Baaarrrnet

nativity-holy-family-and-cow

Nok en julereprise.

I forrbindelse med denne høytiden, vil jeg gjerrne få si noen orrd om baaarrrnet.
Baaarrrnet, kjærre vennerr. Baaarrrnet. I krrybben.

Jesusbaaarrrnet. Et symbol til etterrtanke. Et symbol på frred.

La oss ikke i denne hellige høytid henge oss opp i at baaarrrnet en dag ble til en prrovoserrende rradikaler som gjorrde opprrørr mot hele det rreligiøse etablissementet. La oss ikke fokuserre på hans lærre ellerr ta stilling til denslags.

Nei, uff. La oss hellerr glede oss overr det uskyldige og umælende Jesusbaaarrrnet, det som ikke prrovoserrerr en kjeft og som err så uskyldig og søtt derr det liggerr i Marrias fang. La oss forrtrrenge hvilken forrferrdelig RRRRRRAMP dette baaarrrnet ble senerre i livet. La oss i fellesskap hente frram det som måtte finnes av kvasirreligiøse barrndomsminnerr, henge det på knaggen krristendom og sukke dypt overr baaarrrnet i krrybben, derr det liggerr uten evne til å utforrdrre oss på noe vis.

Han err jo så utrrolig søt, denne lille Jesus.

På denne måten kan selv de som vanligvis blåserr langt i Jesus få nyte av den dyyyyype kilde vårre trradisjonsrrike julesangerr trross alt err. En skatt av kulturr å hente i dyrrkelsen av baaarrrnet, og bevarrerr vi barre den nødvendige distanse til alt det vi syngerr om, kan vi ALLE holde hverrandrre i hendene og stemme i: “Immaaanuel! Immaaanuel!” (Les: “Norrsk kulturrarrv! Norrsk kulturrarrv!”)
Ja, la oss hylle barrnets uskyld sånn generrelt og lage oss litt leke-rreligion rrundt det. Baaarrrnet. BAAAAAAARRRRNET, kjærre vennerr!

*

Neida. Ikke meningen å være slem. Koselig med jul og sånn. Koselig med både barn og krybber og esler. Og bare hyggelig at 99 % av alle landets prester har en “r” som ikke stammer fra noen kjente dialekter. Det er liksom som det skal være. Nesten så jeg blir skeptisk til prester med en helt normal “r”, merker jeg.

Men litt merkelig er det likevel, at jeg – som faktisk tror på Jesus – driter temmelig langt i “julas egentlige innhold” og alt det der, mens flere av mine sterkt ikke-troende venner er opptatt av at vi må fremheve denslags på grunn av “norsk tradisjon” …

Men for all del: Helt greit det, altså. Kjør på! Så får vi kristenfanatikere heller fokusere på ribbe og presanger og denslags, mens dere ateister sammen med prestene tar dere av det med baaarrrnet og alt det styret der.

GOD JUL UANSETT!

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?