Kjære Maria

the_madonna_in_sorrow

Kjære Maria, siden du er mora til min aller største helt, har du en høy stjerne i boka mi.
Om jeg noen ganger virker anti-Maria, så må du ikke ta det personlig. For at noen av oss har et anstrengt forhold til en teologisk retning som nesten bare snakker om deg, skyldes absolutt ikke at vi har et anstrengt forhold til deg.

Men det tror jeg faktisk du skjønner. Du er en veldig smart dame, tror jeg.

I evangeliefortellingene er sønnen din rimelig frekk i kjeften mot deg. Da du pent spør ham om hjelp til å mekke vin til en gjeng partygjester, sier han: “Hva har du med mitt å gjøre, kvinne?” Sånn står det i hvert fall i en gammelmodig bibeloversettelse. Jeg, som lever 2000 år etter og som snakker oslosk, tolker det slik: “Mutter, ikke bland deg!!! Slutt å mas!!!”

Men han føyet deg likevel. Du pushet ham muligens ut i det som var hans livskall, noe som kanskje var på tide.
Du skjønte mer enn de andre. Du skjønte hvem han var hele veien.

Derfor leser jeg mellom linjene at du heller ikke tok deg særlig nær av denne replikken, men at du tvert i mot gledet deg over vin-underet som skjedde like etterpå (i motsetning til moderne kristne, som fortsatt ikke helt klarer å takle det at Jesus lagde vin til en gjeng fulle folk).

Mission accomplished, tror jeg du tenkte.
For resten er jo historie.

Jeg tror også du, der du nå befinner deg i Himmelen og kanskje får noen glimt av hva som skjer Her Nede, innser hvorfor bibelforfatterne tok med avvisende replikker som denne.
Det var nok noe profetisk bak det.
Selv om de ikke visste at det kom til å skje, var de kanskje innerst inne varslet på noe vis, om at folk allerede noen hundre år etter din død kom til å erstatte Artemis- og Diana-statuene med statuer av deg – at den romerske religionen skulle videreføres i deler av kristendommen, slik at du skulle få en plass du sannsynligvis aldri i verden ville ha ønsket å ha.

Som Axel Munthe beskrev i “Boken om San Michele”, så er det til tider slik i katolske land at man hører veldig mye om Maria og veldig lite om Jesus. Det finnes for eksempel folk som tror de blir bønnhørt ved å sitere “Hill deg, Maria” x antall ganger.
Enda sønnen din sa at ingen blir bønnhørt på grunn av antall ord i bønnen. Han sa til og med at ingen skulle be til ham, men heller direkte til Faderen. Da tror jeg ikke han ønsket at de skulle be til morra hans, heller.

Nå vil jo gode katolikker være raskt ute med å si at det er en protestantisk fordom at de ber til deg. At de snarere ber om forbønn fra deg, på samme måte som vi andre innimellom ber jordiske venner om forbønn. De vil påpeke forskjellen på devotio (ærbødighet) og adoratio (tilbedelse), slik Augustin gjorde i sin tid.
Men man skal ikke reise mye i Europa før man innser at forskjellen på å ære og tilbe til tider dreier seg om rent ordkløveri og semantikk.
For det er liten tvil om at nonnene jeg traff i Roma faktisk tilba deg, Maria.

Og måten enkelte ber helgener om forbønn på, er i seg selv bønn. De ber om at en helgen skal be for dem, på en helt annen måte enn du ville bedt en vanlig venn om forbønn – noe jeg tror må skyldes at de tror at helgenene blir ekstra bønnhørt i forhold til oss vanlige mennesker.

Blant de som ber helgener om forbønn, er det mange som mener du er i en særklasse, og dermed spesielt egnet til å få oppfylt bønne-ønsker hos Far i himmelen. Mens dyrkelse av helgener på gresk kalles dulia, skal dyrkelsen av deg kalles hyperdulia, siden den i sitt vesen er så annerledes.
Men da du og de andre sønnene dine ønsket å treffe Jesus på et tidspunkt, sa han at hans familie først og fremst besto av alle dem som gjør Guds vilje. “Hvem er vel min mor og mine brødre?” spurte han retorisk.
Igjen en replikk noen ville ha tolket som et spark mot deg. Men jeg tror ikke du ble fornærmet. Tror nemlig du skjønte.

Noe som gjør meg til større Maria-tilhenger enn mange andre. Selv om jeg er så respektløst at jeg sier “hyperdulia my ass“.

Ja, folk anklager meg stadig for å ha et anstrengt forhold til deg, Maria! Men saken er jo at jeg tror du er en langt mer teologisk oppegående og kulere mor enn det de andre gir deg cred for.
Jeg tror du skjønte Jesu anliggende: At vi alle har fått tilgang direkte inn til Faderen, uten å måtte gå gjennom prester. Eller helgener.
Eller mødre.

*

Tradisjonene er ikke særlig sikre, men du ble muligens godt oppe i årene. At du forsvinner helt fra bibeltekstene like etter Jesu oppstandelse, tror jeg ikke du har noe i mot.
For du var nok i enda større grad enn mødre flest opptatt av å fremheve Sønnen din.
Jeg har forresten vært i det huset utenfor den antikke byen Efesos, som de mener at du flyttet til på dine gamle dager.
Det var en forferdelig opplevelse å være der! Rett og slett ekkelt!

Hvis du trekker fra prostitusjon og dyreofringer, var det som en kristenversjon av alt jeg har lest om opplegget rundt Artemis-tempelet, som også befant seg i Efesos en gang i tiden, og som var et av verdens syv underverker.

Folk betalte for å komme inn, tente lys, la igjen sine nedskrevne bønner, og kjøpte statuer og bilder av deg på vei ut. Om du tar det verste av amerikanske TV-evangelister og ganger med 100, er du i nærheten av vibben jeg fikk på stedet.
Din sønns Ånd føltes fullstendig fraværende i det hele.

Men mens jeg var der, følte jeg faktisk at du smilte til meg. At du var like oppgitt over det hele som det jeg var.
Og hovedgrunnen til at jeg ikke bøyde kne og ba deg om forbønn i likhet med de andre på stedet, er at jeg tror du regelrett ville skjelt meg ut om jeg hadde gjort det.

Jeg merker at jeg elsker hele din personlighet, Maria. Enda jeg aldri har møtt deg, og bare har noen ytterst få bibelske beskrivelser å forholde meg til. Gleder meg til å ta en prat med deg rundt et leirbål Ovan Der en vakker dag! (Blir vel en rimelig lang kø av folk som vil hilse på deg, siden deler av kirken er så forelska i deg. Men siden vi har en hel evighet på oss, blir det sikkert mulighet for en lang og god samtale sånn etterhvert.)

*

P.S.! Jeg tror ikke du så ut som du gjør på det forferdelige bildet over. Tror ikke du hadde sånn påtatt og innlært liksom-“ydmyk” håndfolding som moderne prester i dag er så altfor flinke på. Men det er altså slik de fremstiller deg i min tid. Sorry!

Muligens er det disse bildene du irriterer deg mest av alt over. For damer er ofte mer opptatt av hvordan de fremstilles enn det vi menn er. Synd for deg at det ikke fantes kameraer i din tid!

Samtidig tror jeg du er en av de minst selvhøytidelige som finnes, så kanskje du bare flirer av disse bildene. Har jo som sagt dannet meg et visst bilde (som altså er helt annerledes enn bildet over).
Tror faktisk jeg skal skjønne at det er deg med en gang jeg ser deg Der Oppe.

Yepp. Enkelte av oss som fremstilles som anti-Maria, er altså alt annet enn det. Vi er kanskje dine største fans.
Ja, faktisk vil jeg, i mangel av ydmykhet og full beholdning av frekkhet, hevde at vi på et vis er likesinnede med deg.
Vi har – i likhet med deg – innsett at det kun er din sønn som betyr noe når det gjelder vår tro. Og at vi andre aldri kan bli “helgener” på en måte som fremhever oss foran andre mennesker, men at vi helt enkelt kan motta Guds nåde som stiller oss likt, alle som én, når det gjelder vår stilling innfor Skaperen.

God jul, Maria! Selveste MORRA til Jesus!!! 🙂

Facebook Comments
One comment on “Kjære Maria

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?