeltestamentlige bilder), kan vi jo se litt på 2. Mosebok 13, 7-9, hvor Gud gir forskrifter til hvordan jødene skal feire de usyrede brøds høytid:

“I sju dager skal du ete usyret brød, og på den sjuende dagen skal det være høytid for Herren. Usyret brød skal du ete alle disse sju dager. Det skal ikke finnes syret brød hos deg, og ikke surdeig innenfor dine grenser.
Denne samme dagen skal du si til din sønn: Dette er til minne om det Herren gjorde for meg da jeg drog ut av Egypt.
Det skal være for deg et merke på din hånd og et minnetegn på din panne, for at Herrens lov skal være i din munn. For med sterk hånd førte Herren deg ut av Egypt.”

La oss også se på 5. Mosebok 6, 6-8:

“Disse ord som jeg byder deg i dag, skal du gjemme i ditt hjerte. Og du skal innprente dem i dine barn. Du skal tale om dem når du sitter i ditt hus, når du går på veien, når du legger deg, og når du står opp. Du skal binde dem som et tegn på din hånd, de skal være som en minneseddel på din panne.”

Det samme prinsippet gjentas i 5. Mosebok 11,18.

Det virker her som om det er snakk om en metafor på det å ha Guds ord i sitt hjerte og sinn. Noen ortodokse jøder tar versene HELT bokstavelig, og går rett og slett med bibelvers rundt armene og i pannen. Det minner jo litt om enkelte kristne, som mener at Dyrets og Lammets merke selvsagt er noe konkret og fysisk (det vil si, de nevner som sagt sjelden Lammets merke).

Når Åpenbaringen 3,12 sier at Jesus vil gjøre den som seirer til “en støtte i min Guds tempel”, så mener han selvsagt ikke at enkelte kristne vil bli til fysiske steinstøtter i et tempel. Akkurat det har ingen “bibeltro” problemer med å akseptere.
Hvorfor skal det da være så langt mindre “bibeltro” å anta at disse merkene også er symbolikk, og ikke noen mikro-chips forutsagt 2000 år før slik teknologi fantes?

Uansett er det nok hevet over enhver tvil at et merke på hånden og pannen var velkjente symboler for de fleste jøder. Det er bare vi moderne hedninger som har et behov av å lage spekulasjoner rundt det hele, for at det kristne bokmarkedet skal få noen bestselgere.
(Jeg husker forresten da jeg var ung, og boka “Når dine penger blir verdiløse” kom ut. Den solgte i gigantopplag, og hevdet rett og slett at strekkoden var 666. Og den var rimelig direkte i sin tale. I etterordet ble det påstatt at kristne ledere som ikke trodde på bokas budskap, ville møte Guds dom!
I dag har selv Hermon, som utga boka den gang, strekkoder på alle sine bøker. Jeg tror ikke de er så redde for Guds dom av den grunn.)

Om jeg får tilbud om å operere inn et implantat i hånden, et som kan erstatte bankkortet mitt, kommer jeg til å takke nei.
Men det kommer definitivt ikke til å være av teologiske årsaker. Jeg kommer til å takke nei fordi jeg er en gammel eks-pønker, ikke fordi jeg er Jesus-troende. Mitt standpunkt vil skyldes lesning av George Orwell, ikke Bibelen.

For personlig tror jeg ærlig talt ikke at en datachip har en døyt med budskapet i Åpenbaringen å gjøre.

Hva tror DU? Bruk gjerne kommentarfeltet!

Forresten, gi gjerne driks til bloggen på Vipps 94 12 36 34. Det er alltid svært kjærkomment! Og jeg tar skylda på Dommens dag hvis VIPPS har noe med Anti-krist å gjøre.

(Minner forøvrig også om muligheten for å reklamere/investere i endetidsboka “Syv byer og en øy”.)

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?