Noen enkle pinsetanker

“I helgen feirer vi pinse, selv om ingen av oss aner hvorfor.”
Avarter av denne setningen har vært en gjenganger på fjesboka i helgen.

Det er egentlig svært symptomatisk for hvordan hele kristendommen har utviklet seg her i landet, at de aller fleste nordmenn vet hva jul og påske symboliserer, mens de ikke har peil på pinsen.

Dette til tross for at det er god grunn til å hevde at alt det andre – både Jesu fødsel, død og oppstandelse – skjedde for at pinsens virkelighet skulle bli mulig.
For at mennesker kunne bli Guds templer, istedenfor bestemte bygninger.
For at alle som ønsker kan komme i kontakt med Gud uten å måtte gå omveien om et overformyndersk presteskap.

Kristendom uten Den hellige ånd er forferdelige greier. Derfor er det trist at det meste av det folk forbinder med ordet “kristendom” i Norge i 2018, er ting som ikke har mer av Ånden i seg enn all plastikken i havet.
Det er kanskje en drøy påstand, men det er min oppriktige overbevisning. Den “kristne kulturarven” vi har her i Vesten kan du gjerne spyle ned i dass for min del, for jeg tror den holder flere unna Kristus enn noe annet.

Uten Ånden har vi ikke annet å tilby enn litt halvtam morallære og noen usigelig dølle tradisjoner. Om ikke Ånden er en virkelighet i menigheten, kan vi like godt pakke sammen og joine en hvilken som helst lovisk religion med masse regler og bud.

Men får Ånden i større grad gjennomsyre våre virksomheter og institusjoner, våre handlinger og ord – vel, da tror jeg våre rammer kan sprenges på en aldeles nydelig måte, og at noe helt nytt kan se dagens lys – noe “nytt” som er 2000 år gammelt – slik at flere utenforstående forstår hva evangeliet går ut på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Why ask?