“Kristen” pinsefeiring

Da er vi ferdige med 17. mai, og nå står pinsen for tur. I den anledning kjører jeg herved reprise av et gammelt innlegg.

mat

Bilde: Ikke særlig kristen mat

Korsets Seier kan i dag fortelle om Israelsmisjonen, som synes det er trist at nordmenn flest bare anser pinsen for en frihelg og ikke for en kristen høytid. De har derfor laget noen forslag til ting man kan gjøre for å kristne pinsen. Blant forslagene er følgende: Å tenne to lys, plante et tre, lage jødiske matretter og pynte i huset.

Noterer meg altså at lystenning, treplanting, jødiske matretter og pynting er skikkelig kristne greier, i motsetning til hytteturer som f.eks. involverer elektrisk lys, norsk mat og rot.

Dette er kjekt å vite! For i en tid hvor ord som “kristen” og “kristendom” ofte har fint lite med Jesus eller hans lære å gjøre, men har blitt egne størrelser uavhengige av Ham, med helt særegne problemstillinger – ja, så er det kjekt å bli oppdatert på noen definisjoner på hva ordene egentlig inneholder.

For ordens skyld vil jeg repetere litt, for dere som i likhet med meg trenger mer kunnskap …

Ikke-kristen måte å feire pinsen på:

-Lese krim
-Spise vanlig norsk mat
-Skru på lysbryteren på veggen
-La hytta se ut som den pleier å gjøre

Kristen måte å feire pinsen på:

-Plante tre i hagen
-Spise jødiske matretter
-Tenne stearinlys
-Pynte

Dette er nå notert. Om jeg blir sånn skikkelig kristen noen gang, skal jeg love å følge opp. Men foreløpig har ikke Ånden i meg gitt noe uttrykk for at Gud setter mer pris på stearinlys enn elektrisk taklys, eller jødisk mat framfor norsk husmannskost. Men om Ånden noen sinne skulle gjøre det, lover jeg å bli skikkelig kristen. Da skal jeg plante ripsbusker og spise kosher til den store gullmedalje hver eneste pinse.

Pinsens vin er forøvrig en amarone. Er den kristen? Fant ingen jødisk vin på polet. Eller er det kanskje mest kristent å ikke drikke vin i det hele tatt, selv om Jesus gjorde det?
Dette er søren meg ikke enkelt. Jammen bra jeg ikke er en skikkelig kristen, men bare en stakkars Jesus-troende. Så slipper jeg å gruble så mye over sånne ting.

Og jammen bra at Ånden er en like stor virkelighet i mitt liv den 3. oktober som i pinsen.
Og at Paulus sa det faktisk var rom for oss som ikke anså enkelte dager som viktigere enn andre sånn rent religiøst sett. Sånne som anser både jul, påske og pinse for fridager og ikke noe mer enn fridager, men som likevel lever med realitetene av både Jesu fødsel, død og oppstandelse og Åndens komme – hele året. Takk, Paulus!

Ja, også sa Paulus at det selvsagt også er rom for dere som vektlegger spesielle dager. Ønsker dere en fin pinse, enten dere nå tenner stearinlys eller planter trær eller begge deler! Kos dere!

Men fint om dere ikke synes det er så uendelig trist at vi andre ikke gjør sånne ting. Så går nok dette bra, skal dere se.

På forhånd takk!

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?