Hva ville Jesus kjøpt?

cropped-elm1.jpg

I desember må man jo kjøre noen julerepriser. Her er et intervju om sto på trykk i Vårt Lands adventspesial i 2011.
Dessverre har jeg ikke de morsomme bildene tilgjengelig, men legger ut dette vakre bilde fra Elm, tatt av Jan Luneborg, i stedet. Ahh, det var tider, det …

HVA VILLE JESUS KJØPT?
av Eldrid Oftestad

Spaopphold til palestinske flyktninger og fruktkurv til Levi Fragell? Forfatter og skribent David Åleskjær tror Jesus er en grei kar når det kommer til julegaver.

-Jeg tror nok Maria hadde tatt seg av julepynten, sier David Åleskjær. Vårt Land har invitert skribenten og forfatteren for å finne ut hva Jesus ville kjøpt hvis han dro på julehandel. I kjent asfaltevangeliet-stil vandrer en svartkledd David med The Cure-trøye mellom nisser, juletrepynt og engler i GlasMagasinets julepyntavdeling i Oslo sentrum.
-Siden han var snekker laget han kanskje julepynten selv?
-Jo, det kan hende. Men jeg tror egentlig ikke at han ville være særlig opptatt av slikt. Samtidig tenker jeg at han ikke ville være imot det heller, hvis det hadde gledet folk.

Kjøpehysteri

-Men nissen er han vel skeptisk til?
-Nei, det går helt fint for Jesus at folk er opptatt av julenissen. Hvis det ikke hadde vært for Jesus, ville jo ikke St. Nicholas ha delt ut gaver til barna. Jesus ville bare ha smilt litt av at vi er så opptatt av julenissen. Det ville han også gjort av englepynten. “Det skal forestille engelen Gabriel, men det er jo ikke deg,” ville han sagt til Gabriel.
Åleskjær har kommet frem til at Jesus er en grei og raus kar som kanskje ville ha overrasket oss i sine julegavekjøp. Og selv om han selvsagt ville tatt hensyn til det enkelte produkts historie, er han ikke så sikker på om Jesus bare ville ha kjøpt fornuftige gaver.
-Jeg spurte noen venner av meg om hvilke julegaver Jesus ville ha kjøpt. Flere mente at Jesus aldri ville ha tatt del i kjøpehysteriet, mens andre mente han bare ville ha kjøpt miljøvennlige og rettferdige gaver. En var ivrig på at gavene ikke måtte inneholde palmeolje.
Han tror ikke Jesus bare ville kjøpt gaver med veldig dype tanker bak.
-Han ville nok forholdt seg til ønskelister som oss andre. Og selv om han kanskje ville tatt avstand fra det verste med kjøpefesten, ville han ha vært overraskende raus overfor de vanskeligstilte. Kanskje ville han gitt et spaopphold til de palestinske flyktningene ved Jakobskirken, som har teltet der i flere måneder. Han ville ha pøst ut med flotte gaver til romfolk og uteliggere. Dessuten ville han garantert ha kjøpt noe til sine aller verste fiender. Og da ville det ikke vært noen voldsom symbolikk bak den enkelte gave, men en oppriktig og hyggelig gest. Levi Fragell hadde sikkert fått en flott fruktkurv og en bedre rødvin.

Det store festmåltidet

En lur ting hadde han gitt til gatefolket, mat i form av et stort og flott festmåltid.
-Da hadde han ikke nøyd seg med Rema 1000, men handlet inn på en eller annen fancy matbutikk med ferskdisker. Og til måltidet ville Jesus servert mye god vin, som i bryllupet i Kana. Han er nesten sløsete, ville noen ha tenkt, slik de kanskje tenkte da han lagde 400 liter vin i et bryllup hvor gjestene allerede var drukne.
Etter å ha vært innom Husfliden og oppdaget en lue av kaninskinn (David Åleskjær tror Jesus mener det i orden å kjøpe lua, hvis kaninkjøttet er spist), begynner han å lure.
-Er dette jenteshopping? Vi må ikke glemme at Jesus var en mann, sukker han.
For å bøte på den “feminine” butikkrunden, lar vi Clas Ohlson være neste stopp. Men det er da Åleskjær oppdager et must for en Jesus-shopper: Lekebutikken i Torggata.
-Her må vi inn. Jesus hadde brukt lang tid i lekebutikken, smiler han. Men her er asfaltevangelisten sikrere i sin sak. -Slåsslekefigurer ville han nok ikke likt. Da er det bedre med Lego eller sånne leker som dette, sier han og fisker frem en eske som det står “play and learn” på.

Praktisk e-bok

Det blir en rask tur på Clas Ohlson, der vi leter etter typiske håndverksgaver.
-Jesus hadde likt seg her, han var jo i bransjen selv.
I bokhandelen bruker David bedre tid, men han tror ikke Jesus er like begeistret for alle bøkene.
-Denne tror jeg ikke han hadde kjøpt, sier han og viser fram God is Not Great: How Religion Poisons Everything av Christopher Hitchens. Da er det bedre med bøkene til Levi Henriksen.
-Jesus har nok lest alt av ham og synes det er god litteratur, smiler David.
-Kan du se for deg Jesus med e-bok?
-Ja, kanskje det. Han var mye på farta, så da er det praktisk med e-bok. Men jeg tenker at han i hvert fall ville ha tatt en tur innom disse bokhandlene som er åpne lenge utover kvelden for å kjøpe seg en bok på vei hjem.

Julekveld

Tilbake til det store festmåltidet. Åleskjær har tro på at Jesus ville ha leid et stort lokale eller invitert gatefolket på restaurant.
-Så bra skulle det bli at vi andre ville bli misunnelige.
-Ville han laget maten?
-Jeg tror han hadde latt andre gjøre det, så han kunne prioriert å snakke med folk. Han er jo så glad i den gode samtalen.
Og den gode samtalen tror Åleskjær Jesus også hadde prioritert på julehandelen sin.
-Han hadde ikke stresset rundt omkring, men tatt seg tid til å stikke innom steder for å treffe folk.
Som på puben Elm Street.
-Her kunne Jesus ha slappet av, sier David og slår av en prat med gjesten Marcus Klyve og Hilde Chruicshank bak bardisken. De forteller om julegaver de har fått og gitt. David vet godt hva som er den beste gaven han har fått.
-Det må bli gavekortet på flere The Cure-konserter jeg fikk av lillebror og lillesøster. Jeg tror forresten Jesus ville ha gitt The Cure-musikk til lovsangsteam, de trenger å få andre inspirasjonskilder enn Hillsong.
-Mener du eller Jesus?
-Begge to!

30.11.2011

Facebook Comments
Liker du mine skriverier? Bli gjerne en patron!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?