Noen uferdige tanker om kirkeasyl


Det har – heldigvis – skapt sterke reaksjoner at snuten her om dagen dro en afghansk småbarnsfamilie ut av kirkeasyl i menigheten Nytt Liv i Sunnhordaland. I etterkant har det kommet noen skremmende uttalelser fra ymse politikere, hvor de gir uttrykk for at de kun anser Den norske kirke for “ordentlig” kirke.
Det er ikke første gangen vi har denne debatten. Akkurat det samme skjedde i Filadelfia Kristiansand i 2014, og jeg legger i sakens anledning ut mitt blogginnlegg fra den gang på nytt …

Få ting vekker så ambivalente følelser i meg som de gjentakende debattene om kirkeasyl. Forsiden i dagens Vårt Land forkynner at “Kirkeasyl splitter befolkningen”. Vel, det splitter meg også. Jeg sliter med å ha to tanker i hodet samtidig på dette området, men er heller ikke villig til å hengi meg til en av tankene. Jeg liker nemlig at asylsøkere har et sikkerhetsnett når Staten oppfører seg så trangsynt, kunnskapsløst og umenneskelig som den gjør. Samtidig som jeg ikke liker de teologiske og historiske årsakene til at nettopp kirkebygninger regnes som slike sikkerhetsnett.
Enkelt skal det ikke være. Snakk om mental harddisk-kræsj!

Uansett er enkeltmennesker viktigere enn teologiske spissfindigheter. Derfor håper jeg at menigheter fortsatt vil tilby mennesker asyl, og at politiet respekterer ordningen.

La meg likevel si litt om hvorfor jeg misliker konseptet med hellige bygninger …

Kirken er ikke mer hellig enn en do!

Jeg husker en tidligere Vårt Land-forside som fikk et rungende halleluja til å bruse gjennom min sjel. “KIRKEN ER IKKE MER HELLIG ENN EN DO”, forkynte avisen med fete typer. (Det var snakk om “kirken” i betydningen bygning.)
Som gamle blogglesere veit, har jeg i alle år ivret for nettopp det budskapet, som blir et eget kapittel i min kommende bok “Jesus VS. kristendom”. Å anse bygninger for hellige etter pinsedag, tror jeg er reinspikka okkultisme. De eneste hellige rommene som finnes i vår tid, er menneskehjerter.

Kirken kan aldri være et hus. Kirken er et fellesskap. Jesus kom ikke for å lage nye versjoner av jødiske eller romerske templer, men for å gjøre mennesker til Guds templer. Jeg tror ikke det var hans store ønske og mål å få hundretusenvis av prangende bygninger med kors på veggen bygd i sitt navn.

En av de aller største tragediene for evangeliet, slik jeg ser det, er at nordmenn flest i dag tenker på en bygning når de hører ordet “kirke”.

Back in the “kristenpønker” days, hadde jeg en gang gleden av å holde foredrag i Holmenkollen kapell. Da forkynte jeg det samme som nevnte forside i Vårt Land, nemlig at treverket i det vakre kapellet i seg selv ikke var noe mer hellig enn treverket i utedassen min (jeg hadde utedass på den tiden). Barnslig, kanskje, men presten syntes det var … fint, var ordet han brukte etter foredraget. 🙂

“Der hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt i blant dem,” sa Jesus. Spiller ingen rolle om de tre er samlet på puben eller i en katedral.
“Hva slags hus kan dere vel bygge for meg?” spør Gud retorisk gjennom en av sine bibelske profeter. Han bor ikke i en bygning, slik at vi kan besøke ham hver søndag. Nei, den eneste grunnen til at hans nærvær er i et menighetslokale, er at vi er der. Han blir ikke igjen i “kirkerommet” mens vi andre går hver til vårt, men er i stedet med oss alle dager på ethvert sted vi måtte befinne oss, ved sin Hellige Ånd.
Noe som er lagd av menneskehender kan ikke bli større enn mennesket selv, med mindre man vil over i god gammeldags “avgudsdyrkelse”. Spiller ingen rolle hvor mye “vievann” vi skvetter på våre arkitektoniske kunstverk. Det vil aldri kunne bli noe annet enn nettopp arkitektoniske kunstverk. Åndelighet er noe helt annet, og kan oppnås med langt enklere midler.

Men hva var så bakgrunnen for den radikale overskriften i Vårt Land? Hadde Jesus-revolusjonen jeg drømmer om allerede skjedd? Eller hadde jeg dødd og kommet til himmelen?
Nei, det var selvsagt kirkeasyl det handlet om.

For i dagens praksis ligger det altså teologiske føringer. Grunnen til at politiet ikke går inn i kirkebygningen, er at den er et “hellig rom”. Vårt Land-forsiden siterte den danske teologen Hans Hauge, som påpekte at det egentlig ikke er noe i luthersk tradisjon som taler for at selve bygningen er hellig. Den er ikke mer hellig enn en do, spissformulerte han. “I luthersk kristendom befinner kirken seg der hvor evangeliet forkynnes. Det er ikke noe hellig ved selve rommet i en slik tradisjon.”

Amen til det. Men dessverre tolket Hauge dette dithen at det måtte være lov for politiet å fjerne kirkeasylantene med makt. -Send politiet inn, var hans oppfordring.

Hm. Selv synes jeg det bør være vanlig folkeskikk å la folk sitte i fred både på do og i kirkebygninger, selv om ingen av dem er hellige.

Gudshuset Nahid

nahid

En annen mediarunde som vakte ambivalente følelser i meg, var når politiet hentet den iranske konvertitten Nahid ut av kirkeasyl i Filadelfia i Kristiansand. Hun fryktet å bli torturert og drept i hjemlandet. Behandlingen av kvinnen skapte sterke reaksjoner, men justisminister Anders Anundsen besvarte kritikken med at Filadelfia, hvor kvinnen befant seg, ikke var et “vigslet rom”.

Han hadde ikke fulgt helt med i timen. Vi har nemlig ikke lenger kun én statsautorisert kirke i Norge. Vievannet til en tidligere statskirkeprest er ikke lenger mer verdt enn murpussen til en pinsevenn. Man er over i forhistorisk tankegang dersom man mener at en alterring gjør et rom mer hellig enn en helt vanlig talerstol.

Frikirkeligheten reagerte selvsagt på hans kunstige skille mellom frikirkelige rom og rom tilhørende Den norske kirke. Det ble startet Facebook-aksjoner og opprop, da mange følte seg krenket over at ikke også deres hus ble regnet som fullverdig gudshus.

Først og fremst ble jeg forbannet over behandlingen av Nahid, og glad for alle som tok til motmæle. Samtidig skal det innrømmes at jeg ble litt nervøs når frikirkelige pastorer plutselig begynte å snakke om “hellige bygninger” og “hellige rom”. Jeg håpet – og håper fortsatt – at alt det som ble sagt i kampens hete ikke var et uttrykk for en ny teologisk holdning blant frikirkepastorer.
Jeg håper det bare dreide seg om retorikk ut i fra et ønske om å hjelpe Nahid.

Ja, for det virkelige gudshuset i denne sammenhengen, var jo Nahid selv. Og det gudshuset burde fått plass i Norge, siden det var snakk om et tempel som faktisk risikerte å bli revet om det ikke fikk bli her.

Kunne du tenke deg å bli en PATRON?

Facebook Comments
Meninger
One comment on “Noen uferdige tanker om kirkeasyl
  1. Det sitter ca 8 personer i kirkasyl nå, og det har kommet over 30 000 asylsøkere i 2015. Det er ikke mange i forhold til antallet ankomne. På begynnelsen av 90-tallet hadde kirkeasyl en stor betydning i forhold til å endre norsk politikk på asylområdet. Den gang kom det masse asylsøkere fra det tidligere Jugoslavia i forbindelse med krigene på Balkan. Da satt det 100vis av mennesker i kirkeasyl, også i “kirkebygg” og bedehus tilhørende andre trossamfunn enn den norske Kirke. Søknader om opphold ble den gang avgjort av byråkrater i UDI, og anker måtte kjøres mot rettsapparatet.

    Rettsikkerheten for asylsøkere ble betraktelig bedre etterpå, så mye bedre at Kirkeasyl var noe som nesten forsvant etterpå. Det at norske kirker bedrev en slik sivil ulydighet, og slo ring om mennesker som søkte tilflukt i deres bygg, førte til at vi fikk en ankenemd i form av Utlendingsnemda.

    Utlendingsnemdas avgjørelser i såkalte “konvertitt-saker” eller saker der søkeren er homofil kan selvfølgelig diskuteres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?