I dag ville Arne Bakken ha blitt 60 år

arne

I dag ville Arne Bakken ha blitt 60 år.
Men han ble bare 46, og uten ham har norsk kristenhet vært fattigere.

I forbindelse med arbeidet med biografien om pappa, har jeg hørt en del på gamle kassettpermer av Arne Bakken i senere tid. Som for eksempel “Kristenlivets ABC”. Arne var en av grunnleggerne av det som etterhvert skulle bli Oslo Kristne Senter, og hadde stor innflytelse både på fattern og menigheten. Han er en svært viktig del av hele historien jeg skriver.

Det er ikke fritt for at noen tårer presser på når jeg hører Arnes stemme på kassett i dag. Han er savnet!

Kanskje ikke alle bloggleserne kjenner historien, men Arne var altså en gang i tiden medpastor i Oslo Kristne Senter. Han var tidligere narkoman, en av de aller første fra det tidlige Slottsparken-miljøet som på et tidspunkt opplevde en stor forandring i livet sitt. Han fikk stor innflytelse på norsk kristenhet, før han dessverre fikk en sprekk igjen etter mange år som rusfri, og døde av overdose i 2001.

Mange gode minner fra ungdomstiden strømmer på når jeg hører Arne på kassett. Arne var en svært god bibellærer, og hans direkte tone falt ekstra godt i smak hos oss som til tider følte oss litt utenfor A4-kristeligiøstet.

Jeg husker hvordan jeg fikk haike med ham fra Sarons Dal, etter et av de siste møtene Arne holdt. Det var en kul tur og et godt minne.
Et tristere minne er da jeg var i Sandnes for å høre ham på “Jesusfestivalen”, og plutselig fikk forespørsel om å holde kveldens tale i stedet for Arne, fordi Arne ikke hadde dukket opp. Der og da var jeg lykkelig uvitende om at Arne hadde hatt en alvorlig sprekk, og trodde bare han var litt småsyk. Da jeg senere fikk vite hvorfor Arne hadde avlyst, var det ikke lenger så stas at jeg hadde fått preke for en masse mennesker i Sandvedparken.
Men en stor ære vil jeg alltid føle det som, at jeg fikk lov til å vikariere for en slik mann.

Arne satte meg også mye på sporet av det som nå føles som et livskall, nemlig å formidle forskjellen på Jesus og religionen kristendom. Her er tre utdrag fra Arnes prekener på 1980-tallet:
 
“Jeg tror vi bør presentere evangeliet som noe helt annet enn kristendom.”

“Den moderne kristendommen har blitt det samme som jødedommen var i Jesu tid. Det er snakk om DOMMEN, begge deler. Forkynn verken jødedom eller kristendom, forkynn evangeliet og Jesus, som en motsats til begge to.”

“Guds budskap i den gamle pakt, ble til jødedommen, hvor tradisjonen og budene ble viktigere enn ånden i dem. På samme måte har Jesu budskap i den nye pakt blitt til kristendommen, hvor tradisjon og menneskebud er viktigere enn Ånden med stor Å.”

Vi ses igjen, Arne!

Facebook Comments
One comment on “I dag ville Arne Bakken ha blitt 60 år

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?